20 C
Athens
Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025

Οι θέσεις εργασίας στην υγεία απαιτούν πλέον δεξιότητες Τεχνητής Νοημοσύνης

Η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να δημιουργήσει 40 εκατ. νέες θέσεις εργασίας σχετιζόμενες με τον τομέα της υγείας έως το 2030

H Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυναμική να φέρει επανάσταση στον τομέα της υγείας, υποστηρίζοντας καλύτερα τα αποτελέσματα, την εμπειρία και την πρόσβαση των ασθενών σε υγειονομικές υπηρεσίες. Bασικές ψηφιακές δεξιότητες όπως η βιοϊατρική, η ανάλυση δεδομένων και οι γνώσεις γονιδιωματικής θα είναι κρίσιμης σημασίας, εφόσον η τεχνητή νοημοσύνη διεισδύσει στις υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το EIT Health και την McKinsey & Company.

Η έρευνα του EIT Health και της McKinsey & Company «συναντά» την European Skill Agenda, που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Ιουλίου, ώστε να προωθηθεί η βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, η ανθεκτικότητα και να διασφαλιστεί κοινωνική δικαιοσύνη για όλους. Σύμφωνα με την Ατζέντα, επί του παρόντος, τουλάχιστον το 85% των θέσεων εργασίας απαιτεί κάποιο επίπεδο ψηφιακής ικανότητας, ενώ μόνο το 56% των ενηλίκων είχε τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες το 2019. Μεταξύ 2005 και 2016, το 40% των νέων θέσεων εργασίας ήταν σε τομείς εξελισσόμενης ψηφιακής έντασης.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πορεία ανάκαμψης και η ανάγκη βελτίωσης και προσαρμογής των δεξιοτήτων είναι μεγάλη, γεγονός που συμβαδίζει με την έκθεση του EIT Health και της McKinsey & Company, με στόχο την ενθάρρυνση για την  εφαρμογή λύσεων AI στην υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες, η βιοϊατρική, η ανάλυση δεδομένων και οι βασικές αρχές της γονιδιωματικής θα είναι κρίσιμης σημασίας, εφόσον η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση διεισδύσουν στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Στο πρόσφατο θερινό σχολείο HelloAIRIS για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη, που διοργανώθηκε από την GE Healthcare, το Leitat και το KTH Royal Institute of Technology στη Στοκχόλμη σε συνεργασία με το EIT Health, 900 άτομα υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής και τελικά επιλέχθηκαν 400. Στόχος του μοναδικού αυτού  διαδικτυακού προγράμματος είναι να προσελκύσει ταλέντα από περιοχές της Κεντρικής, Ανατολικής ή Νότιας Ευρώπης και να δημιουργήσει μια κοινότητα AI-ninjas εξοπλισμένη με δεξιότητες που απαιτούνται στο μέλλον και πιστοποιητικό υγείας EIT. Η Ελλάδα ήταν  δεύτερη στην Ευρώπη σε συμμετοχές στο πρόγραμμα HelloAIRIS, με 60 συμμετέχοντες και πρώτη σε υποβολές με 150 ενδιαφερόμενους από τον κλάδο της υγείας να δηλώνουν συμμετοχή μετά από τη στήριξη που έλαβαν από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

 

Ποιοι Επαγγελματίες Υγείας χρειάζονται AI δεξιότητες περισσότερο;

Προς το παρόν, η διάγνωση είναι η κύρια εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, τα επόμενα 5-10 χρόνια, οι επαγγελματίες της υγείας αναμένουν ότι η λήψη κλινικών αποφάσεων θα είναι στην κορυφή της λίστας των αιτήσεων σύμφωνα με την έκθεση του EIT Health και της McKinsey & Company, η οποία περιλαμβάνει έρευνα με 175 εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης και συνεντεύξεις με 62 decision makers.

Με βάση τον αυτοματισμό, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη: μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ασκούμενων, επιτρέποντάς τους να εστιάσουν ξανά στην παροχή φροντίδας στους ασθενείς τους, αφιερώνοντας λιγότερο χρόνο σε διοικητικά καθήκοντα. Για παράδειγμα, με τη δυνατότητα να ελευθερωθεί το 20% ή περισσότερο του χρόνου των ακτινολόγων από διαδικασίες, εκείνοι θα επικεντρωθούν περισσότερο σε ασθενείς και κλινικές ομάδες για περαιτέρω εξατομίκευση και βελτίωση της φροντίδας.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα της διάγνωσης και, σε αρκετές περιπτώσεις, την ακρίβεια. Το 2015, οι αλγόριθμοι ξεπέρασαν τους ανθρώπους στην οπτική αναγνώριση στο ImageNet Challenge Large Scale Visual Recognition Competition, παρουσιάζοντας βελτίωση από ένα ποσοστό σφάλματος 28% το 2010 σε 2,2% το 2017, έναντι ενός τυπικού ποσοστού ανθρώπινου σφάλματος περίπου 5%. Όλο και περισσότερες λύσεις που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη προέρχονται από χώρες μεσαίου επιπέδου καινοτομίας.

Case studies

Στην Ελλάδα, η εταιρεία Advantis Medical Imaging η οποία είχε λάβει υποστήριξη από το πρόγραμμα Bridgehead του EIT Health, καθιστά την ιατρική απεικόνιση πιο προσιτή και  φιλική προς τον χρήστη, βασιζόμενη σε δεδομένα, συνδυάζοντάς την με την τεχνολογία νέφους. Αποστολή της εταιρείας είναι να αναπτύξει προηγμένες λύσεις λογισμικού στο cloud, οι οποίες θα βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της ανίχνευσης σοβαρών ασθενειών.

Η Brainscan, μια νεοσύστατη εταιρεία από την Πολωνία, χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ερμηνειών των αξονικών τομογραφιών, ενσωματώνοντας εργαλεία για την ταξινόμηση, τον εντοπισμό και τη σύγκριση των αλλαγών της παθολογίας του εγκεφάλου στην ακτινολογική ροή εργασίας.

Ένα άλλο επιτυχημένο παράδειγμα για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι το ιταλικό EIT PatchAi – η πρώτη γνωστική πλατφόρμα για τη συλλογή και την προγνωστική ανάλυση δεδομένων που αναφέρθηκαν από ασθενείς σε κλινικές δοκιμές. Η πλατφόρμα ενσωματώνει  έναν εικονικό βοηθό με τεχνολογία AI που μιμείται ανθρώπινες συνομιλίες για να παρακινήσει τους ασθενείς και να αυξήσει τη συμμόρφωσή τους με το πρωτόκολλο.

Στην Ουγγαρία, το InSimu έχει αναπτύξει μια λύση που επιτρέπει στους γιατρούς και τους φοιτητές ιατρικής να εξασκούνται σε εικονικούς ασθενείς, κάνοντας διαγνώσεις σε μια σχεδόν πραγματική κατάσταση, ενώ το Sineko, στοχεύει στην επανάσταση της διεθνούς τηλεακτινολογίας με το λογισμικό GRAID που μεταφράζει ακτινολογικές αναφορές.

Στην Πορτογαλία, το iLof, ο νικητής του προγράμματος EIT Health Jumpstarter 2019 και του διαγωνισμού Wild Card της ίδιας χρονιάς, δημιούργησε μια βιβλιοθήκη οπτικών δακτυλικών αποτυπωμάτων που συνδυάζει τεχνολογίες νέφους,  φωτονική και Τεχνητή Νοημοσύνη, για να ανιχνεύσει ναρκωτικές ουσίες με μη επεμβατικό τρόπο.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της υγειονομικής περίθαλψης. Στο EKT, σε συνεργασία με το EIT Health, εργαζόμαστε συνεχώς για να βοηθήσουμε νέους ταλαντούχους επαγγελματίες και να υποστηρίξουμε τις αναδυόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτομίες στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων λύσεων που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Πιστεύουμε πραγματικά ότι η θεραπεία και η διάγνωση μπορούν να είναι πιο ακριβείς, αποτελεσματικές και άμεσες με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Προκειμένου να είναι βιώσιμα τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, χρειάζεται να ενσωματώσουν τέτοιες καινοτομίες, όπως έκανε για παράδειγμα το Sheba Medical Center στο Ισραήλ, με την startup Αidoc» επισημαίνει ο Γιώργος Μέγας, συντονιστής του κόμβου του EIT Health για την  Ελλάδα στο ΕΚΤ.

Εκτός όμως από την αναβάθμιση που μπορεί να προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγεία, ως βασική ανάγκη αναγνωρίζεται επίσης η μεγαλύτερη συμμετοχή των επαγγελματιών της υγειονομικής περίθαλψης στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 44% των ερωτηθέντων, που επιλέχθηκαν για το ενδιαφέρον τους για την καινοτομία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και την Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν είχαν εμπλακεί ποτέ στην ανάπτυξη μιας λύσης AI.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας στα συστήματα υγείας και τα καθιστά πιο βιώσιμα και, το πιο σημαντικό, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των ασθενών. Μπορεί να το πράξει με πολλούς τρόπους, από την παροχή προληπτικής περίθαλψης, έως το να επιτρέψει στους επαγγελματίες υγείας να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην άμεση περίθαλψη των ασθενών. Αυτή η κοινή έκθεση παρέχει καθοδήγηση στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για να καθορίσουν το επίπεδο φιλοδοξίας τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη και να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τη σωστή προσέγγιση για τον οργανισμό ή το σύστημα υγείας τους» δήλωσε η Dr Angela Spatharou, συνεργάτιδα της McKinsey & Company και εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ: https://eithealth.eu/our-impact/our-reports/

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ransomware: Πως να… γυρίσετε το χρόνο πίσω σε περίπτωση επίθεσης

Το ransomware έχει την ικανότητά του να κρυπτογραφεί δεδομένα και να αποκλείει την πρόσβαση των χρηστών σε εταιρικούς υπολογιστές, διακόπτοντας κρίσιμες εταιρικές διαδικασίες Σύμφωνα με...

Spotify: Μην επιτρέψετε στους κυβερνοεγκληματίες να παραβιάσουν τον λογαριασμό σας

Το Spotify έχει σχεδόν 700 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, με 265 εκατομμύρια από αυτούς να είναι συνδρομητές Premium. «Πρόκειται για την κορυφαία υπηρεσία ροής μουσικής...

Skroutz Βοηθός AI: Το επόμενο βήμα στο online shopping

Το Skroutz, το δημοφιλέστερο  marketplace στην Ελλάδα, συνεχίζει να επενδύει στην καινοτομία, παρουσιάζοντας τον νέο Βοηθό ΑΙ, έναν ψηφιακό σύμβουλο αγορών που προσφέρει μια...

Η HP προειδοποιεί: Τα CAPTCHA «I Am Not a Robot» χρησιμοποιούνται για την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού

Στο πλαίσιο του ετήσιου Amplify Conference, η HP παρουσίασε την τελευταία HP Threat Insights Report, η οποία αναδεικνύει την αυξανόμενη χρήση ψεύτικων τεστ CAPTCHA...

Η Pylones Hellas ανακοινώνει την έκτη ετήσια έρευνα «The State of Cybersecurity»

Η Pylones Hellas, κορυφαίος πάροχος ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει την επίσημη έναρξη της ετήσιας έρευνας «The State of Cybersecurity 2025», που πραγματοποιείται...