13 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Παγκόσμια πρωτιά της Ουκρανίας στην υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων

Η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, παγκοσμίως, στη διείσδυση των κρυπτονομισμάτων

Την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των αγορών με τη μεγαλύτερη διείσδυση των κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, καταλαμβάνει η περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, δύο χώρες της περιοχής, η Ουκρανία και η Ρωσία, κατατάσσονται διεθνώς στην πρώτη και στη δεύτερη θέση αντίστοιχα, ως προς την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εξειδικευμένης εταιρείας κρυπτονομισμάτων Chainalysis, η Ουκρανία κατέλαβε για το διάστημα Ιούλιος του 2019 – Ιούνιος του 2020 την πρώτη θέση στον παγκόσμιο δείκτη υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων. Ο δείκτης της Chainalysis εξετάζει την αξία των κρυπτονομισμάτων που λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και κατατίθενται.

Συνολικά για το εξεταζόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, η Ουκρανία έστειλε κρυπτονομίσματα αξίας $8,2 δισ. και έλαβε κρυπτονομίσματα αξίας $8 δισ. Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με βάση τον πληθυσμό, στέλνοντας κρυπτονομίσματα αξίας $16,8 δισ. και λαμβάνοντας νομίσματα αξίας $16,6 δισ. το ίδιο διάστημα.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ενώ αυτά τα ποσά είναι πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα σε Κίνα, ΗΠΑ και άλλες κορυφαίες αγορές, δείχνουν ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησης, όταν λαμβάνεται υπόψιν ο πληθυσμός των χωρών και το μέγεθος των οικονομιών τους.

Συνολικά, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία ανέλυσε τη δραστηριότητα σε περισσότερα από δώδεκα διαφορετικά κρυπτονομίσματα, η Ανατολική Ευρώπη αντιπροσώπευε το 12% της παγκόσμιας δραστηριότητας κρυπτονομισμάτων κατά το εξεταζόμενο διάστημα.

Πάντως, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αυτής της δραστηριότητας είναι νόμιμη, η Ανατολική Ευρώπη είναι, επίσης, πρώτη στον κόσμο στην παράνομη χρήση κρυπτονομισμάτων σε αγορές στο “σκοτεινό διαδίκτυο” και σε προγράμματα ransomware.

 

Έλλειμα εμπιστοσύνης

Οι αναλυτές της Chainalysis προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα υψηλά ποσοστά υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων στις δύο συγκεκριμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Όπως εξηγούν, ένας από αυτούς είναι το μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης του πληθυσμού προς την επίσημη κυβέρνηση, προς το τραπεζικό σύστημα, τις επιχειρήσεις, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

“Η δωροδοκία και άλλες μορφές διαφθοράς είναι κοινές και στις δύο χώρες. Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι χρήματα μπορούν να κατασχεθούν από επιχειρήσεις και ιδιώτες πολίτες, οι οποίοι θα βρεθούν σε δυσμένεια από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν, επίσης, ιδιαίτερο έλλειμα εμπιστοσύνης”, αναφέρουν οι αναλυτές. Επικαλούνται δε πρόσφατη μελέτη από το Herald της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, η οποία διαπιστώνει ότι το 56% των Ρώσων δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες, με μεγάλο μέρος του αρνητικού αισθήματος να προέρχεται από τις οικονομικές κρίσεις τη δεκαετία του 1990.

Η Ουκρανία έχει, επίσης, δει την εμπιστοσύνη των πολιτών της στις τράπεζες να μειώνεται μετά την κατάρρευση πολλών σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα, κατά την τελευταία δεκαετία. “Η δυσπιστία για τις τράπεζες και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ενέπνευσε πολλούς από τους αρχικούς υποστηρικτές του Bitcoin και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε, επίσης, να τροφοδοτήσει την υπερβολική υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία, την Ουκρανία και σε άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης”, σημειώνει η ίδια ανάλυση.

Online συναλλαγές

Επιπλέον, οι καταναλωτές και στις δύο χώρες έχουν εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές και το ηλεκτρονικό χρήμα, η οποία έχει κάνει την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων ευκολότερη.

“Ο τραπεζικός κλάδος στο Ανατολικό Μπλοκ δεν αναπτύχθηκε με τον ίδιο τρόπο, που έκανε στη Δύση. Ιδιαίτερα, η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων μεταξύ λογαριασμών και στο εξωτερικό ήταν ιδιαίτερα προβληματική. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν πολλές εγχώριες ανεπίσημες μέθοδοι για τη μεταφορά χρημάτων. Ακόμα και πριν από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, υπήρχαν άλλα χρηματοοικονομικά μέσα, όπως κουπόνια”, προσθέτουν οι αναλυτές.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Απονομή υποτροφιών Cosmote αξίας άνω των €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές για τις σπουδές τους

Σε 30 πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων απονεμήθηκαν οι Υποτροφίες COSMOTEσυνολικής αξίας άνω των €500.000 για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE, που συμπληρώνει είκοσι δύο χρόνια, παρέχει οικονομική ενίσχυση για όλα...

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...