11.5 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024

Πληροφορική: Πυροδοτεί εξαγορές η έλλειψη προσωπικού – Η «πρωτιά» της Ελλάδας στην αναζήτηση στελεχών

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Σε μεγάλη κινητικότητα βρίσκεται ο κλάδος της πληροφορικής στην χώρας μας αλλά και παγκοσμίως με σημαντικές εξαγορές να καταγράφονται σε μεγάλη συχνότητα. Η αγορά πληροφορικής αναμένει και νέα deals, μετά την εξαγορά της Entersoft από το Olympia Group και λόγω της έλλειψης στελεχών, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα εμφανίζεται πρώτη στην παγκόσμια  λίστα χωρών στην πρόθεση πρόσληψης στελεχών πληροφορικής.

Το domino εξαγορών φαίνεται επιταχύνεται να συνεχίζεται και φέτος με την τελευταία εξαγορά να αφορά την Entersoft, ενώ είχαν προηγηθεί 42 συμφωνίες την 3ετία 2021 – 2023 με τις 14 να γίνονται μέσα στο 2023.

Η κινητικότητα αυτή οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων, εκτός από την έλλειψη στελεχών, όπως τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβερνοασφάλεια που έχει γίνει απαραίτητη σε κάθε επιχείρηση αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο  αλλά και η Τεχνητή Νοημοσύνη, που αποτελεί  πλέον το μεγάλο στοίχημα για επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα.

Η ανάλυση της Optima Bank

Η ανάλυση της Optima Bank για την τριετία 2021-  2023 καταγράφει 42 εξαγορές στην εγχώρια αγορά, ενώ ο αυξανόμενος ρυθμός συμφωνιών στον κλάδο όχι μόνο δεν βαίνει προς επιβράδυνση, αλλά αντίθετα.

Όπως  επισημαίνει σε report της η Optima Βank «τα ψηφιακά έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το fintech, η κυβερνοασφάλεια και οι αυξανόμενες ανάγκες για χρήση επιχειρηματικού λογισμικού -και μάλιστα από επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν εντάξει λύσεις τεχνολογίας στη δραστηριότητά τους- δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης για τις εταιρείες τεχνολογίας».

Το λογισμικό, η αξία του οποίου αναμένεται να τριπλασιαστεί στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία, φθάνοντας στο 1,2 δισ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ σήμερα αποτελεί την κινητήριο δύναμη.

Οι εξαγορές

Η  Epsilon Net με 11 συμφωνίες την περίοδο 2022-2023 και η Entersoft με 7 είναι οι  δύο εταιρείες που όπως αποδεικνύεται  θα συνεχίσουν να έχουν έντονη δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές του 2024, η αγορά φάνηκε να είναι σε εγρήγορση. Η SoftOne, της  Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, άνοιξε το έτος με  μία σημαντική εξαγορά που αφορούσε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης, της Twinsoft. Παράλληλα έχοντας πίσω της ένα υψηλό ιστορικό εξαγορών όπως η IMPACT, η cosmoONE, η Regate, η AppSoft και η QBS διερευνά την αγορά για νέες εξαγορές.

Στις αρχές του 2024 και η Epsilon Net, προχώρησε μέσω της θυγατρικής της Epsilon CSA, στην εξαγορά του λογισμικού διαχείρισης φαρμακείων Lavi από την Lavisoft.

Έτοιμες για εξαγορές εμφανίζονται και η Uni Systems του Ομίλου Quest, η Ideal Holdings,  η Profile, η  Real Consulting και η Performance Technologies.

Η Entersoft

Η τελευταία εξέλιξη στην αγορά είναι  η συμφωνία μεταξύ της Olympia Group, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, για την εξαγορά του 53,76% της Entersoft, που ελέγχουν οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης, και η δημόσια πρόταση που τη διαδέχεται. Η συμφωνία, τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων, μεταξύ αυτών και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το σενάριο για συγχώνευση των Entersoft και SoftOne διαψεύδεται επισήμως από την εισηγμένη. Τιμή πώλησης είναι τα 8 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει ότι το deal γίνεται με εκτιμώμενο EV/EBITDA περίπου στις 16 φορές. Με δεδομένο ότι οι βασικοί μέτοχοι κατέχουν 16.119.831 κοινές ονομαστικές μετοχές, το τίμημα για το 53,73% εκτιμάται στα επίπεδα των 129 εκατ. ευρώ.

Έρευνα για την απασχόληση

Η Πληροφορική, παρουσιάζεται ως ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα (43%) σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup για το 2ο τρίμηνο του 2024.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η έρευνα ο κλάδος της Πληροφορικής καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση των προθέσεων προσλήψεων, σημειώνοντας άνοδο κατά 32% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 37% από το 2ο τρίμηνο του 2023. Στην πραγματικότητα, αυτό το τρίμηνο αποτυπώνονται οι υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης που έχουν καταγραφεί στην Πληροφορική από το 1ο τρίμηνο του 2022.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην τριμηνιαία αύξηση του κλάδου της Πληροφορικής, ξεπερνώντας τη μέση τριμηνιαία αύξηση στον τομέα αυτόν κατά 33%.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η πορεία των startups στην Ελλάδα, οι ευκαιρίες, οι εξαγορές και οι προοπτικές για το 2025

Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) και την EATE (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων), παρουσίασε για...

Απλά Ψηφιακά 158: η AWS και οι ελληνικές ΑΙ εξελίξεις, τα data centers και η… Black Friday

Για τα νέα που επιφύλασσε το μεγάλο συνέδριο της AWS Re:Invent στο Λας Βέγκας, για τις τηλεπικοινωνίες αλλά και για το αποτύπωμα της τεχνητής...

Ρεκόρ επιβατών για την Emirates τη φετινή εορταστική περίοδο

Με τις να αναχωρήσεις να σημειώνουν σημαντική αύξηση συγκριτικά με τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η Emirates συνιστά στους επιβάτες της να προγραμματίσουν προσεκτικά τα ταξίδια...

Σημαντική πτώση στις παγκόσμιες επενδύσεις VCs: Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο

Της Νατάσας Φραγκούλη Η παγκόσμια αγορά των επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων (VCs) κατέγραψε σημαντική πτώση το Γ' τρίμηνο του 2024, καθώς οι συνολικές επενδύσεις μειώθηκαν...

Τα καλύτερα δώρα τεχνολογίας σε προνομιακές τιμές από τη Vodafone

Αυτά τα Χριστούγεννα, η Vodafone προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις γιορτινές αγορές τους επιλέγοντας smartphones, tablets, smart TVs, wearables και αξεσουάρ...