8.1 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025

EuPOLIS: Εννέα σημαντικά προβλήματα εντόπισαν οι πολίτες του Πειραιά

Ελλειψη καθαριότητας,  έλλειψη χώρων πρασίνου και αναψυχής (πάρκα, χώροι συνάντησης κ.λπ.),  μη βιώσιμη αστική κινητικότητα, τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια, έλλειψη πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, έλλειψη χώρων στάθμευσης, μη αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων, κυκλοφοριακό και ηχορύπανση.

Αυτά είναι τα προβλήματα που εντοπίζουν οι πολίτες του Πειραιά σύμφωνα με την ομάδα έρευνας του EuPOLIS η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιοχή επίδειξης είναι περιοχή υπερτοπικού ενδιαφέροντος και πολλοί επισκέπτες χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για δραστηριότητες εκπαίδευσης, αθλητισμού και ψυχαγωγίας.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες σχετικά με την περιοχή της Ακτής Δηλαβέρη -Μικρολίμανου πιστεύουν ότι στις τοποθεσίες επίδειξης θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν πρόσθετες πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές και συλλογικές δραστηριότητες της τοπικής κοινότητας.

Αναγκαιότητα για φυτεύσεις στις αυλές των σχολείων

Οι παρευρισκόμενοι ερωτήθηκαν σχετικά με το σχολικό συγκρότημα των Ραλλείων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων και την αναγκαιότητα για φυτεύσεις στις αυλές των σχολείων αλλά και τη σημασία της ποιότητας και της ποσότητας της υφιστάμενης  φύτευσης.

Οι απαντήσεις αναφέρουν ότι «η παρουσία πρασίνου είναι απαραίτητη και συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος και της ποιότητας του αέρα στο προαύλιο του σχολείου», καθώς και ότι «είναι σημαντικό τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τα φυτά». Επίσης, εκτιμούν πως η παρουσία πρασίνου στο σχολείο συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών και, η πλειονότητα, πιστεύει  ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της σχολικής επίδοσης των μαθητών και στη διατροφή τους.

Το έργο EuPOLIS

Υπενθυμίζεται ότι το έργο EuPOLIS εισάγει μια καινοτόμο φιλοσοφία πολεοδομικού σχεδιασμού μέσω λύσεων βασισμένων στη φύση (Nature Based Solutions – NBS) για να ενδυναμώσει τη φυσική βιοποικιλότητα στις πόλεις και να βελτιώσει τη δημόσια υγεία και τη συνολική ευημερία των πολιτών.

Οι τέσσερις πόλεις επίδειξης  (Front-Runner – FR) («Πόλεις Πρώτης Εφαρμογής»), Κοπεγχάγη, Λότζ, Βελιγράδι και Πειραιάς πραγματοποίησαν έρευνες σε πολίτες πλησίον επιλεγμένων τοποθεσιών, με στόχο να χαρτογραφήσουν τις καθημερινές αστικές προκλήσεις και ανάγκες των κατοίκων.

Στο πλαίσιο των ερευνών, έλαβαν χώρα εκπαιδευτικά εργαστήρια (workshops) με ευρεία συμμετοχή των κάτοικων των παραπάνω πόλεων. Ένας από τους βασικούς πυλώνες του έργου είναι η λήψη αποφάσεων από κάτω προς τα πάνω (bottom-up) στη διαδικασία πολεοδομικού σχεδιασμού. Η αλληλεπίδραση με τους πολίτες και στις τέσσερις πόλεις παρείχε πληροφορίες για τις διαφορετικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί τους.

Η Κοπεγχάγη

Η γειτονιά Pileparken στην Κοπεγχάγη (δήμος Gladsaxe) θεωρεί την κοινωνική συνοχή ως την μεγαλύτερη πρόκληση, παρά το περιβάλλον πολύ υψηλής ποιότητας και τη συστηματική υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης προς την πράσινη ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου, το κύριο μέλημα της ομάδας του Gladsaxe είναι να χρησιμοποιήσει τα NBS για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και βελτίωση στην συνύπαρξη των κατοίκων. Με αυτόν τον τρόπο, η επιστροφή της φύσης στην πόλη θα ενίσχυε σημαντικά τους δεσμούς της γειτονίας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία των πολιτών.

Το Λοτζ

Η περιοχή επίδειξης στο Λότζ χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος σύνδεσης μεταξύ γειτονιών με έντονη κοινωνική ζωή. Οι περισσότεροι από τους χρήστες περνούν ελάχιστο χρόνο στην περιοχή και αυτός αφορά στις απαραίτητες καθημερινές τους μετακινήσεις: είτε επισκέπτονται την τοποθεσία στο δρόμο για τη δουλειά τους, είτε αφήνουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο που βρίσκεται εκεί.

Η παρουσία του νηπιαγωγείου και οι πολυάριθμοι κάτοικοι δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια ζωντανή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Στην τρέχουσα κατάσταση ο φωτισμός δεν είναι επαρκής, ο αστικός εξοπλισμός είναι κατεστραμμένος (παλιά παγκάκια παραμορφωμένα με γκράφιτι), ενώ η βλάστηση δεν έχει την σωστή φροντίδα.

H ομάδα του Βελιγραδίου

Σκοπός της ομάδας του Βελιγραδίου ήταν να χαρτογραφήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, την ετοιμότητά τους, τις γνώσεις και το γενικότερο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε μελλοντικές διαδικασίες εφαρμογής λύσεων που βασίζονται στη φύση.

Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι, παρόλο που πολλοί από τους συμμετέχοντες έχουν ακούσει προηγουμένως για τον όρο λύσεις που βασίζονται στη φύση, η πλειοψηφία δεν γνωρίζει πραγματικά πώς λειτουργούν, πώς μπορούν να εφαρμοστούν ή ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα.

Η θετική πλευρά είναι πως σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι το μικροκλίμα γύρω από μια μικρή περιοχή, όπως το αναφερόμενο πάρκο τσέπης, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία των ανθρώπων, αλλά και ότι η βελτίωση της ποιότητας του πάρκου μπορεί να δημιουργήσει μια καλύτερη, πιο υγιεινή ατμόσφαιρα με καλύτερες πιθανότητες για συνδημιουργία και κοινή λήψη αποφάσεων.

Η ελληνική εταιρεία BioAssist

Η εταιρεία BioAssist είναι μια ελληνική startup που σχεδιάζει και αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις ηλεκτρονικής υγείας, απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών και ανεξάρτητης διαβίωσης. Οι προσφερόμενες λύσεις περιλαμβάνουν προηγμένες υπηρεσίες τηλεϊατρικής και απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών που βασίζονται στην διασύνδεση με αισθητήρες και εφαρμογές και σε ανάλυση δεδομένων υγείας.

Για το τεχνολογικό μέρος του έργου EuPOLIS, η BioAssist, έχει αναπτύξει μία εφαρμογή για κινητές συσκευές η οποία στοχεύει στην καταγραφή της δραστηριότητας των πολιτών που επισκέπτονται τις περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστούν οι ΝΒS λύσεις (λύσεις βασισμένες στη φύση).

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για Android και iOS συσκευές και οι βασικές λειτουργίες της περιλαμβάνουν την καταγραφή της θέσης του χρήστη όταν επισκέπτεται τις υπό μελέτη περιοχές, την καταγραφή της δραστηριότητας του καθώς και διάφορα βιοσήματα, όπως ο καρδιακός ρυθμός, ο κορεσμός του οξυγόνου κ.α. Η εφαρμογή θα χρησιμοποιηθεί από πολίτες που επισκέπτονται τις περιοχές στις οποίες γίνονται οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις για την μέτρηση και την  αξιολόγηση της αποτελεσματικότητα αυτών, στην Ευεξία (Well-being) των πολιτών και στη Δημόσια Υγεία.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η λειτουργία του 40% των AI data centers θα περιορίζεται από έλλειψη ενέργειας το 2027

Της Νατάσας Φραγκούλη Εκρηκτική αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας προκαλεί η ταχεία άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ειδικότερα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI), με τις...

Τα ηλεκτρονικά είδη πρωταγωνιστές και τη φετινή εκπτωτική περίοδο

Της Νατάσας Φραγκούλη Στην κορυφή των καταναλωτικών επιλογών βρέθηκαν και κατά τη φετινή εκπτωτική περίοδο τα ηλεκτρονικά προϊόντα, με το 24% των καταναλωτών να επιλέγουν...

Απλά Ψηφιακά 160: Τα ελληνικά πλάνα της Plum (Β. Τροκούδης), η αγορά του fintech και οι τηλεπικοινωνιακές εξελίξεις

Την πορεία και τα σχέδια της Plum, της ελληνικής startup που ξεκίνησε από το Λονδίνο και έφτασε σήμερα να προσφέρει έξυπνες υπηρεσίες αποταμίευσης σε...

Και με ηλεκτρονική πληρωμή η μετακίνηση στα ΜΜΜ της Αθήνας από την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου

Στην ψηφιακή εποχή περνούν από την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής. Έπειτα από πολλά χρόνια αναμονής,...

Έλληνες μηχανικοί «τρυπούν» τα Καρπάθια

Σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο έργο του Ομίλου AKTOR στη Ρουμανία, το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη Η AKTOR Ρουμανίας, θυγατρική του Ομίλου...