Ο κλάδος των μεταφορών παράγει ετησίως συνολικά το 26% των νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.
της Νατάσας Φραγκούλη
Ως καταλύτης για την απασχόληση συνεχίζει να λειτουργεί ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας. Μάλιστα, η υγειονομική κρίση του COVID-19 έρχεται να ενισχύσει τη συμβολή στην παραγωγή νέων θέσεων απασχόλησης.
Η ψηφιακή τεχνολογία και οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις παρήγαγαν το 2019 μία στις τέσσερις νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη (το 24% των συνολικών νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν). Ειδικότερα, η ψηφιακή τεχνολογία δημιούργησε 41.025 νέες θέσεις εργασίας (το 15% των συνολικών) και οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις 25.601 νέες θέσεις εργασίας (ή το 9% του συνόλου).
Ο κλάδος της τεχνολογίας και των υπηρεσιών άλλωστε βρίσκονται άλλωστε στις δύο πρώτες θέσεις ως προς τον αριθμό των επενδύσεων που υλοποιήθηκαν στην Ευρώπη το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία του EY Attractiveness Survey Europe 2020, προσέλκυσαν σχεδόν μία στις τρεις άμεσες ξένες επενδύσεις στην περιοχή (το 31%).
Την ίδια ώρα, ο κλάδος των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών και προμηθευτών της αυτοκινητοβιομηχανίας και αεροναυπηγικής, είχε μερίδιο 7% επί του συνόλου των νέων επενδυτικών έργων. Εκτιμάται δε ότι δημιούργησε πάνω από 64.000 θέσεις εργασίας ή το 23% του συνόλου το 2019. Ωστόσο, ο κλάδος αναμένεται να πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία, εξαιτίας των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και της μειωμένης ζήτησης.
Δυναμική ανόδου
Στον αντίποδα, ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας θα παραμείνει και μετά από την πανδημία του COVID-19 βασικός στυλοβάτης των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη με τον ρόλο του στην παραγωγή νέων θέσεων εργασίας να παραμένει κάτι παραπάνω από κομβικός.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα ήταν αισθητά διαφορετικές από κλάδο σε κλάδο. Αντίστοιχες διαφοροποιήσεις αναμένονται και στην επενδυτική δραστηριότητα. Έτσι, κλάδοι, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, οι μεταφορές, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευές και τα είδη πολυτελείας, έχουν πληγεί σημαντικά.
Άλλοι τομείς, σύμφωνα με την έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών υπηρεσιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου επηρεάσθηκαν λιγότερο ή και καθόλου ή ακόμη και επηρεάστηκαν θετικά από την κρίση.
«Η εμπειρία του COVID-19 μετέβαλε δραστικά, μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, τη σχέση επιχειρήσεων, εργαζομένων και καταναλωτών με την ψηφιακή τεχνολογία» σημειώνει η μελέτη. Διαπιστώνει δε ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η υιοθέτηση της τεχνολογίας θα επιταχυνθεί τα επόμενα τρία χρόνια, ως αποτέλεσμα του COVID-19.
Παράλληλα, περισσότερες από τις μισές (το 55%) σχεδιάζουν να βελτιώσουν την ψηφιακή πρόσβαση των πελατών τους και να κινηθούν στη λογική του ηλεκτρονικού εμπορίου βραχυπρόθεσμα. Στο μεταξύ, θα επιταχύνουν τις επενδύσεις στους κλάδους των «έξυπνων» αυτοματισμών και της ρομποτικής αυτοματοποίησης των διαδικασιών, τόσο στην παραγωγή, όσο και στις υπηρεσίες (όπως στα τμήματα πληροφορικής, ανθρώπινου δυναμικού και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών).