28.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Η αγορά του fintech θα τριπλασιαστεί στα 750 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη της δεκαετίας  

της Νατάσας Φραγκούλη

Σε καζάνι που βράζει …έσοδα εξελίσσεται η παγκόσμια αγορά της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας – financial technology (fintech). Η πανδημική κρίση και η ριζική ψηφιοποίηση των αγορών και άρα των μέσων πληρωμών εκτοξεύει τον κλάδο.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της UBS, η παγκόσμια βιομηχανία fintech θα υπερ-τριπλασιαστεί έως το 2030, με τα έσοδά της να αυξάνονται στα επίπεδα των 750 δισ. δολαρίων από 225 δισ. δολ. το 2020. Ήδη τα τελευταία χρόνια ο κλάδος αποτελεί μια άκρως υπολογίσιμη οικονομική δύναμη: στα τέλη του 2020 τα έσοδα της βιομηχανίας fintech αντιπροσώπευαν ποσοστό 4,5% των συνολικών εσόδων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ακόμη πιο λαμπρό προδιαγράφεται το μέλλον, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της UBS, τα έσοδα του κλάδου του fintech θα αυξάνονται έως τα τέλη της δεκαετίας με ρυθμό της τάξης του 12,8%. Πρόκειται για ρυθμό ανάπτυξης τρεις φορές ταχύτερο από τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των εσόδων των τραπεζών.

Καταλυτικό ρόλο στην εκτόξευση του κλάδου του fintech, εκτός από την πανδημία, η οποία ψηφιοποίησε ραγδαία κάθε δραστηριότητα και άρα και τα μοντέλα συναλλαγών και πληρωμών, έχουν οι startups. Στα τέλη του 2020, σύμφωνα με την CB Insights, υπήρχαν παγκοσμίως  75 fintech unicorns – δηλαδή startups με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολ.- με συνολική αξία 270 δισ. δολ.

75 fintech unicorns

Οι νεοφυείς εταιρείες, πατώντας πάνω στην τεχνολογία, μετασχηματίζουν ραγδαία τον χώρο των πληρωμών, εισάγοντας νέες καινοτομίες: είτε πρόκειται για καινότομες εφαρμογές πληρωμών, είτε για πλατφόρμες B2B συναλλαγών, είτε για λύσεις blockchain, είτε μοντέλα τύπου “buy now pay later”.

«Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές παγκοσμίως αγοράζουν βασικά καταναλωτικά αγαθά καθημερινής χρήσης. Η αποστροφή προς τα μετρητά ανάγκασε επιχειρήσεις και καταναλωτές να υιοθετήσουν μια πλήρως ψηφιακή νοοτροπία. Η ανάγκη για εξοικονόμηση κόστους και η αυξημένη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών fintech αναγκάζει τους υφιστάμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να εισέλθουν στην εποχή του fintech» αναφέρει η μελέτη της UBS.

Που επενδύουν τα VCs

Από γεωγραφικής σκοπιάς, η Ευρώπη κάνει ρελάνς στον επενδυτικό στίβο του fintech, με τα venture capitals (VCs), που ήταν σταθερά προσανατολισμένα στην Ασία, να μετατοπίζουν πλέον το ενδιαφέρον τους προς την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά αυτής της στροφής είναι είναι τα κεφάλαια που άντλησαν το 2020 τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες fintech: η Klarna με έδρα στη Σουηδία σήκωσε 650 εκατ. δολ., η πολωνική Polskie ePlatnosci 587 εκατ. δολ. και η Revolut με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο 580 εκατ. δολ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....