21.6 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Παγκόσμια πρωτιά της Ουκρανίας στην υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων

Η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, παγκοσμίως, στη διείσδυση των κρυπτονομισμάτων

Την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των αγορών με τη μεγαλύτερη διείσδυση των κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, καταλαμβάνει η περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, δύο χώρες της περιοχής, η Ουκρανία και η Ρωσία, κατατάσσονται διεθνώς στην πρώτη και στη δεύτερη θέση αντίστοιχα, ως προς την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εξειδικευμένης εταιρείας κρυπτονομισμάτων Chainalysis, η Ουκρανία κατέλαβε για το διάστημα Ιούλιος του 2019 – Ιούνιος του 2020 την πρώτη θέση στον παγκόσμιο δείκτη υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων. Ο δείκτης της Chainalysis εξετάζει την αξία των κρυπτονομισμάτων που λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και κατατίθενται.

Συνολικά για το εξεταζόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, η Ουκρανία έστειλε κρυπτονομίσματα αξίας $8,2 δισ. και έλαβε κρυπτονομίσματα αξίας $8 δισ. Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με βάση τον πληθυσμό, στέλνοντας κρυπτονομίσματα αξίας $16,8 δισ. και λαμβάνοντας νομίσματα αξίας $16,6 δισ. το ίδιο διάστημα.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ενώ αυτά τα ποσά είναι πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα σε Κίνα, ΗΠΑ και άλλες κορυφαίες αγορές, δείχνουν ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησης, όταν λαμβάνεται υπόψιν ο πληθυσμός των χωρών και το μέγεθος των οικονομιών τους.

Συνολικά, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία ανέλυσε τη δραστηριότητα σε περισσότερα από δώδεκα διαφορετικά κρυπτονομίσματα, η Ανατολική Ευρώπη αντιπροσώπευε το 12% της παγκόσμιας δραστηριότητας κρυπτονομισμάτων κατά το εξεταζόμενο διάστημα.

Πάντως, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αυτής της δραστηριότητας είναι νόμιμη, η Ανατολική Ευρώπη είναι, επίσης, πρώτη στον κόσμο στην παράνομη χρήση κρυπτονομισμάτων σε αγορές στο “σκοτεινό διαδίκτυο” και σε προγράμματα ransomware.

 

Έλλειμα εμπιστοσύνης

Οι αναλυτές της Chainalysis προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα υψηλά ποσοστά υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων στις δύο συγκεκριμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Όπως εξηγούν, ένας από αυτούς είναι το μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης του πληθυσμού προς την επίσημη κυβέρνηση, προς το τραπεζικό σύστημα, τις επιχειρήσεις, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

“Η δωροδοκία και άλλες μορφές διαφθοράς είναι κοινές και στις δύο χώρες. Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι χρήματα μπορούν να κατασχεθούν από επιχειρήσεις και ιδιώτες πολίτες, οι οποίοι θα βρεθούν σε δυσμένεια από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν, επίσης, ιδιαίτερο έλλειμα εμπιστοσύνης”, αναφέρουν οι αναλυτές. Επικαλούνται δε πρόσφατη μελέτη από το Herald της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, η οποία διαπιστώνει ότι το 56% των Ρώσων δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες, με μεγάλο μέρος του αρνητικού αισθήματος να προέρχεται από τις οικονομικές κρίσεις τη δεκαετία του 1990.

Η Ουκρανία έχει, επίσης, δει την εμπιστοσύνη των πολιτών της στις τράπεζες να μειώνεται μετά την κατάρρευση πολλών σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα, κατά την τελευταία δεκαετία. “Η δυσπιστία για τις τράπεζες και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ενέπνευσε πολλούς από τους αρχικούς υποστηρικτές του Bitcoin και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε, επίσης, να τροφοδοτήσει την υπερβολική υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία, την Ουκρανία και σε άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης”, σημειώνει η ίδια ανάλυση.

Online συναλλαγές

Επιπλέον, οι καταναλωτές και στις δύο χώρες έχουν εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές και το ηλεκτρονικό χρήμα, η οποία έχει κάνει την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων ευκολότερη.

“Ο τραπεζικός κλάδος στο Ανατολικό Μπλοκ δεν αναπτύχθηκε με τον ίδιο τρόπο, που έκανε στη Δύση. Ιδιαίτερα, η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων μεταξύ λογαριασμών και στο εξωτερικό ήταν ιδιαίτερα προβληματική. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν πολλές εγχώριες ανεπίσημες μέθοδοι για τη μεταφορά χρημάτων. Ακόμα και πριν από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, υπήρχαν άλλα χρηματοοικονομικά μέσα, όπως κουπόνια”, προσθέτουν οι αναλυτές.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

HPE: Η επόμενη γενιά διαχείρισης δεδομένων με software-defined storage και automation που στηρίζεται στο ΑΙ

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε νέες λύσεις, διαθέσιμες στην πλατφόρμα HPE GreenLake cloud, που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο...

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Φυλής

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει την έναρξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού...

Aναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς στοχεύει η νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με...

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα για τη Vodafone Ελλάδας σε ετήσια βάση

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2023-2024 που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024), με τα έσοδα να σημειώνουν...

Όμιλος SOFTONE και Euronet: Στρατηγική συμφωνία για την αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών

Ο Όμιλος SOFTONE, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους cloud-based λύσεων επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, ανακοινώνει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με...