Το Ίδρυμα Vodafone, έχοντας ως στόχο την ενδυνάμωση της νέας γενιάς της Ελλάδας, ξεκινάει έναν ακόμα εκπαιδευτικό κύκλο και τον 5ο διαδοχικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος Generation Next. Συνδυάζοντας πλούσιο εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό, Virtual Classrooms και εξωσχολικά εργαστήρια STEM, μαθητές και εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα, μέσω της δωρεάν πλατφόρμας του προγράμματος, να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές δεξιότητες τους.
Με επίκεντρο το εκπαιδευτικό υλικό που βρίσκεται στην πλατφόρμα www.generationnext.vodafone.gr, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικά βίντεο, οδηγούς δραστηριοτήτων και συνοδευτικό υλικό, αλλά και DIY videos για δημιουργία απλών κατασκευών, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, έχουν τη δυνατότητα να εκτεθούν στον πλούτο της STEM εκπαίδευσης, να πειραματιστούν γύρω από τις διάφορές θεματικές της και να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους.
Στη συνέχεια, οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή ή εκπαιδευτή τους επεξεργάζονται και υποβάλλουν στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό μία καινοτόμα ιδέα που με τη μορφή κατασκευής ή τεχνολογικής εφαρμογής, θα επιδιώκει να δίνει λύση σε ένα πρόβλημα της καθημερινότητας ή της τοπικής κοινωνίας.
Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης
Οι μαθητές που επιθυμούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, μπορούν να σχηματίσουν τη δική τους ομάδα – 2 έως 4 ατόμων – ενώ ο/η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια θα πρέπει να δηλώσει συμμετοχή εδώ έως και τις 15 Μαΐου 2022.
Η προθεσμία υποβολής των projects που θα συμμετέχουν στο διαγωνιστικό κομμάτι ορίζεται η 5η Ιουνίου 2022. Για την ορθή συμπλήρωση της αίτησής τους, οι ομάδες μπορούν να ανατρέξουν στα σχετικά tutorial videos που υπάρχουν αναρτημένα στην πλατφόρμα. Επιπλέον, οι 30 πρώτες ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό μέχρι και τις 2 Μαΐου 2022, θα λάβουν δωρεάν ένα STEM kit με ειδικό εξοπλισμό, που θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την υλοποίηση των project τους.
Classrooms για τους εκπαιδευτικούς
Παράλληλα, συνεχίζουν να διεξάγονται με ελεύθερη πρόσβαση virtual classrooms, διάρκειας 7 εβδομάδων, για τους εκπαιδευτικούς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα και να παρακολουθήσουν τον νέο κύκλο μαθημάτων που ξεκινάει στις 31 Μαρτίου 2022 εδώ.
Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης όλων των ενοτήτων καθώς και των σχετικών test αξιολόγησης στο τέλος της κάθε ενότητας, οι συμμετέχοντες, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να λάβουν το “Generation Next Certificate”. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 125 πρώτοι εκπαιδευτικοί που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τον κύκλο μαθημάτων θα λάβουν εντελώς δωρεάν ένα arduino kit.
Επιπλέον, συνεχίζονται και σε αυτό τον κύκλο τα δωρεάν εξωσχολικά STEM Labs, διάρκειας 10 εβδομάδων, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αποκεντρωμένων περιοχών της χώρας, να εκπαιδευτούν δια ζώσης στην STEM εκπαίδευση. Τα εργαστήρια θα υλοποιηθούν σε Αγίους Αναργύρους, Ανθούσα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ιθάκη, Καλαμάτα, Κεφαλλονιά, Κοζάνη, Λέρο, Μυτιλήνη, Πρέβεζα και Χανιά.
535 καινοτόμα projects
Η Αλεξάνδρα Παπανικολάου, Υπεύθυνη του Ιδρύματος Vodafone δήλωσε τα εξής: «Στο Ίδρυμα Vodafone είμαστε περήφανοι που υλοποιούμε προγράμματα με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων της νέας γενιάς με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, καθώς είμαστε πεπεισμένοι πως όταν οι έφηβοι κατακτούν την τεχνολογία το μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι συναρπαστικό. Επιπλέον, το γεγονός ότι το Ίδρυμα Vodafone Αλβανίας ξεκίνησε να υλοποιεί το πρόγραμμα Generation Next, μας καθιστά ιδιαίτερα χαρούμενους, καθώς η προσπάθειά μας για τη δημιουργία μιας ισότιμης ψηφιακής κοινωνίας για όλους χωρίς διακρίσεις βρίσκει έναν νέο και ισχυρό σύμμαχο».
Το Generation Next υλοποιείται από το 2017, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα μετρά 92.000 ωφελούμενους και 535 καινοτόμα projects, από 119 περιοχές της χώρας.