25 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Γυναίκες στην ψηφιακή οικονομία: It’s A Man’s Man’s Man’s World

Της Νατάσας Φραγκούλη 

Η Κόμισσα του Λάβλεϊς, κατά κόσμο Αυγούστα Άντα Κινγκ, θεωρείται η πρώτη γυναίκα προγραμματίστρια ηλεκτρονικού υπολογιστή στον κόσμο. Από το 1852, οπότε και πέθανε η Βρετανή Άντα Λάβλεϊς, μέχρι και σήμερα, πολύ νερό έχει κυλήσει στα ψηφιακά αυλάκια. Η τεχνολογία έχει κάνει κυριολεκτικά άλματα, ενώ οι γυναίκες έχουν πρωτοστατήσει σε καινοτομίες, όπως οι υπολογιστικοί αλγόριθμοι και ο προγραμματισμός.

Οι γυναίκες στερούνται της ισότιμης συμμετοχής στην ψηφιακή οικονομία – 26η στην ΕΕ η Ελλάδα στο Women in Digital Scoreboard

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, οι γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται στην πιο σκοτεινή πλευρά του ψηφιακού μας σύμπαντος. Έχουν μικρότερες πιθανότητες σε σύγκριση με τους άνδρες να διαθέτουν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες και να εργάζονται στον τομέα αυτό.

Στην Ευρώπη η ψηφιακή οικονομία ανδροκρατείται με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Για την ακρίβεια η χώρα μας την τρίτη θέση από το τέλος (26η) της ευρωπαϊκής κατάταξης ως προς τις ευκαιρίες, που εξασφαλίζει στις γυναίκες για ισότιμη συμμετοχή στην ψηφιακή οικονομία.

Η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία και οι Κάτω Χώρες φιλοξενούν κάποιες από τις πλέον δραστήριες γυναίκες της ψηφιακής οικονομίας. Ωστόσο, οι γυναίκες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να συμμετέχουν στην ψηφιακή οικονομία μέσω της απασχόλησής τους, της χρήσης του διαδικτύου ή των δεξιοτήτων τους.

Αρνητικές επιδόσεις

Σύμφωνα με τον Πίνακα Αποτελεσμάτων για τις Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή για το 2020, που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν, η Ελλάδα δεν μπορεί να καυχιέται για τη συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία. Κατατάσσεται 24η μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ στη χρήση του Διαδικτύου από γυναίκες: το 72% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Internet έναντι 84% στην ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει, επίσης, σύμφωνα με το Women in Digital Scoreboard μια πολύ κακή επίδοση στο ποσοστό των γυναικών που δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση του Διαδικτύου, καθώς έρχεται 27η: μία στις τέσσερις γυναίκες (24%) δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Internet, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ-28 είναι 10%.

Καλύτερες είναι οι επιδόσεις της χώρας (WomeninDigitalScoreboard2020Greece) όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες των γυναικών. Το 49% των γυναικών στην Ελλάδα έχει τουλάχιστον τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες έναντι 56% στην ΕΕ. Αυτή η επίδοση βάζει την Ελλάδα στην 21η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης. Πάνω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες διαθέτει το 22% των γυναικών έναντι 31% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, τοποθετώντας την Ελλάδα στν 24η θέση.

Ο Πίνακας Αποτελεσμάτων για τις Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή για το 2020 είναι ένα εργαλείο για τη μέτρηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία. Αξιολογεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ με βάση τον αριθμό των γυναικών που εργάζονται στον τομέα των ΤΠΕ, τις ψηφιακές τους δεξιότητες και τη χρήση του Διαδικτύου, βάσει 12 δεικτών.

Η ευρωπαϊκή εικόνα

Συνολικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πίνακα, η ψηφιακή οικονομία ανδροκρατείται. Οι Ευρωπαίες είναι λιγότερο πιθανό να εργάζονται στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών ή να έχουν σχετικές δεξιότητες.

Για την ακρίβεια στην ΕΕ μόνο το 18% των ειδικών στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών είναι γυναίκες (Women in Digital  Scoreboard). Επίσης, οι γυναίκες στην Ευρώπη έχουν -ακόμη και σήμερα- μικρότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με τους άνδρες, να διαθέτουν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες.

Μάλιστα, μόνο στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες παρατηρείται μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων, από 10,5 % το 2015 σε 7,7 % το 2019.

«Θέλουμε η ψηφιακή οικονομία της Ευρώπης να ενδυναμώσει τους πάντες, ανεξαρτήτως φύλου. Για να ηγηθεί της ψηφιακής μετάβασης, η βιομηχανία μας πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό των δεξιοτήτων της Ευρώπης και να προαγάγει το ταλέντο των γυναικών. Θα προετοιμάσουμε το έδαφος για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των γυναικών σε όλη την ΕΕ με το προσεχές πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» και τουλάχιστον το 20% του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που προορίζεται για τις ψηφιακές τεχνολογίες» σχολίασε σχετικά ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Emirates διπλασίασε το δίκτυο συνεργατών της μέσα σε ένα χρόνο, μεταφέροντας τους επιβάτες της σε σχεδόν 1.700 επιπλέον πόλεις παγκοσμίως

Η Emirates έχει διπλασιάσει τον αριθμό των πόλεων που εξυπηρετεί πέραν του δικτύου της κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για...

Οι αεροπορικές εταιρείες-μέλη της Star Alliance επιβραβεύουν τους τακτικούς επιβάτες τους στη Σκανδιναβία

Η Star Alliance, η κορυφαία παγκόσμια αεροπορική συμμαχία, ανακοίνωσε ότι συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες-μέλη της προσφέρουν πλέον το πρόγραμμα «status match/challenge», το οποίο απευθύνεται σε...

Vodafone Ελλάδας: Σε πλήρη λειτουργία το Vodafone Tech Hub της Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του 4ου Thessaloniki Metropolitan Summit με τίτλο «Making pathways to prosperity, solidity and cohesion for south-east Europe» που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο...

Η OPPO ανανεώνει τη συνεργασία της με την UEFA για τις επόμενες τρεις σεζόν

Η OPPO ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας της με την Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) για τις επόμενες τρεις σεζόν. Η συμφωνία καλύπτει πολλές...

Η Nova στηρίζει έμπρακτα την Αττική ως Ανάδοχος Αποκατάστασης και Αναδάσωσης της περιοχής της Ιεράς Μονής Πεντέλης

H Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πιστή στη δέσμευσή της προς το περιβάλλον, τις τοπικές...