Με θετική ματιά αντιμετωπίζουν το 2024 τα κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων αναμένοντας ανάπτυξη και αύξηση εσόδων. Δεν ισχύει το ίδιο για την τεχνητή νοημοσύνη που αν και έχουν αρχίσει να την χρησιμοποιούν, έχουν αμφιβολίες ηθικής φύσεως.
Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Mazars C-suite Barometer: Outlook 2024, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών αποτελεί κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα για τα διοικητικά στελέχη για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα όσων χρησιμοποιούν ήδη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στον οργανισμό τους δηλώνουν ότι έχουν ανησυχίες σχετικά με την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας.
Μετασχηματισμός σε έναν ψηφιακό κόσμο
Ο μετασχηματισμός ενός οργανισμού όσον αφορά τα πληροφοριακά συστήματα των επιχειρήσεων παραμένει στην κορυφή της ατζέντας για τα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, με το ένα τρίτο (32%) να τον χαρακτηρίζει ως κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ερωτηθέντες από τη Βόρεια Αμερική, όπου το 47% αναφέρει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως ύψιστη προτεραιότητα.
Τα στελέχη της C-suite γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι έτοιμα για τις νέες τεχνολογίες – και νομίζουν ότι είναι. Η εμφάνιση νέων τεχνολογιών αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, ωστόσο το 87% των στελεχών δηλώνει ότι έχει προετοιμάσει κατάλληλα τους ανθρώπους του – αντίστοιχο ποσοστό είναι βέβαιο ότι η επιχείρησή του είναι έτοιμη
για το τι έρχεται όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες.
Παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και συζήτηση για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) και την αξιοποίησή της. Το Generative AI έχει ήδη τεράστια επιρροή επιχειρήσεις. Το 85% πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει αντίκτυπο στον οργανισμό του και τρεις στους τέσσερις αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ήδη υπηρεσίες και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.
Για τα θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, το 95% των στελεχών πιστεύει ότι είναι απαραίτητο ή σημαντικό να υπάρχει αυξημένη εποπτεία σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης και των υπηρεσιών που βασίζονται σε αυτή. Αυτή η απαίτηση για περισσότερη ρύθμιση και έλεγχο, δε φαίνεται να επηρεάζει τη θετική στάση των διοικητικών στελεχών απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο, τα τρία τέταρτα όσων χρησιμοποιούν ήδη τεχνητή νοημοσύνη εκφράζουν δεοντολογικές ανησυχίες σχετικά με την τεχνολογία. Οι μισοί αναμένουν ότι θα αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις εργασίας στον οργανισμό τους και το 57% από αυτούς δηλώνει ότι αυτό έχει ήδη συμβεί ή θα συμβεί μέσα στον επόμενο χρόνο.
Αισιοδοξία στο οικονομικό πεδίο
- Η αισιοδοξία για το μέλλον των επιχειρήσεων φτάνει σε ιστορικό υψηλό. Συγκεκριμένα, το 89% αναφέρει αύξηση εσόδων και το 94% αναφέρει θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη το 2024, οκτώ μονάδες πάνω από το προηγούμενο έτος.
- Οι οικονομικοί παράγοντες, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξημένο κόστος ζωής (+37%) και οι τιμές της ενέργειας (+33%) είναι αυτοί που επηρεάζουν περισσότερο τις επιχειρήσεις το 2024. Η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και η πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού πρόκειται επίσης να επηρεάσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες ωστόσο δηλώνουν ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένες.
- Το 44% των ανώτατων στελεχών δηλώνει «πολύ σίγουρο» ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τους ανωτέρω παράγοντες. Πρόκειται για ποσοστό αυξημένο κατά 6% έναντι της Έκθεσης της προηγούμενης χρονιάς.
- Το ποσοστό των επιχειρήσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις αυξήθηκε στο 66% (αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).
- Η διεθνής επέκταση αναδεικνύεται ως βασικός άξονας προτεραιότητας για τα προσεχή χρόνια για το 35% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα.
- Προτεραιότητα δίνεται επίσης και στην εφαρμογή νέων ή αναθεωρημένων στρατηγικών βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση από τα ανώτατα στελέχη στη βιωσιμότητα, καθώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των οργανισμών που επενδύουν σε ενέργειες ESG.
- Πάνω από το ένα τρίτο των στελεχών (37%) δηλώνει ότι δεν διαθέτει εσωτερική τεχνογνωσία όσον αφορά τα δεδομένα και την υποβολή εκθέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα (10% πάνω από την προηγούμενη χρονιά).
Δέσμευση σε πρακτικές που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη
Οι προσδοκίες για βιώσιμη ανάπτυξη εξακολουθούν να αυξάνονται σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) των οργανισμών συντάσσουν έκθεση βιωσιμότητας ενώ ακόμα περισσότεροι την εντάσσουν στον προϋπολογισμό τους (72%). Σύμφωνα με την έρευνα της Mazars, αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Η συγκέντρωση και η ποιότητα των δεδομένων εξακολουθούν να αποτελούν κορυφαίες προκλήσεις, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η κατανόηση των κανονιστικών ρυθμίσεων με ποσοστό 31% σε σχέση με την Έκθεση της προηγούμενης χρονιάς που ήταν στο 21%. Η ενεργοποίηση νέων κανονισμών, όπως η Οδηγία της ΕΕ για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας (Corporate Sustainability Reporting Directive), φαίνεται επίσης να έχει αντίκτυπο, καθώς η πρόκληση της κατανόησης της νομοθεσίας γίνεται περισσότερο αισθητή στην Ευρώπη σε ποσοστό 35%.
Μεταξύ των κριτηρίων βιώσιμης ανάπτυξης, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι ο παράγοντας που έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη άνοδο, σε όρους σημαντικότητας, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προκλήσεις που εμφανίζονται αναφορικά με τη συλλογή και την ποιότητα των δεδομένων. Επίσης, είναι σαφές ότι μεταξύ των κριτηρίων βιώσιμης ανάπτυξης, η συμπερίληψη, αποτελεί έναν από τους κύριους τομείς για τους οποίους δεν υπάρχει εσωτερική τεχνογνωσία (από 27% σε 37% φέτος).
Οι νέοι κανόνες για την προσέλκυση ταλέντων
Ο ανταγωνισμός στην αγορά ταλέντων πρόκειται να συνεχιστεί. Το 44% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να προσλάβει ταλαντούχους επαγγελματίες, ενώ το 30% αναφέρει ότι είναι δυσκολότερο να εξευρεθούν ανώτερα στελέχη με διευρυμένες ικανότητες σε σχέση με το παρελθόν.
Όσον αφορά την προσέλκυση και ανεύρεση προσωπικού, οι επιχειρηματικοί ηγέτες φαίνεται ότι αναζητούν συνεχώς διαδικασίες, στρατηγικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που θα τους εξασφαλίσουν ότι το προσωπικό τους θα παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα και θα συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της επιχείρησής τους.