36 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Εντός του Ιουλίου η «βίβλος» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου

Μήνας έντονης κινητικότητας, σε νομοθετικό επίπεδο, θα είναι ο Ιούλιος όσον αφορά την εξέλιξη της στρατηγικής ψηφιοποίησης του ελληνικού Δημοσίου. Εντός του μήνα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2024», ενώ μέχρι τα τέλη του Ιουλίου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως γνωστοποίησε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, στόχος είναι ο νέος Κώδικας να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τα τέλη Ιουλίου.
Η «βίβλος» του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού Δημοσίου θα λειτουργήσει ως εργαλείο για τους φορείς, που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες. Παράλληλα, θα αποτελέσει την απάντηση στον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στις επικαλυπτόμενες ψηφιακές δράσεις και στην έλλειψη μετρήσιμης στόχευσης στους φορείς που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες.

 

Ομιλία Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κυρίου Πιερρακάκη, στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ

Gepostet von SEPE am Dienstag, 7. Juli 2020

 

Επιτάχυνση

Στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον έναν χρόνο από τη σύσταση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και στην επιτάχυνση του ψηφιακού έργου από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, αναφέρθηκε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΠΕ ο κ. Πιερρακάκης. Όπως τόνισε ο Υπουργός, πλέον «έχει κερδηθεί ένα μεγάλο στοίχημα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατοπιστεί ψηφιακά».

Πολιτο-κεντρική φιλοσοφία

Αναφερόμενος στη φιλοσοφία των ψηφιακών έργων που υλοποιούνται σημείωσε: «Τα έργα πρέπει να σχεδιάζονται με πολιτο-κεντρική. Υπάρχουν πολλές μικρές νίκες που μπορούν να κερδηθούν καθημερινά για τον πολίτη. Υπάρχουν και τα μεγάλα έργα. Θα κινηθούμε και προς τις δύο κατευθύνσεις».
Στο μεταξύ, ο κ. Πιερρακάκης δεσμεύτηκε για επιτάχυνση στη δημοπράτηση των μεγάλων ψηφιακών έργων: «Έχοντας κερδίσει τις μικρές νίκες, πάμε τώρα για τα μεγάλα στοιχήματα, πάμε να αποκτήσουμε όλες εκείνες τις μεγάλες υποδομές που έχει ανάγκη η χώρα. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη δυνατότητα, ένα πολύ μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο. Έργα που δεν είχαν χρηματοδοτηθεί για χρόνια ή και για δεκαετίες θα τρέξουν τώρα. Αυτό θα το δείτε να γίνεται τους επόμενους μήνες με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Δεσμευόμαστε ότι θα κερδηθεί ο χαμένος χρόνος».

Η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου

 

Ψηφιακό άλμα

Στα ψηφιακά άλματα που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα αναφέρθηκε η Πρόεδρος ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ως χώρα κάναμε ψηφιακά άλματα ετών σε σύντομο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι στόχος του ΣΕΠΕ είναι η μετάβαση στη σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει αναχθεί σε κεντρικό πυλώνα στρατηγικής τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και πανευρωπαϊκά. Αγορά και Πολιτεία σχεδιάζουμε από κοινού την επόμενη ημέρα» σημείωσε η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, σχολιάζοντας ότι είναι ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους, ώστε να μετασχηματιστούν ψηφιακά. «Τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία. Τώρα που το brand name της Ελλάδας είναι πιο ισχυρό από ποτέ. Είναι ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουμε την υποδειγματική διαχείριση της κρίσης που κάναμε ως χώρα και τα ψηφιακά άλματα, που υλοποιήθηκαν» τόνισε η κυρία Παπαρίδου.

 

Μάριος Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Το παρών, επίσης, έδωσε και ο Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριος Μάριος Κάτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί το Ταμείο Ψηφιακής Ανάκαμψης της Ε.Ε., το οποίο κατά κύριο λόγο χρηματοδοτεί δύο πυλώνες, την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τόνισε επίσης ότι: “Υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει το ψηφιακό στοίχημα: ψηφιακές υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες, ανθρώπινο δυναμικό. Ο κλάδος ΤΠΕ αποτελεί την κρίσιμη μάζα που συνδέει την εθνική οικονομία με το μέλλον της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων”.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...