Φωτιές έχει ανάψει στους χρήστες application για επικοινωνία η επικείμενη αλλαγή των όρων χρήσης που σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα από το WhatsApp.
Η τροποποίηση των όρων χρήσης από μια εφαρμογή – εν προκειμένω το WhatsApp, η οποία ελέγχεται από το Facebook και ουσιαστικά τείνει να την ενσωματώσει πλήρως, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο δύο ερωτήματα ερώτημα. Πρώτον, πόσο ασφαλείς είναι οι εφαρμογές επικοινωνίας; Δεύτερον, κατά πόσο οι συνομιλίες, τα μηνύματα, τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται…
Ενώ στο παρελθόν οι χρήστες του WhatsApp μπορούσαν να επιλέξουν να μην κοινοποιείται ο αριθμός τους στο Facebook, πλέον αυτό θα είναι υποχρεωτικό. Οι χρήστες θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους καινούργιους όρους μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, αλλιώς δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους λογαριασμούς τους.
Η αλλαγή των όρων χρήσης του WhatsApp έχει ωθήσει μεγάλο όγκο χρηστών να απενεργοποιήσουν την συγκεκριμένη εφαρμογή και να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, κάτι που προέτρεψε τους συνδρομητές να κάνουν και ο CEO της Viber (Διαβάστε στο Moved.gr: Ο CEO του Viber ξεσπαθώνει κατά του WhatsApp).
Ευκολία ναι, ασφάλεια;
Οι εφαρμογές επικοινωνίας, όπως το Viber της Ratuken, το WhatsApp και το Messenger που ανήκουν στο Facebook, το Signal, το Telegram, τα iMessage και FaceTime της Apple, το Skype της Microsoft, το Google Duo της Google, ακόμη και το Instagram (και αυτό ανήκει στο Facebook) ή το TikTok για τις νεαρότερες ηλικίες, αριθμούν δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο και αναπτύσσονται διαρκώς, λόγω της ευκολίας που προσφέρουν και της δυνατότητας τόσο ανταλλαγής γραπτών ή φωνητικών μηνυμάτων, όσο και της κλήσης με φωνή ή και εικόνα.
Όμως, πόσο ασφαλείς είναι; Τα δεδομένα τους παραμένουν απόρρητα; Το απόρρητο των επικοινωνιών εντέλει, είναι διασφαλισμένο μέσα από αυτές τις εφαρμογές;
Σύγκριση όρων και χαρακτηριστικών
Σύμφωνα με τον συγκριτικό πίνακα που δημιούργησε το Viber, οι τέσσερις πιο δημοφιλείς εφαρμογές επικοινωνίας (WhatsApp, Viber, Telegram και Signal) προσφέρουν διάφορες δυνατότητες ασφάλειας. Απόλυτο δεν υπάρχει, οπότε οι χρήστες καλό είναι να προσέχουν τι θα επιλέξουν για να αισθάνονται όσο πιο… ήρεμοι μπορούν.
Ενδεικτικά, αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα προσφέρουν μόνο το Viber και το Signal, οι δύο εφαρμογές που δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς να προσφέρουν το μεγαλύτερο επίπεδο κρυπτογράφησης. Τα WhatsApp και Telegram το κάνουν μόνο για μυστικές συνομιλίες.
Γενικότερα, το WhatsApp φαίνεται ότι προσφέρει κρυπτογραφημένη επικοινωνία αλλά όχι στο επίπεδο του Viber και του Signal. Αντίστοιχα, το Telegram δείχνει να αποθηκεύει μηνύματα σε servers, ενώ σε WhatsApp, Viber και Signal σβήνονται μετά την παράδοση.
Ακόμη, προστασία κατά στιγμιοτύπου οθόνης από το συνομιλητή έχει μόνο το Viber, ενώ το Telegram την παρέχει μόνο σε μυστικές συνομιλίες.
Διαβάστε ακόμη στο Moved.gr: Το TikTok έφαγε το Facebook στην αρένα των social media το 2020