- Της Μαρίας Μόσχου
Ξεκινά άμεσα η διαδικασία εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών για την υλοποίηση της διέλευσης της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων από την πόλη της Πάτρας
Κατόπιν της συνεργασίας και του συντονισμού με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα και στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2018-2022 του Ο.Σ.Ε. που ήδη εγκρίθηκε από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο Οργανισμός ξεκινά άμεσα τη διαδικασία εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών για τη σιδηροδρομική γραμμή στην πόλη της Πάτρας, αλλά και τη διασύνδεσή της με το νέο λιμάνι της Πάτρας με στόχο την συνδυασμένη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων.
Παράλληλα προβλέπεται η διασύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με το αεροδρόμιο του Αράξου με στόχο την εξυπηρέτηση των επιβατών τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε διεθνή επίπεδο, ώστε να καταστεί η Πόλη της Πάτρας κέντρο επιχειρηματικότητας και σημαίνον κόμβος συνδυασμένων μεταφορών στην Δυτική Ελλάδα, αυξάνοντας το ΑΕΠ αλλά και τις θέσεις εργασίας.
«Από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κατέστη σαφές ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει όπου απαιτηθεί για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου» αναφέρει ανακοίνωση του ΟΣΕ.
Σημειώνεται ότι είχε γίνει πριν μία δεκαετία απόπειρα διενέργειας μελετών μέσω ΕΣΠΑ χωρίς επιτυχία.
Την ιδία στιγμή σε τροχιά υλοποίησης και η ηλεκτροκίνηση Κιάτο – Ροδοδάφνη που αποτελεί και το κομμάτι της σιδηροδρομικής γραμμής που θα ολοκληρωθεί μέσα το 2020.
Ο προγραμματισμός είναι μέχρι το 2022 να έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι ως τον Άγ. Διονύσο και το 2023 μέχρι την Πειραϊκή-Πατραϊκή.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να συνεχιστεί η μεταφορά των επιβατών η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «νοίκιασε» για ένα χρόνο τέσσερα λεωφορεία από τον ΟΑΣΑ ενώ προχωρά και στην πρόσληψη 5 οδηγών λεωφορείων μέσα στον Φεβρουάριο, για να καλύψουν το Καστελόκαμπος – Πανεπιστήμιο, Αγ. Βασίλειος – Ρίο, Πάτρα – Κιάτο.