8.1 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025

Παγκόσμιο κώδικα δεοντολογίας για το ΑΙ θέλουν οι χώρες της G7

Κοινή πορεία προς έναν παγκόσμιο Κώδικα Δεοντολογίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη προσπαθούν να χαράξουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Οι ηγέτες των χωρών της G7 δείχνουν να αντιλαμβάνονται το διακύβευμα από την ενδεχόμενη άναρχη ανάπτυξη του Artificial Intelligence και επιχειρούν να στρώσουν τον δρόμο για ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον.

Οι αξιωματούχοι της G7 κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη ενός διεθνούς εθελοντικού Κώδικα Δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος θα παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο της χρήση της τεχνολογίας AI.

Οι αξιωματούχοι της G7 θα συνεδριάσουν εκ νέου στο Κιότο της Ιαπωνίας στις αρχές Οκτωβρίου προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω και να οριστικοποιήσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας. Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι Υπουργοί των χωρών της G7 θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συνάντηση είτε τον Νοέμβριο είτε τον Δεκέμβριο για να ολοκληρώσουν την όλη διαδικασία.

Ο κώδικας θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες αρχές για την επίβλεψη προηγμένων μορφών τεχνητής νοημοσύνης, όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, ενώ θα απαιτεί από τις εταιρείες να αναλάβουν δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση πιθανών κοινωνικών βλαβών, που προκύπτουν από τα συστήματα ΑΙ.

Επιπλέον, ο κώδικας θα δώσει έμφαση στην εφαρμογή ισχυρών ελέγχων κυβερνοασφάλειας για τη διασφάλιση της τεχνολογίας AI σε όλη την πορεία ανάπτυξη και χρήση της. Για να μετριαστεί η πιθανή κακή χρήση του ΑΙ, ο κώδικας δεοντολογίας θα θεσπίσει συστήματα διαχείρισης κινδύνου. Αυτά τα συστήματα θα βοηθήσουν στη ρύθμιση της τεχνολογίας και στην πρόληψη τυχόν κακόβουλων ή ανήθικων πρακτικών.

Μεγάλη σημασία

«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να διαχειριστούμε τους νέους κινδύνους και τις προκλήσεις για τα άτομα, την κοινωνία και τις δημοκρατικές αξίες και να αξιοποιήσουμε τα οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης» αναφέρει η ομάδα της G7 σε κοινή της δήλωση. Και προσθέτει: «Δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε κατευθυντήριες αρχές και έναν διεθνή κώδικα δεοντολογίας για τους οργανισμούς. Ο στόχος είναι να καθοριστούν εθελοντικοί κανόνες, που θα είναι ανοιχτοί σε όλες τις χώρες, οι οποίες συμμερίζονται τις ίδιες αξίες».

Η κίνηση της G7 να θέσει στο μικροσκόπιό της τις προκλήσεις που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη στις δημοκρατικές αξίες, τα άτομα και την κοινωνία έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που πληθαίνουν παγκοσμίως οι ανησυχίες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ήδη η ΕΕ χαράσσει τη γραμμή της δικής της στρατηγικής για το ΑΙ, στη βάση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη εθελοντικών προστατευτικών μέτρων για την τεχνητή νοημοσύνη. Για την ακρίβεια η Ένωση επιδιώκει να ολοκληρώσει τη δική της νομοθεσία για το ΑΙ μέχρι το τέλος του 2023, ενώ και οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν τις δικές τους εθελοντικές δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο.

Ο ρόλος της ΕΕ

Η ΕΕ θέλει να είναι η πρώτη στον κόσμο που θα αποκτήσει πλήρες και υποχρεωτικό νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης, όμως αυτό δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα τέλη του 2025.

Η Κίνα έχει επίσης κάποια σχέδια για την εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου, με το οποίο θα επιτηρείται η ασφάλεια των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, ενώ στην Ουάσινγκτον, παρά τις πολλές συζητήσεις, δεν υπάρχει προς το παρόν στο τραπέζι κανένα υποχρεωτικό πλαίσιο.

Πάντως, ΕΕ και ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν σε ό,τι αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη. Άλλωστε το ΑΙ ήταν ένα από τα βασικότερα κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (CCT) που διεξήχθη στην πόλη Λουλέο της βόρειας Σουηδίας, στο οποίο μετέχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμμερίζονται την κοινή άποψη ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουν και κινδύνους για την κοινωνία μας», ανέφεραν στα τέλη Μαίου οι δύο πλευρές στο τελικό ανακοινωθέν τους κατά τη σύνοδο του CCT.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η λειτουργία του 40% των AI data centers θα περιορίζεται από έλλειψη ενέργειας το 2027

Της Νατάσας Φραγκούλη Εκρηκτική αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας προκαλεί η ταχεία άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ειδικότερα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI), με τις...

Τα ηλεκτρονικά είδη πρωταγωνιστές και τη φετινή εκπτωτική περίοδο

Της Νατάσας Φραγκούλη Στην κορυφή των καταναλωτικών επιλογών βρέθηκαν και κατά τη φετινή εκπτωτική περίοδο τα ηλεκτρονικά προϊόντα, με το 24% των καταναλωτών να επιλέγουν...

Απλά Ψηφιακά 160: Τα ελληνικά πλάνα της Plum (Β. Τροκούδης), η αγορά του fintech και οι τηλεπικοινωνιακές εξελίξεις

Την πορεία και τα σχέδια της Plum, της ελληνικής startup που ξεκίνησε από το Λονδίνο και έφτασε σήμερα να προσφέρει έξυπνες υπηρεσίες αποταμίευσης σε...

Και με ηλεκτρονική πληρωμή η μετακίνηση στα ΜΜΜ της Αθήνας από την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου

Στην ψηφιακή εποχή περνούν από την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής. Έπειτα από πολλά χρόνια αναμονής,...

Έλληνες μηχανικοί «τρυπούν» τα Καρπάθια

Σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο έργο του Ομίλου AKTOR στη Ρουμανία, το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη Η AKTOR Ρουμανίας, θυγατρική του Ομίλου...