19.4 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Έρχεται τηλεματική στον σιδηρόδρομο – Τέλος οι «μαύρες» οθόνες στους σταθμούς

 • Της Μαρίας Μόσχου

Στην τελική ευθεία  για την ανάπτυξη τηλεματικής στον σιδηρόδρομο.

Μετά από χρόνια, ο ΟΣΕ θα δώσει εικόνα τηλεματικής στις «μαύρες» οθόνες του προαστιακού και των άλλων σταθμών του σιδηρόδρομου.

Με απόφαση που δημοσιεύεται στη Διαύγεια και παρουσιάζει το Moved.gr, η προσφορά της μοναδικής συμμετέχουσας ένωσης εταιρειών «Κοινωνία Γνώσης Μ.ΕΠΕ – ΕΠΙΣΕΥ(ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ)» κρίνεται τεχνικά κατάλληλη και οικονομικά αποδεκτή.

Έργο του αναδόχου είναι το έργο «Τεχνική Μελέτη και κατάρτιση τεύχους Διακήρυξης για την ανάπτυξη συστήματος τηλεματικής Ο.Σ.Ε» η οικονομική προσφορά τα οποίας είναι 59.500 χωρίς Φ.Π.Α. και 73.780 με Φ.Π.Α. 24%.

Μέσα σε 45 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο, ώστε ο ΟΣΕ να προχωρήσει στην προκήρυξη του έργου που θα βάλει τέλος στις μαύρες οθόνες στους σταθμούς του.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απουσία τηλεματικής δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους στους επιβάτες, κυρίως του Προαστιακού, οι οποίοι δεν ξέρουν την ώρα διέλευσης των συρμών ή ακόμα και την κατεύθυνση τους.

To Moved.gr είχε αναδείξει το θέμα τον Σεπτέμβριο, αναφέροντας ότι ο ΟΣΕ θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάπτυξη της τηλεματικής άμεσα.

Το έργο του συμβούλου

Σύμφωνα με την απόφαση, ο ανάδοχος θα εκπονήσει τεχνική μελέτη για το σύστημα της τηλεματικής το οποίο θα περιλαμβάνει:

 • Το Κέντρο Διαχείρισης Συστήματος (φιλοξενεί και διαχειρίζεται την κεντρική υπολογιστική και επικοινωνιακή υποδομή του ΟΣΤ ΟΣΕ και θα καθορίσει τις λειτουργίες του και τις τεχνικές προδιαγραφές του.
 • Το Κέντρο Διαχείρισης Συρμών.
 • Το Κέντρο Εποπτείας του ΟΣΕ.
 • Τον τηλεματικό συρμό (άμαξα).
 • Την έξυπνη στάση επί όλων των σταθμών του Προαστιακού (αριθμός, προδιαγραφές, λειτουργία).
 • Τηλεματική Αμαξοστάσιο.
 • Εφαρμογές πληροφόρησης κοινού σε πραγματικό χρόνο.
 • Λειτουργικές απαιτήσεις.
 • Εξοπλισμός σταθμών ΟΣΕ.
 • Εξοπλισμός τροχαίου υλικού.
 • Εξοπλισμός Κέντρου Διαχείρισης Τηλεματικής ΟΣΕ.
 • Λογισμικό.
 • Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, η τεχνική μελέτη περιλαμβάνει:

 1. Προσδιορισμό λειτουργικών απαιτήσεων. Ανάλυση του περιβάλλοντος υλοποίησης του έργου (υφιστάμενη κατάσταση, εμπλεκόμενα μέρη, ανάλυση, κύριες λειτουργικές απαιτήσεις του συστήματος κ.λπ.).
 2. Αρχιτεκτονική του Συστήματος (Καθορισμός των επιμέρους υποσυστημάτων της λειτουργικότητας τους και της γενικότερης αρχιτεκτονικής του συστήματος της τηλεματικής και των γενικών αρχών που θα διέπουν το σχεδιασμό του.
 3. Καθορισμό οριζόντιων λειτουργικών απαιτήσεων συστήματος όπως η διασυνδεσιμότητα, η προσβασιμότητα, η ασφάλισης και διατήρηση δεδομένων και προσωπικών δεδομένων και η αποδοτικότητα.
 4. Διαστασιολόγηση του έργου και ειδικότερα αριθμό και κατηγορίες χρηστών, του απαραίτητου εξοπλισμού στο σύνολο των σταθμών αλλά και του τροχαίου υλικού, απαιτήσεις ανάπτυξης λογισμικού, άδειες χρήσης λογισμικού, δοκιμαστικής λειτουργίας κ.ά.
 5. Κοστολόγηση του έργου
 6. Χρονοδιάγραμμα και φάσεις υλοποίησης του έργου
 7. Σύνταξη έκθεσης σκοπιμότητας του έργου

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Hewlett Packard Enterprise στο 9ο Delphi Economic Forum

H Hewlett Packard Enterprise συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παρουσιάζοντας το όραμα της για την υπεύθυνη, ηθική ανάπτυξη και χρήση του AI μέσα...

Απλά Ψηφιακά 134: Οι επόμενες κινήσεις της Performance (Δ. Χιντζίδης), οι εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά σχέδια της Quest

Για την πορεία της Performance Technologies, τους διευρυμένους τομείς δραστηριοποίησής της, καθώς και τα επόμενα της σχέδια, μίλησε στον Δημήτρη Μαλλά και την Νίκη...

+6% στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να προσθέσει η τεχνητή νοημοσύνη σε ορίζοντα 10ετίας

Σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), εφόσον η χώρα μας καταφέρει να ξεπεράσει τη σημερινή υστέρηση...

Η AEGEAN επενδύει σε 4 νέα Airbus

Η AEGEAN ανακοινώνει τη στρατηγική της απόφαση να επενδύσει σε, αρχικά, τέσσερα αεροσκάφη μιας «ειδικά διαμορφωμένης», αναβαθμισμένης, έκδοσης των A321neo, με δυνατότητα πτήσεων μεγαλύτερης...

Τα νέα προγράμματα Nova Family φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά

Στη σύγχρονη εποχή όλοι μας θέλουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και να μοιραζόμαστε έντονες στιγμές και εμπειρίες ψυχαγωγίας. Μια άλλη, ξεκάθαρη ακόμη ανάγκη...