γράφει η Νατάσα Φραγκούλη
Θέσεις μάχης για νέες εξαγορές με επίκεντρο το επιχειρηματικό λογισμικό παίρνει η εγχώρια αγορά πληροφορικής. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν -ίσως με μια δόση υπερβολής- ότι το κύμα των εξαγορών, που ήδη έχει …σκάσει από τις αρχές του έτους, δεν αποκλείεται να γίνει τσουνάμι, καθώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληροφορικής επιδιώκουν την περαιτέρω εδραίωσή τους στον τομέα του business software και των υπηρεσιών.
Προ μηνών, η διοίκηση της SOFTONE, μέλος του ομίλου Olympia Group, που διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην εγχώρια αγορά business software, εκτιμούσε ότι ο κλάδος του επιχειρηματικού λογισμικού θα τριπλασιαστεί σε αξία την επόμενη πενταετία, για να φτάσει στο 1,2 δισ.ευρώ από 400 εκατ.ευρώ σήμερα. Με την πανδημία και τη ραγδαία ψηφιοποίηση επιχειρήσεων, οργανισμών και κράτους να έχει κάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό μονόδρομο, με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ να κινούνται στον αστερισμό της τεχνολογίας, η εκτίμηση αυτή κάθε άλλο παρά ανεδαφική ακούγεται.
Προκειμένου να σηκώσουν το βάρος του εθνικού ψηφιακού στοιχήματος, οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται σε παρατεταμένη κινητικότητα συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών, με το λογισμικό να βρίσκεται στο επίκεντρό τους. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι γνώστες του κλάδου υπερθεματίζουν ότι το business software και οι υπηρεσίες θα παραμείνουν σταθερά στην «καρδιά» των εταιρικών deals και στο δεύτερο ήμισυ του 2023.
Νέες εξαγορές ενόψει
Τα deals του 2023 έρχονται να προστεθούν στα αντίστοιχα που έλαβαν χώρα το 2022. Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειονότητα των 29 επιχειρηματικών deals, που έγιναν στην Ελλάδα πέριξ του κλάδου της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, αφορούσαν -με τον έναν ή τον άλλον- το λογισμικό.
Δυναμικά κινείται στο πεδίο των εξαγορών και ο όμιλος Quest, με τα διαθέσιμα του ομίλου για επενδύσεις το 2023 να ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Στα τέλη Μαΐου ο όμιλος προχώρησε στην εξαγορά του 100% της εταιρείας πληροφορικής ΕΠΑΦΟΣ, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στα πληροφοριακά συστήματα στον κλάδο της εκπαίδευσης.
Στο μεταξύ, σε mood εξαγορών είναι και η Uni Systems, το «δυνατό χαρτί» του Ομίλου Quest στην Πληροφορική. Με τον αέρα του ανεκτέλεστου των 550 εκατ. ευρώ -μόνο 150 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος-, η εταιρεία εξετάζει νέες εξαγορές: «Υπάρχει καλό ταμείο. Έχουμε διαθέσιμα, ώστε, εφόσον εντοπίσουμε ευκαιρίες, να μπορούμε να τις εκμεταλλευθούμε. Είμαστε ανοιχτοί. Αξιολογούμε. Δεν πετάμε λεφτά», τόνιζε χαρακτηριστικά τον Μάιο ο διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems, Γιάννης Λουμάκης.
Η εταιρεία, που το 2021 εξαγόρασε την Intelli Solutions και έχει ήδη συμμετοχή σε τρεις startups αναζητά εταιρείες με συγκεκριμένο προφίλ: εξωστρεφείς, με ιδιοπαραγόμενο προϊόν και καλή εγκατεστημένη βάση στην Ελλάδα. Εταιρείες είτε με αντικείμενο συμπληρωματικό του δικού της, είτε που να έχουν να της προσφέρουν κάτι διαφορετικό, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα πεδία του cloud, της κυβερνοασφάλειας, των analytics, των manage services, του customer experience.
Σε ρυθμό εξαγορών
Σε ρυθμό εξαγορών κινείται και η SOFTONE, ηγέτιδα στην ελληνική αγορά business software. Μια πρόγευση των προθέσεων της εταιρείας έδωσε ο CEO της Πάνος Μαρτίνης, όταν στις αρχές Ιουλίου, γνωστοποίησε ότι η SOFTONE να μεθοδεύει νέες εξαγορές, πιθανότατα πέραν της μιας, εντός του έτους, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της άλλες πέντε μόνο το 2022-2023 (IMPACT, cosmoONE, Regate, AppSoft, QBS).
«Κοιτάμε συνεχώς νέες εξαγορές. Θα ακούσετε κάτι σχετικό από εμάς στο άμεσο μέλλον», είχε τονίσει τότε ο CEO της μη εισηγμένης SOFTONE, η οποία βρίσκεται υπό την ομπρέλα του Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, ενώ ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο μετέχουν ο Πάνος Βερέμης του BigPi Venture Capital και επενδυτικός όμιλος υπό τον Franck Cohen.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, αν και οι εξαγορές βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα της εταιρεία και αποτελούν πραγματικότητα στον χώρο της Πληροφορικής, δεν είναι αυτοσκοπός, αφού η εταιρεία δεν επιδιώκει να απλά αθροίσει τζίρους μέσα από τις εξαγορές, αλλά να επεκταθεί σε νέες αγορές και να δημιουργήσει άμεσες συνέργειες, στο πλαίσιο ενός συνολικού οικοσυστήματος.
Οι πιο κινητικές εταιρείες
Ένα προφανές κίνητρο για τις κυοφορούμενες -ή τις ήδη ανακοινωθείσες- επιχειρηματικές συμφωνίες είναι η εξασφάλιση των μέγιστων δυνατών συνεργασιών στο σημερινό εξαιρετικά απαιτητικό ψηφιακό περιβάλλον. Αυτό επιβεβαιώνει η στρατηγική δύο εκ των πλέον κινητικών σε επίπεδο deals εταιρειών, των Epsilon Net και Entersoft.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Epsilon Net προχώρησε σε μια σειρά εξαγορών, ενώ τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 7,5% της εισηγμένης εταιρείας στην Εθνική Τράπεζα. Η στρατηγική συνεργασία Εθνικής και Epsilon Net συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα deals στην αγορά λογισμικού, μέσω της οποίας θα ωφεληθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η ίδια η Epsilon Net έχει επιδοθεί σε μπαράζ εξαγορών, από τις αρχές του έτους, με πλέον πρόσφατη την απόκτηση του 60% της Scan έναντι 5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάιο έβαλε υπό την ομπρέλα της τη Diginet, εξαγοράζοντας το 60% έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η απόκτηση του 80% της Ορόσημο Πληροφορική με τίμημα 1,36 εκατ. ευρώ και της ΝΕΤΕΡΑ με 700.000 ευρώ και του 35% της Epsilon HR Α.Ε.
Το μπαράζ εξαγορών της Epsilon Net ανταγωνίζεται ευθέως η Entersoft, η οποία ήδη από τις αρχές του έτους έχει ανακοινώσει τρεις εξαγορές, με τη διοίκηση της εισηγμένης να εκφράζει την πρόθεση να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Πρόσφατα η εταιρεία απέκτησε το 62% της startup λογισμικού διαχείρισης προσλήψεων SmartCV, έναντι 528.000 ευρώ, τον Ιούλιο γνωστοποίηση την εξαγορά του 100% της SW RetailSoft, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές του έτους απέκτησε το 100% της εταιρείας λογισμικού CGSoft έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.