28.3 C
Athens
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Η «χαλαρή» σχέση με την τεχνολογία φρενάρει τις Ελληνίδες επιχειρηματίες

της Νατάσας Φραγκούλη

Μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων υπάρχει ακόμη στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή όσον αφορά στην εξοικείωση με την τεχνολογία. Μία στις τρείς (το 28%) γυναίκες επιχειρηματίες στην Ελλάδα παραδέχεται ότι γνωρίζει μόνο τα βασικά σε σχέση με την τεχνολογία και δεν έχει εξοικείωση με τα ψηφιακά εργαλεία. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ανδρών περιορίζεται στο 20%.

Μάλιστα, υπάρχει και ένα 5% των Ελληνίδων επιχειρηματιών, που απαντά ότι δεν έχει καμία σχέση με την τεχνολογία και τον ψηφιακό κόσμο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι 2%. Πάντως, στον αντίποδα, ένα ποσοστό 15% των γυναικών επιχειρηματιών στη χώρα μας δηλώνει ότι παίζει την τεχνολογία …στα δάχτυλα, χαρακτηρίζοντάς την τρόπο ζωής. Και σε αυτή την περίπτωση των tech gurus το ποσοστό μεταξύ των ανδρών είναι υψηλότερο και φτάνει το 19%.

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει έρευνα της Focus–Bari για λογαριασμό της Vodafone. Σύμφωνα με την έρευνα, η υστέρηση των γυναικών επιχειρηματιών στη χώρα μας σε τεχνολογικά θέματα δεν σχετίζεται με άγνοια της σπουδαιότητάς της.

Αντίθετα, οι Ελληνίδες επιχειρηματίες αναγνωρίζουν την αξία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους, όμως αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς με τη χρήση της, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τη δυναμική τους.

Ένα από τα ενθαρρυντικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι περίπου οι μισές Ελληνίδες επιχειρηματίες (52%) κάνουν τακτική χρήση της τεχνολογίας (για παράδειγμα χρήση emails και social media). Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες επιχειρηματίες στην Ελλάδα είναι 59%.

Περί ανταγωνιστικότητας

«Το ειδικό βάρος της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας είναι αυξημένο και διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Έτσι, είναι αυτονόητο ότι καλύτερη γυναικεία επιχειρηματικότητα σημαίνει μια πιο δυναμική και εξωστρεφή ελληνική οικονομία, κάτι που θα έχει απτά οφέλη για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας» τονίζει η Founder & Managing Partner της Focus-Bari, κυρία Ξένια Κούρτογλου.

Άλλωστε, σύμφωνα με χρηματοοικονομική ανάλυση της ICAP για λογαριασμό της Vodafone, οι μικρές επιχειρήσεις που ελέγχονται από γυναίκες, παρουσιάζουν καλύτερη οικονομική απόδοση σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς. Αυτό τεκμηριώνεται και από τον συγκριτικά υψηλότερο δείκτη αποδοτικότητας των απασχολουμένων κεφαλαίων των επιχειρήσεών τους.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι γυναίκες  επιδεικνύουν ιδιαίτερη ικανότητα στην αξιοποίηση των κεφαλαίων τους, μεριμνούν για τη γρήγορη εξόφληση των οφειλών τους και τη θωράκιση από φαινόμενα επισφαλών απαιτήσεων, εστιάζουν στην οικονομική βιωσιμότητα, ενώ διαθέτουν όραμα και στρατηγική. Και δίνουν έμφαση στην ελαχιστοποίηση της δανειακής εξάρτησης των επιχειρήσεων, ενώ επιδεικνύουν ικανότητα στην ανάπτυξη κερδών, αφού διαχειρίζονται επιτυχώς τα ίδια και ξένα κεφάλαια που διαθέτουν.

Πρωτοβουλία της Vodafone

Η Vodafone θέλοντας να στηρίξει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα ανέπτυξε την πρωτοβουλία WomenInBusiness.Connected, μέσω της οποίας παρέχει δωρεάν δημιουργία και λειτουργία website ή e-shop για ένα χρόνο, δωρεάν αναβάθμιση σύνδεσης σε υπερυψηλές ταχύτητες 100 Mbps επίσης για ένα χρόνο, καθώς και εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη από τους Vodafone Business Advisor.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το realme c51 έρχεται να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο δύσκολους χρήστες

  γράφει η Νατάσα Φραγκούλη    Το στοίχημα που έχει βάλει να επαναπροσδιορίζει τα standard της entry-level κατηγορίας smartphones, φαίνεται ότι κερδίζει, για άλλη μια φορά, η...

realme C51: Ένα πρωτοποριακό smartphone με τέσσερα κορυφαία χαρακτηριστικά

  Το realme C51, το πρωτοποριακό entry-level κινητό της, λανσάρει στην αγορά η realme, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο brand smartphone στον κόσμο. Ως συνέχεια της σειράς...

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις… καλύτεροι πελάτες για τους κυβερνοεγκληματίες

Αυξανόμενος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMBs) στο σημερινό τοπίο ψηφιακών απειλών. Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα αξιοσημείωτο...

Στο κόκκινο το 2023 η αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων

Σε στενωπό βρίσκεται η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων, καθώς η πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα...

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...