9 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Για το 2022 μετατίθεται η πιστοποίηση του «Ασημένιου Βέλους»

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Νέα καθυστέρηση παρατηρείται στην πιστοποίηση του «Ασημένιου βέλους», του νέου σύγχρονου τρένου που έχει δεσμευτεί να φέρει στον ελληνικό σιδηρόδρομο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς η TRENITALIA S.p.A  δεν προχώρησε στις απαραίτητες προσαρμογές  που έπρεπε και ζήτησε εκ νέου παράταση.

Τα τρένα ETR 470 που έχουν έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψουν το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν διαθέτουν συσκευή αμμοδιασποράς με αποτέλεσμα να φρενάρει η έναρξη της δρομολόγησής τους. Πρόκειται για μία συσκευή η οποία λειτουργεί σε πολύ ιδιαίτερες ή έκτακτες καιρικές συνθήκες. Τοποθετείται στο κάτω μέρος του τρένου και ελευθερώνεται προκειμένου το τρένο να μπορεί να κινηθεί κυρίως σε συνθήκες παγετού ή έντονης χιονόπτωσης.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) αποδέχθηκε την πρόταση της Εταιρείας TRENITALIA S.p.A για νέα παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας που αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της αμαξοστοιχίας ETR 470. Η νέα παράταση ουσιαστικά σημαίνει καθυστέρηση στην δρομολόγηση του τρένου που αναμένεται από το 2020 στις ελληνικές ράγες.

Δεν εγκρίνει η ΡΑΣ

Σημειώνεται, ότι σκοπός της πρώτης παράτασης με καταληκτική ημερομηνία την 27/09/2021, ήταν η προσκόμιση των απαιτούμενων συμπληρωματικών πληροφοριών σχετικά με την επίλυση, διαφόρων  προβληματικών σημείων, με κυρίαρχο το ζήτημα που αφορά την εγκατάσταση συστήματος αμμοδιασποράς στο προς έγκριση όχημα.

Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση ανεστάλη έως τις 13/09/2021 και η νέα καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης  προσδιορίστηκε για την 06/11/2021, περιλαμβανομένης της έκδοσης σχετικής απόφασης από την Ολομέλεια της ΡΑΣ.

Υπογραμμίζεται, ότι παρόλο που στο χρονικό διάστημα το οποίο  μεσολάβησε, υποβλήθηκαν συμπληρωματικά έγγραφα επί των προβληματικών σημείων, με εξαίρεση ωστόσο, το ζήτημα που αφορά την εγκατάσταση του προαναφερθέντος συστήματος αμμοδιασποράς για το οποίο η ΡΑΣ εγείρει δικαιολογημένη αμφιβολία βάσει των ισχυουσών διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας.

Εγκατάσταση του συστήματος αμμοδιασποράς

Κατόπιν διαβούλευσης των δύο μερών για τον εν λόγω ζήτημα, η TRENITALIA S.p.A  γνωστοποίησε στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων την πρόθεσή της να προχωρήσει άμεσα στην εγκατάσταση του συστήματος αμμοδιασποράς στο προς έγκριση όχημα και κατ’ επέκταση στην επικαιροποίηση του σχετικού φακέλου ως προς την αλλαγή.

Η εταιρεία κατέθεσε αίτημα νέας παράτασης για την εγκατάσταση αμμοδιασποράς και την υποβολή όλων των απαιτούμενων επικαιροποιημένων δικαιολογητικών με καταληκτική ημερομηνία τις 31/12/2021.

Ωστόσο προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος για την ορθή αξιολόγηση της πληρότητας, της συνοχής και της συνάφειας του νέου φακέλου της αίτησης, προτάθηκε από τη ΡΑΣ να χορηγηθεί παράταση έως τις 01/03/2022. Πρόκειται για το εύλογο διάστημα που απαιτείται για την  έκδοση της σχετικής απόφασης έγκρισης, για τη διάθεση της αμαξοστοιχίας ETR 470 στην αγορά. Το αίτημα έγινε δεκτό από την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ανακατασκευασμένη αμαξοστοιχία ETR470 Pendolino της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έφτασε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.

Η προσθήκη τρένων υψηλής ταχύτητας θα οδηγήσει σε μείωση του χρόνου του ταξιδιού στο κύριο άξονα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης από πάνω από 4 ώρες σε περίπου 3 ώρες, κατόπιν και της ολοκλήρωσης των έργων αναβάθμισης στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των τρένων

Η σειρά τρένων υψηλών ταχυτήτων Avelia της Alstom απαρτίζεται, όπως αναφέρει η εταιρεία, από τρία προϊόντα – «ναυαρχίδες», τα Pendolino, Euroduplex και AVG, τα οποία διαθέτουν συνολικά 35 χρόνια εμπειρίας σε εμπορικές εφαρμογές.

Το τρένο υψηλής ταχύτητας Avelia Pendolino έχει πιστοποιηθεί από 14 χώρες και περισσότερες από 520 αμαξοστοιχίες έχουν πωληθεί σε χώρες όπως οι Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία και Κίνα.

Το τρένο Pendolino, τμήμα  της σειράς τρένων υψηλής και υπερ-υψηλής ταχύτητας Avelia, αποτελεί μια ευέλικτη και διαλειτουργική λύση σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών για υψηλής ταχύτητας και συμβατικές γραμμές, με ταχύτητα που φτάνει έως και τα 250 χιλ./ώρα.

Ένα από τα πλέον δημοφιλή  τρένα υψηλής ταχύτητας στον κόσμο και με πραγματικά διασυνοριακά χαρακτηριστικά, το Pendolino ενσωματώνει τις τέσσερις δεκαετίες εμπειρίας της Alstom στο κλάδο των τρένων αυτού του είδους.

Η παραγωγή του Pendolino γίνεται κατά κύριο λόγο στο εργοστάσιο της Alstom στη περιοχή του Savigliano στην Ιταλία.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Σε λειτουργία η νέα Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου

Απλούστερη η διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου...

Sony Group Corporation: Δοκιμές οδήγησης με 5G και ένα πρωτότυπο όχημα

Στην CES 2020, η Sony Group Corporation ("Sony") ανακοίνωσε το "VISION-S", μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο να συμβάλλει στην εξέλιξη των μεταφορών, και εξέθεσε...

Οι προτεραιότητες της LG για το 2022

Στόχος της εταιρείας να εισάγει κορυφαίες καινοτομίες στον τρόπο ζωής και να παρέχει λύσεις εν μέσω αβέβαιων καιρών Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της LG...

Οι προβλέψεις της TeamViewer για το 2022

Τα trends του 2021 συνεχίζονται στο 2022 → Η φύση της δουλειάς: ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Η δουλειά από το σπίτι ήρθε για να μείνει. Αυτό θα...

Το νέο ελαστικό ADVAN Sport V107 της YOKOHAMA εγκρίθηκε για τα BRABUS 700, 800 και 900 Off Roader  

Η Yokohama Rubber Co., Ltd. ανακοίνωσε ότι το ADVAN Sport V107, το παγκόσμιο εμβληματικό ελαστικό της εταιρείας,  έχει εγκριθεί από την BRABUS GmbH της...