33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Με ρυθμό ανάπτυξης 21% «έτρεξε»  το 2021 ο τομέας των 3PL στην Ελλάδα

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Σημαντικό πλήγμα προκάλεσε στην αγορά των Μεταφορών και των Logistics η πανδημία, η οποία διέκοψε την σημαντική ανάπτυξη που παρουσίαζε ο κλάδος από το 2016 έως το 2019. Ωστόσο  ανέκαμψε γρήγορα με μέσο όρο CAGR 21% από το 2020 έως το 2021.

Ο τομέας των Μεταφορών και των Logistics έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές στα τελευταία χρόνια και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η πιο πρόσφατή έρευνα της KPMG στην Ελλάδα, “Future of Transportation & Logistics: Trends and Developments in the Greek Market” καταγράφει αύξηση 21% από το 2020 στο 2021.

Ειδικότερα ο κλάδος των 3PL παρουσιάζει ανάπτυξη χρόνο με το χρόνο, κατά την περίοδο των 6 ετών. Η επίμονη εισροή μεγάλων ξένων πολυεθνικών εταιρειών στην ελληνική αγορά, παράλληλα με τις αυξανόμενες ανάγκες αποθήκευσης πολλών τοπικών οργανισμών και η ανάγκη για αποτελεσματικό χειρισμό και διανομή προϊόντων, δημιούργησε  έντονη ανάγκη για υπηρεσίες μεταφοράς και χώρο αποθήκευσης.

Ομαλή ανοδική τάση

Μια ομαλή ανοδική τάση απεικονίζεται μεταξύ των ετών 2016 και 2019 με σύνθετη ετήσια αύξηση 7,3%. Την επόμενη περίοδο παρατηρείται πτωτική τάση -8,1% και το 2021 μια απότομη αύξηση 21% δείχνει την άνοδο του κλάδου ειδικά για τις εταιρείες με υψηλό τζίρο

Εξετάζοντας την τάση του περιθωρίου EBITDA στο 3PL  υπάρχει σταθερή ετήσια ανάπτυξη σε σχέση με το 6 χρόνια. Αυτό υποδηλώνει αύξηση αποτελεσματικότητας στον τομέα της εφοδιαστικής και των μεταφορών εγκαταστάσης.

Στην ελληνική αγορά η  Αποθήκευση (περιβάλλοντος & ελεγχόμενης θερμοκρασίας) και η μεταφορά είναι οι υπηρεσίες που αντιστοιχούσαν στο 94% της συνολικής αξίας των υπηρεσιών 3PL το 2021. Το υπόλοιπο 6% της συνολικής αξίας, περιλαμβάνει Αποσυσκευασία, Επανασυσκευασία & Επισήμανση, παρακολούθηση, ιχνηλασιμότητα και διαχείριση λογισμικού.

Κατά την περίοδο 3 ετών (2019-2021), η αποθήκευση  και οι Υπηρεσίες Μεταφορών παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης. της συνολικής αγοραίας αξίας,  Σούπερ μάρκετ και Εμπορικός τομέας. αποτελούν πάνω  από το μισό του συνόλου των μεταφορών.

Covid-19

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ο τομέας 3PL ήταν ένας από τους τομείς που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς όχι μόνο αυξήθηκαν οι ανάγκες για μεταφορές (αύξηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο) αλλά υπήρξαν και σημαντικοί περιορισμοί. Οι εταιρείες αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες και να γίνουν πιο αποτελεσματικές με την υιοθέτηση νέων προηγμένων τεχνολογιών.

Η πανδημία Covid-19 προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα και ως αποτέλεσμα επιτάχυνε την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στα ελληνικά logistics και στον τομέα των μεταφορών, με ένα αυξανόμενο αριθμός εταιρειών επενδύοντας στον αυτοματισμό,, την τεχνητή νοημοσύνη, και την μεγάλη ανάλυση δεδομένων. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2020 δαπανήθηκαν 150 εκατ. € σε εγκαταστάσεις

Για τους βασικούς παίκτες 3PL, υπάρχει μια ανοδική τάση στις πωλήσεις, με τις εταιρείες να προσπαθούν να βρουν την ισορροπία μεταξύ της βιώσιμης κερδοφορίας και της απόκτησης μεριδίου αγοράς.

Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια χαρακτηρίζονται από αύξηση του κόστους, καθώς και έντονο ανταγωνισμό και οι σύγχρονοι οργανισμοί φαίνεται ότι εστιάζουν στην αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και την προηγμένη τεχνολογία. Επιπλέον, οι βασικοί πάροχοι υπηρεσιών 3PL εφαρμόζουν λύσεις που προάγουν τη βιωσιμότητά τους και συμβάλλουν σε end-to-end βιώσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Επέκταση σε νέες αγορές

Οι πάροχοι 3PL επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε νέες αγορές, ιδίως στις αναδυόμενες οικονομίες όπου η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και του λιανικού εμπορίου βιομηχανίες είναι υψηλό.

Η ελληνική αγορά 3PL αποτελείται από μικρομεσαίους παίκτες. Η αγορά παραμένει ανταγωνιστική με υψηλά επίπεδα κατακερματισμού. Οι 15 κορυφαίες εταιρείες ελέγχουν το 26,1% της συνολικής αγοράς (706,7 εκατ. ευρώ). Υπάρχει μια ανοδική τάση στις καθαρές πωλήσεις, με ένα % EBITDA να εμφανίζει αρνητική τάση που υποδηλώνει την αντιστάθμιση μεταξύ βιώσιμης κερδοφορίας και απόκτησης μεριδίου αγοράς. Η μείωση του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους στην πλειονότητα των επιχειρήσεων απεικονίζει την αύξηση του κόστους τα τελευταία 3 χρόνια και τον έντονο ανταγωνισμό.

Οι κύριες τάσεις είναι οι παρακάτω:

            Έμφαση στη βιωσιμότητα

            Ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου

            Έντονη ενσωμάτωση της τεχνολογίας

Με αφορμή την έρευνα, ο Δημήτρης Παπακανέλλου, Partner, Consulting, ΚPMG στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά, «Ο κλάδος των Μεταφορών και Logistics στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δυναμικός με εντυπωσιακά περιθώρια ανάπτυξης και συνεχείς επενδύσεις – οι οποίες αφορούν τόσο την εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς, όσο και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της χώρας ως διαμετακομιστικό κέντρο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του εκσυγχρονισμού και αυτοματισμού των αποθηκευτικών χώρων θα παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στην σχετική ανταγωνιστικότητα του κλάδου διεθνώς, όσο και στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τους κλάδους της βιομηχανίας και του εμπορίου αλλά και στη βελτίωση της εμπειρίας των τελικών καταναλωτών.»

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...