13.3 C
Athens
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Έρχεται τηλεματική στον σιδηρόδρομο – Τέλος οι «μαύρες» οθόνες στους σταθμούς

 • Της Μαρίας Μόσχου

Στην τελική ευθεία  για την ανάπτυξη τηλεματικής στον σιδηρόδρομο.

Μετά από χρόνια, ο ΟΣΕ θα δώσει εικόνα τηλεματικής στις «μαύρες» οθόνες του προαστιακού και των άλλων σταθμών του σιδηρόδρομου.

Με απόφαση που δημοσιεύεται στη Διαύγεια και παρουσιάζει το Moved.gr, η προσφορά της μοναδικής συμμετέχουσας ένωσης εταιρειών «Κοινωνία Γνώσης Μ.ΕΠΕ – ΕΠΙΣΕΥ(ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ)» κρίνεται τεχνικά κατάλληλη και οικονομικά αποδεκτή.

Έργο του αναδόχου είναι το έργο «Τεχνική Μελέτη και κατάρτιση τεύχους Διακήρυξης για την ανάπτυξη συστήματος τηλεματικής Ο.Σ.Ε» η οικονομική προσφορά τα οποίας είναι 59.500 χωρίς Φ.Π.Α. και 73.780 με Φ.Π.Α. 24%.

Μέσα σε 45 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο, ώστε ο ΟΣΕ να προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου που θα βάλει τέλος στις μαύρες οθόνες στους σταθμούς του.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απουσία τηλεματικής δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους στους επιβάτες, κυρίως του Προαστιακού, οι οποίοι δεν ξέρουν την ώρα διέλευσης των συρμών ή ακόμα και την κατεύθυνση τους.

To Moved.gr είχε αναδείξει το θέμα τον Σεπτέμβριο, αναφέροντας ότι ο ΟΣΕ θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάπτυξη της τηλεματικής άμεσα.

Το έργο του συμβούλου

Σύμφωνα με την απόφαση, ο ανάδοχος θα εκπονήσει τεχνική μελέτη για το σύστημα της τηλεματικής το οποίο θα περιλαμβάνει:

 • Το Κέντρο Διαχείρισης Συστήματος (φιλοξενεί και διαχειρίζεται την κεντρική υπολογιστική και επικοινωνιακή υποδομή του ΟΣΤ ΟΣΕ και θα καθορίσει τις λειτουργίες του και τις τεχνικές προδιαγραφές του.
 • Το Κέντρο Διαχείρισης Συρμών.
 • Το Κέντρο Εποπτείας του ΟΣΕ.
 • Τον τηλεματικό συρμό (άμαξα).
 • Την έξυπνη στάση επί όλων των σταθμών του Προαστιακού (αριθμός, προδιαγραφές, λειτουργία).
 • Τηλεματική Αμαξοστάσιο.
 • Εφαρμογές πληροφόρησης κοινού σε πραγματικό χρόνο.
 • Λειτουργικές απαιτήσεις.
 • Εξοπλισμός σταθμών ΟΣΕ.
 • Εξοπλισμός τροχαίου υλικού.
 • Εξοπλισμός Κέντρου Διαχείρισης Τηλεματικής ΟΣΕ.
 • Λογισμικό.
 • Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, η τεχνική μελέτη περιλαμβάνει:

 1. Προσδιορισμό λειτουργικών απαιτήσεων. Ανάλυση του περιβάλλοντος υλοποίησης του έργου (υφιστάμενη κατάσταση, εμπλεκόμενα μέρη, ανάλυση, κύριες λειτουργικές απαιτήσεις του συστήματος κ.λπ.).
 2. Αρχιτεκτονική του Συστήματος (Καθορισμός των επιμέρους υποσυστημάτων της λειτουργικότητας τους και της γενικότερης αρχιτεκτονικής του συστήματος της τηλεματικής και των γενικών αρχών που θα διέπουν το σχεδιασμό του.
 3. Καθορισμό οριζόντιων λειτουργικών απαιτήσεων συστήματος όπως η διασυνδεσιμότητα, η προσβασιμότητα, η ασφάλισης και διατήρηση δεδομένων και προσωπικών δεδομένων και η αποδοτικότητα.
 4. Διαστασιολόγηση του έργου και ειδικότερα αριθμό και κατηγορίες χρηστών, του απαραίτητου εξοπλισμού στο σύνολο των σταθμών αλλά και του τροχαίου υλικού, απαιτήσεις ανάπτυξης λογισμικού, άδειες χρήσης λογισμικού, δοκιμαστικής λειτουργίας κ.ά.
 5. Κοστολόγηση του έργου
 6. Χρονοδιάγραμμα και φάσεις υλοποίησης του έργου
 7. Σύνταξη έκθεσης σκοπιμότητας του έργου

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Θέσεις στάθμευσης μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων: Όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, αλλά και ποδηλάτων, ως ανεξάρτητες εγκαταστάσεις ή ως συμπληρωματικές εντός άλλων εγκαταστάσεων, καθορίζονται...

Ψηφιακά η έκδοση άδειας πολιτικού γάμου

Μέσω του gov.gr εκδίδεται πλέον η άδεια πολιτικού γάμου από τους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής...

Ο Όμιλος SOFTONE υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Θέτοντας σταθερά τις βάσεις για τη διαμόρφωση και διαρκή τήρηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος που εκτιμά και διαχειρίζεται την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού του, ο...

Και μέσω Προξενικών Αρχών η εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Ελληνες του Τη δυνατότητα να δηλώνουν μέσω των έμμισθων Προξενικών Αρχών τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) έχουν εφεξής...

Ίδρυμα Vodafone: To πρόγραμμα Generation Next δίπλα στους εκπαιδευτικούς της Νάξου  

Digital Storytelling και App Invertor οι θεματικές των  εργαστηρίων για τους εκπαιδευτικούς  Το Ίδρυμα Vodafone, μέσω του προγράμματος Generation Next, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της...