- Της Μαρίας Μόσχου
Η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της προηγούμενης Πέμπτης, που ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι το μεταλλουργικό εργοστάσιο της Λάρυμνας ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, άνοιξε τον δρόμο για εξελίξεις στην πολύπαθη, υπερχρεωμένη και στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ΛΑΡΚΟ.
Το ΤΑΙΠΕΔ εκκίνησε τις διαδικασίες προετοιμασίας για την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και άλλων δικαιωμάτων εξόρυξης νικελίου, με πρώτο βήμα να είναι η πρόσληψη συμβούλων που θα βοηθήσουν το Ταμείο στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ουσιαστικά θα τρέξουν δύο διαγωνισμοί – διαδικασίες πώλησης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τη ΛΑΡΚΟ: ένας με περιουσιακά στοιχεία της ίδιας της ΛΑΡΚΟ από τον ειδικό διαχειριστή που έχει αναλάβει την τύχη της εταιρείας και ένας με περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και διαχειρίζεται η ΛΑΡΚΟ. Τον δεύτερο θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το ΤΑΙΠΕΔ.
Το Ταμείο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του τις σχετικές προκηρύξεις, αναζητώντας χρηματοοικονομικό και νομικό σύμβουλο για τις εν λόγω συναλλαγές. Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία, καλούνται μέχρι τις 5 Οκτωβρίου να υποβάλλουν το ενδιαφέρον τους.
Μεγάλος παραγωγός, αλλά χρεοκοπημένος
Η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Λειτουργεί ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στη Στερεά Ελλάδα, το οποίο επεξεργάζεται τους λατερίτες που αυτή εξορύσσει για την παραγωγή σιδηρονικελίου με περιεκτικότητα σε νικέλιο 18% -24%. Η ΛΑΡΚΟ διατηρεί επίσης δικαιώματα εξόρυξης σε τέσσερις περιοχές: τα ορυχεία του Αγίου Ιωάννη (κοντά στη Λάρυμνα), τα ορυχεία της Εύβοιας, τα ορυχεία της Καστοριάς και το ορυχείο λιγνίτη των Σερβίων. Ορισμένα εξ αυτών εκμισθώνονται από το κράτος ή τρίτους, ενώ άλλα ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ.
Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει 55,2% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, η Εθνική Τράπεζα 33,4% και η ΔΕΗ 11,4%. Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τεθεί σε ειδική διαχείριση από τις 28/02/2020 και έχει οριστεί ειδικός διαχειριστής. Κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά, καθώς η ΛΑΡΚΟ έχει χρεοκοπήσει και πάλι στο παρελθόν, εν έτη 1989, δημιουργώντας τη… νέα ΛΑΡΚΟ, η οποία και είναι σε καθεστώς χρεοκοπίας και σήμερα…
Παράνομες κρατικές ενισχύσεις
Η λύση αυτή ήταν μονόδρομος – για να σωθεί οτιδήποτε κι αν σώζεται από την πολύπαθη εταιρεία, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθόρισε ήδη από το 2014 ότι η ΛΑΡΚΟ έχει λάβει παράνομη κρατική ενίσχυση στο παρελθόν και ζήτησε την ανάκτηση των ποσών αυτών, τα οποία υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ (ανέρχονταν σε 136 εκατ. ωστόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε δεκτή αίτηση αναίρεσης της εταιρείας και ουσιαστικά «έσβησε» 30 εκατ. ευρώ).
Αυτές οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις οφείλουν να ανακτηθούν και η Κομισιόν είχε από τότε εγκρίνει το σχέδιο της διπλής πώλησης περιουσιακών στοιχείων, η οποία και θα εφαρμοστεί αμετάκλητα, έξι χρόνια μετά. Επιπλέον, οι οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ υπερβαίνουν τα 340 εκατ. ευρώ, με τη βιομηχανία νικελίου να αδυνατεί να ικανοποιήσει και τις ελάχιστες από τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών και διευκολύνσεις που της έχει κάνει η ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Απόφασης Ανάκτησης της ΕΕ, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να αναθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ τη διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας σχετικά με ορισμένα δικαιώματα εξόρυξης και περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε αυτό, τα οποία επί του παρόντος εκμισθώνονται στη ΛΑΡΚΟ.