24.7 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Λέιζερ, τηλεπισκόπηση, υβριδικές τεχνολογίες: Στην καρδιά της καινοτομίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας Κρήτης

  • Γράφει ο Γιάννης Γεωργίου

Είναι πρωτοποριακό, είναι καινοτόμο, είναι πηγή δημιουργίας και ερευνών εδώ και δεκαετίες. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας πρωτοπορεί στις τεχνολογικές εξελίξεις της χώρας μας, έχοντας βάλει τη σφραγίδα του ακόμη και στην δημιουργία του Internet στην Ελλάδα.

Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει την «Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών και Τηλεματικών Εφαρμογών FORTHnet Α.Ε.»,  μια εταιρεία-τεχνοβλαστό του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1995 με συμμετοχή των Μινωικών Γραμμών και υπήρξε η πρώτη εταιρεία που έφερε το Internet στην Ελλάδα…

Οι καινοτομίες και τα επιτεύγματα του ΙΤΕ δεν σταματούν, αγγίζοντας πλέον, κάθε πτυχή της τεχνολογικής εξέλιξης: ψηφιακός μετασχηματισμός, κλιματική αλλαγή, μελέτες για το σύμπαν, ανάλυση DNA, λέιζερ και υπερυπολογιστές, μοριακή απεικόνιση και ποζιτρόνια, όλα αποτελούν πεδία ερευνών και μελετών για τους ερευνητές του ΙΤΕ.

Το Ίδρυμα επικεντρώνεται σε νέες διατμηματικές ερευνητικές κατευθύνσεις μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως: Επιστήμη Λέιζερ και Φωτονικής, Μικρο/Νανο-ηλεκτρονική, Προηγμένα Υλικά, Μοριακή Βιολογία και Γενετική, Βιοτεχνολογία, Πληροφορική, Βιοπληροφορική, Ιατρική Ακριβείας, Βιολογία Συστημάτων, Ρομποτική, Τηλεπικοινωνίες, Εφαρμοσμένα και Υπολογιστικά Μαθηματικά, Χημική Μηχανική, Ενέργεια, Περιβάλλον, Κοινωνικές Επιστήμες, Αστροφυσική και Αστρονομία.

Μια γεύση από αυτά τα επιτεύγματα παίρνουμε σήμερα στο Moved.gr με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστου Δήμα, όπου ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, καθηγητή κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη.

Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας Κρήτης

Ξεκινάμε την περιήγηση από τις νέες εγκαταστάσεις της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας Κρήτης, που διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς για Ανάλυση DNA και Βιοϊατρική Απεικόνιση, και αποτελεί μέλος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας.

Στόχος του Δικτύου είναι να αναπτύξει προηγμένες διαγνωστικές τεχνολογίες ώστε να εντοπίζεται η προδιάθεση εκδήλωσης μιας συγκεκριμένης νόσου, όπως ο καρκίνος, αλλά και η εφαρμογή εξειδικευμένης θεραπείας ανάλογα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική.

Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Επόμενη στάση το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών του Ινστιτούτου Πληροφορικής, το οποίο συμμετέχει εκ μέρους της Ελλάδας στη σχεδίαση του Ευρωπαϊκού Επεξεργαστή, καθώς και των πιλοτικών πρωτοτύπων για τους Ευρωπαϊκούς Υπερυπολογιστές κλίμακας Exascale και για τα μεγάλα Κέντρα Δεδομένων.

Πρόκειται για τεχνολογίες αιχμής, που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των σύγχρονων υπολογιστικών υποδομών και για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς όλων των ψηφιακών προϊόντων.

Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ

Ναι, στο ΙΤΕ… παίζουν και με λέιζερ. Στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, λειτουργεί το Εργαστήριο Υπερβραχέων Παλμών Αττοδευτερολέπτων. Εντυπωσιακή είναι η γραμμή παραγωγής των πιο ισχυρών Αττοδευτερολέπτων παλμών φωτός στον κόσμο.

Οι παλμοί αυτοί μας δίνουν την δυνατότητα να παρατηρήσουμε φαινόμενα αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας με την ύλη που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν, και να καταγράψουμε την υπερταχεία δυναμική των συστημάτων του μικρόκοσμου.

Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον

Προτελευταίος σταθμός, οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον, του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών. Το Εργαστήριο αυτό ερευνητικά εστιάζει στις δύο παγκόσμιες σύγχρονες προκλήσεις, οι οποίες μετασχηματίζουν την ανθρώπινη ζωή: στην κλιματική αλλαγή και στην αστικοποίηση.

To Εργαστήριο επίσης, αξιοποιώντας την Ευρωπαϊκή υποδομή δορυφόρων Copernicus, αναπτύσει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για πόλεις, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών και διεθνών πολιτικών, με στόχο την έξυπνη και ανθεκτική πόλη του μέλλοντος.

Μονάδα Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης

Το νέο απόκτημα του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ είναι η νέα Μονάδα Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης, την οποία εγκαίνιασε ο κ. Δήμας.

Η νέα μονάδα δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω ερευνητική μελέτη και πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στην επιστήμη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Το εργαστήριο διαθέτει τον πρώτο στην Ελλάδα και το τέταρτο παγκοσμίως, προ-κλινικό υβριδικό τομογράφο Ποζιτρονικής/Μαγνητικής Τομογραφίας (micro PET/MRI), που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή έρευνας αιχμής και την προσέλκυση εξαιρετικού ερευνητικού δυναμικού.

O Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, καθηγητή κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας θα λάβει σημαντική χρηματοδότηση ύψους 56.271.056 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ενίσχυση του συνόλου των ερευνητικών Ινστιτούτων και των δομών του, για την υλοποίηση νέων ερευνητικών προγραμμάτων σε τεχνολογίες αιχμής.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Παλιές συσκευές, νέα προβλήματα: Οι κίνδυνοι της μη υποστηριζόμενης τεχνολογίας IoT

Οι παλιές συσκευές αποτελούν συχνά εύκολο στόχο για τους κυβερνοεγκληματίες, ειδικά αν έχουν ευπάθειες που μπορούν να αξιοποιηθούν και αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες διορθώσεις...

Η Pylones Hellas κατακτά το βραβείο «TELCO Deal of the Year» από την F5

Η Pylones Hellas, πάροχος ψηφιακών τεχνολογιών και ασφάλειας διαδικτύου, με μακρά παρουσία άνω των 25 ετών σε Ελλάδα και Κύπρο,τιμήθηκε με το βραβείο«TELCO Deal...

Οι Έλληνες ηλικίας 30-49 ετών οι πιο φανατικοί e-shoppers

Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη Πρωταθλητές στις ηλεκτρονικές αγορές αναδεικνύονται οι Έλληνες ηλικίας 30-49 ετών, ήτοι τα μέλη της γενιάς των Millennials, η οποία κατέχει...

Κτηματολόγιο: Ο πρώτος δημόσιος φορέας που εντάσσει την τεχνητή νοημοσύνη

Την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στον Νομικό Έλεγχο του Κτηματολογίου παρουσίασαν  ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Με...

Η τεχνολογία σέρνει τον χορό των δημόσιων εγγραφών

Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά των δημόσιων εγγραφών κράτησε ο κλάδος της τεχνολογίας το πρώτο εξάμηνο του 2024. Μπορεί...