- της Νατάσας Φραγκούλη
Εξαγορές άλλων εταιρειών, χρηματοδοτήσεις προς άλλες νεοφυείς εταιρείες: οι ελληνικές startups ωριμάζουν και γίνονται οι ίδιες πρωταγωνιστές μεγάλων deals. Αυτό επιβεβαιώνει η επενδυτική κινητικότητα που αναπτύσσεται από τις αρχές του 2023 στο νεοφυές οικοσύστημα, με τις ελληνικές startups να φοράνε οι ίδιες το καπέλο του επενδυτή και να προχωρούν σε σημαντικές εξαγορές.
Πλέον πρόσφατη μεταξύ αυτών η εξαγορά του 100% της αμερικανικής DevOps Institute από την PeopleCert, τον παγκόσμιο ηγέτη στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Το DevOps Institute είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός στον χώρο του ΙΤ και Προγραμματισμού, και βοηθά τις εταιρίες αλλά και τους ανθρώπους να εξελιχθούν, μέσα από τη χρήση της DevOps μεθοδολογίας.
Η εξαγορά του DevOps Institute, τέταρτη κατά σειρά εξαγορά από την PeopleCert από το 2020, αποτελεί μια σημαντική επένδυση με την οποία η εταιρεία εδραιώνει περαιτέρω την ηγετική της θέση παγκοσμίως, στον τομέα ανάπτυξης και παροχής πρωτοποριακών λύσεων στο Business & IT μέσω βέλτιστων πρακτικών και αναγνωρισμένων μεθοδολογιών καθώς και των σχετικών επαγγελματικών πιστοποιήσεων.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η PeopleCert έκανε στρατηγικές εξαγορές, αποκτώντας κορυφαίες εταιρείες και οργανισμούς, όπως η βρετανική AXELOS – η μεγαλύτερη εξαγορά ξένης εταιρίας από ελληνικό ιδιωτικό φορέα στο εξωτερικό – η QAI και το International Association for Six Sigma Certification (IASSC), που παρέχουν υπηρεσίες πιστοποίησης σε διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα.
«Η εξαγορά αυτή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη σειρά των πρόσφατων εξαγορών μας», δήλωσε ο Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος και CEO της PeopleCert. «Επιπλέον, διευρύνει και ενισχύει την ηγετική θέση μας παγκοσμίως στην αγορά των επαγγελματικών δεξιοτήτων και ενισχύει την πορεία μας για την κατάκτηση της decacorn κορυφής», σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης.
Να σημειωθεί ότι το DevOps Institute δραστηριοποιείται σε 160 χώρες, έχει στην κοινότητά του περισσότερους από 45.000 επαγγελματίες IT και περιλαμβάνει ένα δίκτυο 150 εξουσιοδοτημένων συνεργατών παγκοσμίως.
Προσφέρει εξειδικευμένη γνώση μέσω αξιόπιστων προγραμμάτων πιστοποίησης, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να ανήκουν σε μια πρωτοποριακή κοινότητα επαγγελματιών.
Μπαράζ εξαγορών
Σε mood εξαγορών βρίσκεται ήδη από τα τέλη του 2022 η ελληνική PropTech εταιρεία Blueground, μία από τις πιο καλά χρηματοδοτούμενες startups στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της ενοικίασης πλήρως επιπλωμένων διαμερισμάτων για 30+ ημέρες.
Με μια αποτίμηση που κινείται στην περιοχή των 700-900 εκατ. ευρώ και έχοντας «σηκώσει» συνολικά πάνω από 220 εκατ. ευρώ, η εταιρεία όχι μόνο ηγήθηκε του γύρου χρηματοδότησης της ομοειδούς βραζιλιάνικης startup Tabas, αλλά την απέκτησε πλήρως στην εκπνοή του περασμένου έτους. Χθες, η Blueground «ξαναχτύπησε», εξαγοράζοντας την Travelers Haven – εταιρεία παροχής επιπλωμένων διαμερισμάτων προς ενοικίαση διαθέσιμων on demand στις ΗΠΑ.
Η εξαγορά αυτή, όπως εξηγεί η ίδια η εταιρεία, έρχεται σε μια περίοδο υψηλής ανάπτυξης για την Blueground, που ξεκίνησε με λίγα διαμερίσματα στην Αθήνα το 2012 και πλέον έχει 12.000 διαμερίσματα και διεθνή παρουσία σε 30 πόλεις. Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά και από τις δύο εξαγορές, η εταιρεία, με CEO και συνιδρυτή τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου, προσβλέπει για φέτος σε έσοδα της τάξης των 600 εκατ.δολ.
Μέσω της νέας εξαγοράς, η Blueground, παράλληλα με τα 12.000 διαμερίσματα που διαθέτει σε 30 πόλεις παγκοσμίως, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να προσφέρει επιπλωμένα διαμερίσματα διαθέσιμα on demand (κατόπιν αιτήματος) σε οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ.
«Η εξαγορά αυτή αποτελεί μία στρατηγική κίνηση για εμάς, που θα μας επιτρέψει να διευρύνουμε περαιτέρω το δίκτυό μας και να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες επιλογές στους τόσο στους εταιρικούς όσο και στους ιδιώτες πελάτες μας» τονίζει ο κ. Χατζηελευθερίου.
Τόσο η εξαγορά της Travelers Haven όσο και εκείνη της βραζιλιάνικης Tabas, που προηγήθηκε το 2022 και άνοιξε για την ελληνική startup την αγορά της Λατινικής Αμερικής, δίνει στην Blueground ακόμη μεγαλύτερη δυναμική όσον αφορά την υπηρεσία «Blueground for Business», που προσφέρει λύσεις σε εταιρείες οι οποίες θέλουν να διασφαλίσουν την ομαλή μετεγκατάσταση των υπαλλήλων τους.
Η υπηρεσία εξυπηρετεί περισσότερους από 4.400 εταιρικούς πελάτες παγκοσμίως, αποτελώντας το 35% των εσόδων της Blueground, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 50% και τα έσοδα από τον συγκεκριμένο τομέα να διπλασιάζονται το 2023.
Βιομηχανία της μουσικής
Με γραφεία στο Λος Άντζελες, στο Λονδίνο, στο Τόκυο και στην Αθήνα, όπου εδράζει το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης με 180 στελέχη, η startup μουσικής τεχνολογίας Orfium είναι επίσης από εκείνες που προβάρουν με επιτυχία το καπέλο του επενδυτή.
Η εταιρεία, που αναπτύσσει πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις για τη βιομηχανία της μουσικής και της ψυχαγωγίας, με την έναρξη του 2023 ανακοίνωσε την εξαγορά της βρετανικής Soundmouse, που ειδικεύεται σε υπηρεσίες αναλυτικών δεδομένων χρήσεων μουσικής (music reporting) και έχει πελάτες τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, αλλά και εμβληματικές εταιρείες media.
Η εξαγορά ενώνει τους δύο παγκόσμιους ηγέτες στον χώρο της ψηφιακής μουσικής και διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και reporting, προσφέροντας μεγαλύτερη αξία στο οικοσύστημα της μουσικής βιομηχανίας.
Η Orfium ιδρύθηκε το 2015 από τους Drew Delis και Chris Mohoney, και σχεδόν αμέσως εντάχτηκαν ο Μιχάλης Πετυχάκης και ο Δημήτρης Παπασπύρου που ανέπτυξαν το λογισμικό, με στόχο να φέρει τεχνολογία αιχμής στον χώρο διαχείρισης μουσικών δικαιωμάτων.
Ο Rob Wells, σημερινός CEO της Orfium και πρώην πρόεδρος Global Digital Business της Universal Music Group προστέθηκε στην ομάδα το 2017, βοηθώντας την Orfium να εξελιχθεί σε αξιόπιστο συνεργάτη για δισκογραφικές, εκδότες μουσικής, εταιρείες παραγωγής και οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.
Η Orfium είχε μπει στην οδό των εξαγορών ήδη από το 2022, αποκτώντας την Japanese Breaker INC, ένα παγκόσμιο ψηφιακό στούντιο.