- Γράφει η Μαρία Μόσχου
Πιο κοντά από ποτέ έχουν έρθει τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και εταιρείες ενέργειας, «παντρεύοντας» τα δίκτυά τους και δημιουργώντας συμμαχίες με προίκα τις οπτινές ίνες. Νέες συμφωνίες και νέες συμμαχίες αναδύονται, με τη ΔΕΗ να αναδεικνύεται σε… game changer για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.
Το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η πολιτική εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Nova (Forthnet) και της ΔΕΗ, καθώς οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Πηγές της Nova επισημαίνουν στο Moved.gr ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί και το μόνο που απομένει είναι οι υπογραφές ώστε το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η υλοποίησή της. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η συμφωνία θα ανοίξει ορίζοντες για επέκταση σε όλη τη χώρα με ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι θα τοποθετήσει τις οπτικές ίνες στο δίκτυο της και θα λειτουργήσει ως διαχειριστής υποδομών, τις οποίες θα εκμισθώνει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους βάσει ενός τιμολογίου χονδρικής.
Πληροφορίες τονίζουν ότι το τιμολόγιο θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό ώστε να δοθεί στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες πρόσβαση στο εκτεταμένο δίκτυα της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή η Nova έχει προχωρήσει και σε επιμέρους συμφωνίες με την Grid Telecom, 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, για ανταλλαγή δικτύου, όπου παρουσιάζεται ανάγκη, χωρίς ωστόσο να έχουν διαπραγματευτεί οριστική συμφωνία.
Η συμφωνία Grid με την Vodafone Ελλάδος
Η Vodafone Ελλάδος ωστόσο προχώρησε σε συμφωνία – πλαίσιο με την Grid Telecom διάρκειας 20 ετών με αντικείμενο την αμοιβαία ανταλλαγή και παραχώρηση της χρήσης των δικτύων οπτικών ινών των δύο εταιρειών.
Η συμφωνία θα επιτρέψει στα δύο μέρη να αξιοποιήσουν περαιτέρω τμήματα του δικτύου κορμού ώστε να προσφέρουν ακόμη περισσότερες επιλογές στους πελάτες τους και να υποστηρίξουν νέες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, η 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ προχωρά το 2021 στη διάθεση υπηρεσιών ultra-high χωρητικοτήτων μεταξύ μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου τεχνολογίας DWDM που αναπτύσσει.
Για τη Vodafone Ελλάδας, η πρόσβαση στο δίκτυο της Grid Telecom θα επιταχύνει την υλοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 600 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών σε όλη την Ελλάδα, με δίκτυα νέας γενιάς, όπως 5G, FTTH και δύο υποθαλάσσια καλώδια σε Αιγαίο και Ιόνιο, αντίστοιχα.
Το εγχείρημα της Vodafone στην Ιρλανδία
Για τον Ομιλο της Vodafone δεν είναι η πρώτη τέτοια συμφωνία καθώς έχει προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση και στην Ιρλανδία.
Το SIRO κυκλοφόρησε το 2015 ως εταιρεία κοινοπραξίας μεταξύ της ESB και της Vodafone. Στόχος της είναι να παρέχει 100% ευρυζωνικό δίκτυο ινών προς το κτίριο με ταχύτητες 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο.
ESB και Vodafone δεσμεύτηκαν 450 εκατομμύρια ευρώ για τη σύνδεση των πρώτων 50 πόλεων. Η ESB ήταν πρωτοπόρος στην ηλεκτροδότηση της Ιρλανδίας και είχε απαράμιλλη γνώση μεγάλων έργων μηχανικής.
Το SIRO αναπτύσσεται στην υπάρχουσα εναέρια και υπόγεια υποδομή της ESB, εξασφαλίζοντας μια γρήγορη και οικονομική απόδοση σε κάθε κομητεία της Ιρλανδίας.
Είναι ένα δίκτυο ανοικτής πρόσβασης χονδρικής. Αυτό σημαίνει ότι είναι διαθέσιμοι σε όλους τους εξουσιοδοτημένους παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών στη χώρα.
Η διεθνής τάση
Με τίτλο «Ομάδα ονείρου FTTH: Εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικής ενέργειας» ο Rod Parker, διευθυντή της Analysys Mason είχε επισημάνει ότι τα ανοικτά δίκτυα είναι η τάση της δεκαετίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπει την ανάπτυξη του FTTH πιο οικονομικά από ό, τι μια νέα κατασκευή, ιδίως σε αγροτικές και προαστιακές περιοχές. Μάλιστα επισημαίνει ότι η οδηγία για τη μείωση του κόστους της ΕΚ ενθαρρύνει τους παρόχους να μοιραστούν την υποδομή τους.
Ιστορίες επιτυχίας
Όπως αναφέρει το SIRO στην Ιρλανδία και το OpEn Fiber στην Ιταλία είναι καλά παραδείγματα ισχυρών συνεργασιών. Η Enel, μια μεγάλη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, ίδρυσε την Enel Open Fiber (EOF) τον Δεκέμβριο του 2015 για να αναπτύξετε το FTTH. Στο τέλος του 2016, η Metroweb ενσωματώθηκε στο μετονομασμένο OpEn Fiber (OF). Μοιάζει πολύ με το SIRO. Η OF δραστηριοποιείται στη χονδρική αγορά και δεν πωλεί ευρυζωνικές υπηρεσίες απευθείας στους τελικούς χρήστες.
Η εναέρια ανάπτυξη είναι πιο διαδεδομένη. Ενώ εξαρτάται το κόστος ανά σπίτι για ανάπτυξη FTTH, η επαναχρησιμοποίηση της υποδομής μπορεί να μειώσει το κόστος. Στην αγροτική περιοχή, η εξοικονόμηση κόστους μπορεί να φτάσει το 45%.
Ειδική έκθεση για τις οπτικές ίνες
Σε ειδική έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Arthur D. Little αναφέρεται ότι η δραστηριότητα διαπραγμάτευσης ινών και ανοικτών ινών ήταν υψηλή το 2019, αντιπροσωπεύοντας το 45% της συνολικής αξίας συναλλαγών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, γεγονός που υποδηλώνει υψηλό ενδιαφέρον από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακά επενδυτών μη τηλεπικοινωνιών, όπως τα ταμεία υποδομής, οι εταιρείες ενέργειας κ.λπ.
Η επένδυση σε ίνες ανοιχτής πρόσβασης είναι μια αλλαγή παιχνιδιού οικοσυστήματος, όχι μόνο επειδή προσφέρει μακροοικονομικά οφέλη στη χώρα, αλλά επειδή φέρνει υψηλότερες αποτιμήσεις στους μετόχους (σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ολοκληρωμένες οντότητες τηλεπικοινωνιών), παρέχει καλύτερη λειτουργική απόδοση KPI στους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών και παρέχει καλύτερα εμπειρία πελάτη σε τελικούς χρήστες.
Υψηλή δραστηριότητα σε προσφορές ινών ανοικτής πρόσβασης στην Ευρώπη το 2018-19
Η Ευρώπη είδε περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ αξίες συμφωνιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών το 2019, από τις οποίες οι συναλλαγές ινών και ανοιχτών ινών συνεισέφεραν μαζί μερίδιο 45%. Περισσότερες από τις μισές προσφορές ινών που εκτελέστηκαν το 2019 ήταν ανοικτές ίνες πρόσβασης, συνολικής αξίας 13,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι μεγαλύτερες από αυτές προέρχονται από την Deutsche Glasfaser DE, inexio DE, Covage FR, Altice PT, CityFibre UK.
Και οι πέντε πρώτες χώρες της ΕΕ έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον μία συναλλαγή ινών ανοικτής πρόσβασης υψηλής απόδοσης τα τελευταία δύο χρόνια.
Η ανοιχτή πρόσβαση σε ίνες μαζί με τις ίνες παίρνει σαφώς το προβάδισμα σε όλες σχεδόν τις συμφωνίες τηλεπικοινωνιών, με νέες εξωτερικές επενδύσεις που προέρχονται από αμοιβαία κεφάλαια ιδιωτικών κεφαλαίων / κεφαλαίων (π.χ., Deutsche Glasfaser, inexio) και εταιρείες ενέργειας (Open Fiber), επιπλέον σε κρατική χρηματοδότηση για αγροτικές ίνες και παραδοσιακές επενδύσεις τηλεπικοινωνιών σε ίνες.
Η πιο εξέχουσα από όλες αυτές τις προσφορές προέρχεται από την Open Fiber, η οποία ανακοίνωσε την κάλυψη ινών σε εθνικό επίπεδο για την Ιταλία, με επιχειρηματικό σχέδιο να περάσει 18 εκατομμύρια σπίτια τα επόμενα έξι χρόνια. Στη συνέχεια, η εταιρεία έλαβε με επιτυχία 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε κυβερνητική χρηματοδότηση για αγροτικές ίνες και άλλα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για χρηματοδότηση χρέους για την υπόλοιπη χώρα.
Τα οφέλη από τα οδικά δίκτυα
Ο αντίκτυπος στις μακροοικονομικές αρχές της αγοράς είναι σημαντικός, με την οικονομία, τους επενδυτές, τους χειριστές και τους τελικούς χρήστες να επωφελούνται με τους ακόλουθους τρόπους:
- Μακροοικονομικό όφελος για τη χώρα.
- Υψηλότερες αποτιμήσεις / αποδόσεις στους μετόχους.
- Καλύτερη αποτελεσματικότητα και επιτυχία στην εμπορευματοποίηση στους χειριστές.
- Ταχύτητες Gigabit σε προσιτές τιμές.
- Μακροοικονομικό όφελος για τη χώρα