της Νατάσας Φραγκούλη
Σε καζάνι που βράζει …έσοδα εξελίσσεται η παγκόσμια αγορά της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας – financial technology (fintech). Η πανδημική κρίση και η ριζική ψηφιοποίηση των αγορών και άρα των μέσων πληρωμών εκτοξεύει τον κλάδο.
Σύμφωνα με νέα έκθεση της UBS, η παγκόσμια βιομηχανία fintech θα υπερ-τριπλασιαστεί έως το 2030, με τα έσοδά της να αυξάνονται στα επίπεδα των 750 δισ. δολαρίων από 225 δισ. δολ. το 2020. Ήδη τα τελευταία χρόνια ο κλάδος αποτελεί μια άκρως υπολογίσιμη οικονομική δύναμη: στα τέλη του 2020 τα έσοδα της βιομηχανίας fintech αντιπροσώπευαν ποσοστό 4,5% των συνολικών εσόδων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Ακόμη πιο λαμπρό προδιαγράφεται το μέλλον, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της UBS, τα έσοδα του κλάδου του fintech θα αυξάνονται έως τα τέλη της δεκαετίας με ρυθμό της τάξης του 12,8%. Πρόκειται για ρυθμό ανάπτυξης τρεις φορές ταχύτερο από τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των εσόδων των τραπεζών.
Καταλυτικό ρόλο στην εκτόξευση του κλάδου του fintech, εκτός από την πανδημία, η οποία ψηφιοποίησε ραγδαία κάθε δραστηριότητα και άρα και τα μοντέλα συναλλαγών και πληρωμών, έχουν οι startups. Στα τέλη του 2020, σύμφωνα με την CB Insights, υπήρχαν παγκοσμίως 75 fintech unicorns – δηλαδή startups με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολ.- με συνολική αξία 270 δισ. δολ.
75 fintech unicorns
Οι νεοφυείς εταιρείες, πατώντας πάνω στην τεχνολογία, μετασχηματίζουν ραγδαία τον χώρο των πληρωμών, εισάγοντας νέες καινοτομίες: είτε πρόκειται για καινότομες εφαρμογές πληρωμών, είτε για πλατφόρμες B2B συναλλαγών, είτε για λύσεις blockchain, είτε μοντέλα τύπου “buy now pay later”.
«Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές παγκοσμίως αγοράζουν βασικά καταναλωτικά αγαθά καθημερινής χρήσης. Η αποστροφή προς τα μετρητά ανάγκασε επιχειρήσεις και καταναλωτές να υιοθετήσουν μια πλήρως ψηφιακή νοοτροπία. Η ανάγκη για εξοικονόμηση κόστους και η αυξημένη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών fintech αναγκάζει τους υφιστάμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να εισέλθουν στην εποχή του fintech» αναφέρει η μελέτη της UBS.
Που επενδύουν τα VCs
Από γεωγραφικής σκοπιάς, η Ευρώπη κάνει ρελάνς στον επενδυτικό στίβο του fintech, με τα venture capitals (VCs), που ήταν σταθερά προσανατολισμένα στην Ασία, να μετατοπίζουν πλέον το ενδιαφέρον τους προς την Ευρώπη.
Χαρακτηριστικά αυτής της στροφής είναι είναι τα κεφάλαια που άντλησαν το 2020 τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες fintech: η Klarna με έδρα στη Σουηδία σήκωσε 650 εκατ. δολ., η πολωνική Polskie ePlatnosci 587 εκατ. δολ. και η Revolut με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο 580 εκατ. δολ.