16.6 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Mόνο το 2% των επιχειρηματικών κεφαλαίων φτάνουν σε startups γένους θηλυκού

Έμφυλες διακρίσεις και στερεότυπα που συνδέονται με το φύλο αντιμετωπίζει το οικοσύστημα των startups εταιρειών, το οποίο, αν και συνήθως καταφέρνει να σπάσει τις αγκυλώσεις του παραδοασιακού επιχειρείν, δεν καταφέρνει να ανατράψει τις στατιστικές εις βάρος των γυναικών. Σήμερα, μόνο το 15% των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη ιδρύονται ή συν-ιδρύονται από γυναίκες. Στο μεταξύ, μόλις το 6% των startups της Ευρώπης έχουν ιδρυτικές ομάδες, που αποτελούνται μόνο από γυναίκες.

Συνολικά, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, που διοικούνται από γυναίκες, αντλούν λιγότερα επιχειρηματικά κεφάλαια απ’ ό,τι οι αντίστοιχες επιχειρήσεις που αποτελούνται αποκλειστικά από άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων για επενδύσεις ζωτικής σημασίας στα αρχικά στάδια. Μάλιστα, τα ποσά που συγκεντρώνουν οι startups γένους θηλυκού συνήθως είναι χαμηλότερα.

Για την ακρίβεια, μόνο το 2% των επιχειρηματικών κεφαλαίων διοχετεύεται σε ομάδες που αποτελούνται μόνο από γυναίκεςι σε όλη την Ευρώπη μόνο το 5% περίπου των επιχειρηματικών κεφαλαίων διοχετεύεται σε μικτές ομάδες. Επίσης, μόλις το 2% των κεφαλαίων των venture capitals κατευθύνεται σε ομάδες που αποτελούνται μόνο από γυναίκες.

Πάντως, η Ελλάδα έχει μια καλή επίδοση αφού περιλαμβάνεται στις χώρες της Ευρώπης που προσφέρουν ίσες χρηματοδοτικές ευκαιρίες σε άντρες και γυναίκες founders startups. Στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα κατατάσσονται χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Δανία και το Βέλγιο, που επίσης θεωρείται ότι προσφέρουν ίσες ευκαιρίες χρηματοδότησης σε startuppers ανεξαρτήτως φύλου.

Υπο-εκπροσώπηση σε κρίσιμους τομείς

Απογοητευτικό είναι, στο μεταξύ, το γεγονός ότι οι startups που ιδρύονται από γυναίκες συχνά δεν εστιάζουν σε πολύ σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις, όπως είναι για παράδειγμα ο τομέας του deep tech, αφήνοντας το πεδίο αυτό εκτός της επιχειρηματικής τους δράσης. Έτσι υπάρχουν ακόμη και σε σήμερα επιχειρηματικοί χώροι που παραμένουν «ταμπού» για τις γυναίκες startuppers.

«Το deep tech αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο του οικοσυστήματος των startups της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες deep tech αποτιμώνται πλέον σε τουλάχιστον 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να απουσιάζουν από τον συγκεκριμένο κλάδο» επισημαίνει σε σχετικό έγγραφό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο

Την υπο-εκπροσώπηση των γυναικών στο startup οικοσύστημα θέλει να αναστρέψει η Ευρώπη, δημιουργώντας ένα χρηματοδοτικό εργαλείο αποκλειστικά για startups, που στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας και έχουν γυναικεία υπογραφή. Σε αυτό στοχεύει το πιλοτικό πρόγραμμα «Women TechEU», που στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις υπερπροηγμένης τεχνολογίας που διοικούνται από γυναίκες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έως 50 ελπιδοφόρες νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες θα μπορούσαν να λάβουν χρηματοδότηση. Το νέο πρόγραμμα Women TechEU παρέχει στήριξη στο πρώιμο στάδιο διαμόρφωσης των επιχειρήσεων, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που ξεκινούν τις δικές τους νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα θα προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις, που διοικούνται από γυναίκες, με επιχορηγήσεις ύψους 75.000 ευρώ. Επίσης, το πρόγραμμα θα παρέχει καθοδήγηση και πλαισίωση υψηλής ποιότητας μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας για τη γυναικεία ηγεσία (Women Leadership Programme). Να σημειωθεί ότι η πρώτη πιλοτική πρόσκληση υποβολής προτάσεων της πρωτοβουλίας Women TechEU, θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2021.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...