Θα μπορούσε η ζωή στην καραντίνα και κατ’ επέκταση η τηλεργασία, να λειτουργήσει ως επιταχυντής προς τις ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και δη, στην τεχνολογία; Θα μπορούσε. Συνέβη; Ούτε στην πληροφορική σύμφωνα με την Kaspersky, ούτε σε κανέναν άλλο τομέα, θα τολμήσουμε να ισχυριστούμε εμείς.
Οι παγιωμένες κοινωνικές προκαταλήψεις κατά των γυναικών παραμένουν στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα το… γυάλινο ταβάνι να μην σπάει τελικά τόσο εύκολα.
Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες που εργάζονται στον τεχνολογικό τομέα πιστεύουν ότι οι συνέπειες της COVID-19 έχουν καθυστερήσει την εξέλιξη της καριέρας τους. Την ίδια στιγμή, ανάλογο ποσοστό εκτιμά (ή ελπίζει…) ότι η απαραίτητη ισότητα των φύλων είναι πιθανότερο να επιτευχθεί μέσω απομακρυσμένων εργασιακών δομών.
Μακροβιότητα καριέρας
Η ζωή σε καραντίνα προβλεπόταν ότι γενικά θα επιφέρει μια θετική μετατόπιση της βιομηχανίας στον αγώνα για την ισότητα των φύλων. Η δημιουργία ενός τοπίου ίσων ευκαιριών από κοινωνική σκοπιά και λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους, όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός, θα οδηγούσε στην κατάρριψη των παραδοσιακών στερεοτύπων γύρω από την επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών. Στερεοτύπων που αμφισβητούν μεταξύ άλλων τη διαθεσιμότητά τους και τη μακροβιότητα της καριέρας τους. Ο αντίκτυπος της COVID σήμαινε ότι οι εταιρείες επιταχύνθηκαν ή ακόμη και εξαναγκάστηκαν σε αυτόν τον νέο κανόνα από τη μια μέρα στην άλλη, και σε κάποιο βαθμό, αυτή η πρόβλεψη απέδωσε θετικά βήματα προόδου όσον αφορά τη συνολική νοοτροπία της βιομηχανίας.
Η νέα έκθεση της Kaspersky «Women in Tech, Where are we now? Understanding the evolution of women in technology, διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών που εργάζονται στον κλάδο της τεχνολογίας προτιμούν πράγματι την εργασία από το σπίτι έναντι της φυσικής παρουσίας στο γραφείο. Ένα ανάλογο ποσοστό αναφέρει ότι λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν εργάζεται από το σπίτι, και το 33% αποκάλυψε ότι έχει περισσότερη αυτονομία όταν δεν εργάζεται σε γραφείο.
Ωστόσο, περισσότερο ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία αυτής της έκθεσης υπογραμμίζουν πώς η προοπτική της απομακρυσμένης εργασίας για τις γυναίκες στην τεχνολογία δεν συνάδει με την κοινωνική πρόοδο σε αυτήν τη δυναμική της «εργασίας από το σπίτι». Σχεδόν οι μισές γυναίκες που εργάζονται στην τεχνολογία έχουν δώσει μάχη για να ισορροπήσουν την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή από τον Μάρτιο του 2020 – αυτό είναι πιο έντονο στη Βόρεια Αμερική, αλλά είναι μια σταθερή παγκόσμια τάση.
Δείτε ακόμη τα σχετικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσίασε το Moved.gr: Γυναίκες στην ψηφιακή οικονομία: It’s A Man’s Man’s Man’s World
Εργασία και δουλειές του σπιτιού
Όταν οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα – συνολικά 13.000 από 19 χώρες – ρωτήθηκαν για τις καθημερινές εργασίες που μειώνουν την παραγωγικότητα ή την εξέλιξη της εργασίας τους:
- το 60% δήλωσε ότι είχε αναλάβει την πλειονότητα των δουλειών του σπιτιού σε σύγκριση με το 47% των ανδρών,
- το 63% ήταν υπεύθυνο για το διάβασμα των παιδιών σε σύγκριση με το 52% των ανδρών και
- το 54% των γυναικών έπρεπε να προσαρμόσει τις ώρες εργασίας του περισσότερο από τον άνδρα σύντροφό του για να φροντίσει την οικογένεια.
Ως αποτέλεσμα, μία στις δύο γυναίκες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της COVID-19 έχουν πράγματι καθυστερήσει, αντί να βελτιώσουν, τη συνολική εξέλιξη της καριέρας τους.
«Η επίδραση της πανδημίας διέφερε σε μεγάλο βαθμό για τις γυναίκες. Μερικές εκτιμούσαν τη μεγαλύτερη ευελιξία και την έλλειψη μετακίνησης, ενώ άλλες μοιράστηκαν ότι ήταν στα πρόθυρα της εξάντλησης. Είναι υψίστης σημασίας οι εταιρείες να διασφαλίζουν ότι οι διευθυντές τους ευθυγραμμίζονται με τη στρατηγική τους για την υποστήριξη των υπαλλήλων με ευθύνες φροντίδας».
«Η άλλη σημαντική τάση που έχει επιταχύνει η πανδημία είναι η συνύπαρξη απομακρυσμένων και υβριδικών υπαλλήλων στον ίδιο οργανισμό. Αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση για τις γυναίκες που εργάζονται εξ αποστάσεως, καθώς μπορεί να έχουν λιγότερη πρόσβαση σε ανώτατα στελέχη που εργάζονται σε γραφεία. Αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές τους να ληφθούν υπόψη για το είδος των απαιτητικών εργασιών που οδηγούν σε προαγωγές. Οι εργοδότες πρέπει να έχουν επίγνωση αυτών των μειονεκτημάτων και να σχεδιάσουν ανάλογα τη στρατηγική τους για να τα ελαχιστοποιήσουν», σχολιάζει η Δρ. Patricia Gestoso, Επικεφαλής Επιστημονικής Υποστήριξης Πελατών στη BIOVIA, νικήτρια του Women in Software Changemakers 2020 και εξέχον μέλος του επαγγελματικού δικτύου γυναικών, Ada‘s List.
Ίσο εργασιακό περιβάλλον
Παρόλο που αυτά τα παραδείγματα κοινωνικής ανισότητας δεν αφορούν μόνο στον κλάδο της τεχνολογίας, δείχνουν ένα εμπόδιο για τις γυναίκες να επωφεληθούν από τη μετάβαση στην τηλεργασία. Το 41% των γυναικών στην τεχνολογία (σε σύγκριση με το 34% των ανδρών) πιστεύει ότι ένα ίσο εργασιακό περιβάλλον θα ήταν καλύτερο για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του και περισσότερες από 4 στις 10 (46%) πιστεύουν ότι η τηλεργασία είναι ο βέλτιστος τρόπος για να επιτευχθεί αυτή η ισότητα. Ο τομέας της τεχνολογίας πρέπει τώρα να αξιοποιήσει τη δική του ενθαρρυντική δυναμική με την ελπίδα ότι τα κοινωνικά στερεότυπα θα επιτρέψουν σε αυτήν την αλυσίδα γεγονότων τους επόμενους μήνες και χρόνια.
«Εάν ο τεχνολογικός τομέας πρωτοστατήσει και διασφαλίσει ένα πιο ευέλικτο και ισορροπημένο περιβάλλον για τις γυναίκες, τότε θα αυτό θα αποτελέσει κανόνα πιο γρήγορα, κάτι που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια αλλαγή στην κοινωνική δυναμική. Όπως πάντα, δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες αισθάνονται πιο ενδυναμωμένες να απαιτούν δικαίως αυτόν τον τρόπο εργασίας. Προχωρώντας προς τα εμπρός, εμείς ως βιομηχανία πρέπει να βασιστούμε σε αυτήν τη δυναμική, να εξαγάγουμε τα θετικά από τη μετάβαση στην ευέλικτη εργασία και να είμαστε καταλύτης για ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές ως αποτέλεσμα», καταλήγει η Evgeniya Naumova, Vice President of Global Sales Network στην Kaspersky.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η Kaspersky ανέθεσε στην Arlington Research να πραγματοποιήσει έρευνα μεταξύ ανδρών και γυναικών που εργάζονται σε ρόλους τεχνολογίας ή πληροφορικής το διάστημα Νοέμβριος – Δεκέμβριος του 2020 σε 19 παγκόσμιες αγορές.
Αυτή η έρευνα διερεύνησε τις αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στη βιομηχανία, τα εμπόδια στην καριέρα στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής μεταξύ των δύο φύλων, τι οδήγησε τους άνδρες και τις γυναίκες να αναπτύξουν μια καριέρα σε αυτές τις βιομηχανίες και τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στις προοπτικές σταδιοδρομίας των ερωτηθέντων.
Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή έρευνα σε 13.000 ερωτηθέντες σε 19 χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο (1.000 ερωτηθέντες), Γερμανία (1.000 ερωτηθέντες), Γαλλία (1.000 ερωτηθέντες), Ιταλία (1.000 ερωτηθέντες), Ισπανία (1.000 ερωτηθέντες), ΗΠΑ (1.000 ερωτηθέντες), Καναδάς ( 1.000 ερωτηθέντες), Αργεντινή (500 ερωτηθέντες), Βραζιλία (500 ερωτηθέντες), Χιλή (500 ερωτηθέντες), Κολομβία (500 ερωτηθέντες), Μεξικό (500 ερωτηθέντες), Περού (500 ερωτηθέντες), Αυστραλία (500 ερωτηθέντες), Ινδία (500 ερωτηθέντες), Ιαπωνία (500 ερωτηθέντες), Μαλαισία (500 ερωτηθέντες), Σιγκαπούρη (500 ερωτηθέντες) και Βιετνάμ (500 ερωτηθέντες).
Διαβάστε ακόμη:
Breaking the Glass Ceiling: H θέση των γυναικών στις επιχειρήσεις, με τα νέα δεδομένα της πανδημίας
Επιμέλεια: Γιάννης Γεωργίου