16.6 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Μακροχρόνιες συμβάσεις και στον ΟΑΣΘ – Πέντε διαγωνισμοί για προμήθειες και παροχή υπηρεσιών μέσα στο 2021

  • Της Μαρίας Μόσχου

Τη λύση των μακροχρόνιων συμβάσεων για μείωση του κόστους για προμήθειες αλλά και υπηρεσίες επιλέγει το υπουργείο Υποδομών και για τον ΟΑΣΘ.

Ο Οργανισμός ο οποίος βρίσκεται υπό ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία θα προχωρήσει στην  διενέργεια πέντε (5) διαγωνισμών για την εκτέλεση προμηθειών και παροχή υπηρεσιών συνολικού προϋπολογισμού 1,64 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα  με την απόφαση:

α) Το έργο της  Συντήρησης Λογισμικού Τηλεματικής για το 2021 θα προκαλέσει έξοδο ύψους 380.000 ευρώ για τον ΟΑΣΘ.

β) Το έργο  Συντήρησης Εξοπλισμού Τηλεματικής για όλο το 2021 θα προκαλέσει έξοδο ύψους 320.000 ευρώ.

γ) Το έργο της Συντήρησης Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος θα προκαλέσει έξοδο  ύψους 400.000 ευρώ,

α) Η Προμήθεια Ορυκτέλαιου θα προκαλέσει δαπάνη συνολικού ύψους 350.000 ευρώ και τέλος

β) Η Προμήθεια Προτυπωμένων Εισιτηρίων θα προκαλέσει δαπάνη για όλο το 2021 συνολικούς ύψους 192.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Υποδομών – Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή η έγκριση παρέχεται υπό την προϋπόθεση ότι το Γενικό Λογιστήριο θα εγκρίνει το τροποποιημένο σχέδιο Μ.Π.Δ.Σ. 2021-2024 που θα υποβάλλει ο φορέας «Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.) ‘υπό ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία’», ο οποίος εν συνεχεία, θα μεριμνήσει για την εγγραφή των σχετικών πιστώσεων στον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους.

Τα δύο πρώτα έργα που αφορούν στην τηλεματική του Οργανισμού θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά καθώς υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΣΘ είχε μείνει χωρίς τηλεματική για αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα με τους επιβάτες να περιμένουν μέχρι και μία ώρα χωρίς να περνά λεωφορείο.

Μάλιστα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και τυχαίο το γεγονός ότι η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου,  με την οποία ακυρώνεται το σχέδιο σύμβασης μεταξύ της Κοινωνίας της Πληροφορίας και ομάδας εταιρειών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΑΣΘ που ο προϋπολογισμός  του έφτανε τα 40 εκατ. ευρώ..

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΣΘ  διαθέτει σύστημα τηλεματικής το οποίο ωστόσο πρέπει να εγκατασταθεί στο σύνολο του στόλου, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων των ΚΤΕΛ τα οποία μπήκαν στις γραμμές του ΟΑΣΘ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο.

Η σπουδαιότητα των δύο έργων για την τηλεματική είναι εμφανής  αν σκεφτεί κανείς ότι το σύστημα της τηλεματικής του ΟΑΣΘ είχε αφεθεί να καταρρεύσει όταν έληξαν οι συμβάσεις για τη συντήρηση του συστήματος σε ό,τι αφορά τις έξυπνες στάσεις και τον εξοπλισμό εντός των λεωφορείων, καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2017.

Όπως είναι γνωστό, η προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ είχε βγάλει διαγωνισμούς για τη συντήρηση του συστήματος Τηλεματικής την άνοιξη του 2018, αλλά το έργο ανατέθηκε σε εταιρεία που δεν είχε την εξειδίκευση, ούτε όμως πρόσβαση στο λογισμικό ώστε να επιχειρήσει να κάνει τις συντηρήσεις.

Τότε οι οθόνες πληροφόρησης επιβατών μέσα στα λεωφορεία δεν ανακοίνωναν  τις στάσεις ή ανακοίνωναν άλλη στάση, ενώ οι φωτεινές οθόνες στις «έξυπνες» στάσεις είχαν μαυρίσει.

Όταν τελικώς ο ανάδοχος, η Link Technologies, ανέλαβε το έργο υποστήριξης της Τηλεματικής , βρήκε βλάβες σε 58 λεωφορεία και σε 15 «έξυπνες» στάσεις, ενώ κάποια λεωφορεία ήταν σχεδόν βανδαλισμένα, επειδή έπαιρναν τις συσκευές τηλεματικής από λεωφορεία που δεν κυκλοφορούσαν για να τις βάλουν σε άλλα που κυκλοφορούσαν. Κάπως έτσι προκλήθηκαν πρόσθετες βλάβες στις υπολογιστικές αυτές συσκευές που είναι ουσιαστικά η καρδιά του συστήματος Τηλεματικής.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...