28.1 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Εντός του Ιουλίου η «βίβλος» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου

Μήνας έντονης κινητικότητας, σε νομοθετικό επίπεδο, θα είναι ο Ιούλιος όσον αφορά την εξέλιξη της στρατηγικής ψηφιοποίησης του ελληνικού Δημοσίου. Εντός του μήνα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2024», ενώ μέχρι τα τέλη του Ιουλίου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως γνωστοποίησε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, στόχος είναι ο νέος Κώδικας να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τα τέλη Ιουλίου.
Η «βίβλος» του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού Δημοσίου θα λειτουργήσει ως εργαλείο για τους φορείς, που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες. Παράλληλα, θα αποτελέσει την απάντηση στον κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στις επικαλυπτόμενες ψηφιακές δράσεις και στην έλλειψη μετρήσιμης στόχευσης στους φορείς που υλοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες.

 

Ομιλία Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κυρίου Πιερρακάκη, στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ

Gepostet von SEPE am Dienstag, 7. Juli 2020

 

Επιτάχυνση

Στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον έναν χρόνο από τη σύσταση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και στην επιτάχυνση του ψηφιακού έργου από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, αναφέρθηκε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΠΕ ο κ. Πιερρακάκης. Όπως τόνισε ο Υπουργός, πλέον «έχει κερδηθεί ένα μεγάλο στοίχημα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατοπιστεί ψηφιακά».

Πολιτο-κεντρική φιλοσοφία

Αναφερόμενος στη φιλοσοφία των ψηφιακών έργων που υλοποιούνται σημείωσε: «Τα έργα πρέπει να σχεδιάζονται με πολιτο-κεντρική. Υπάρχουν πολλές μικρές νίκες που μπορούν να κερδηθούν καθημερινά για τον πολίτη. Υπάρχουν και τα μεγάλα έργα. Θα κινηθούμε και προς τις δύο κατευθύνσεις».
Στο μεταξύ, ο κ. Πιερρακάκης δεσμεύτηκε για επιτάχυνση στη δημοπράτηση των μεγάλων ψηφιακών έργων: «Έχοντας κερδίσει τις μικρές νίκες, πάμε τώρα για τα μεγάλα στοιχήματα, πάμε να αποκτήσουμε όλες εκείνες τις μεγάλες υποδομές που έχει ανάγκη η χώρα. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη δυνατότητα, ένα πολύ μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο. Έργα που δεν είχαν χρηματοδοτηθεί για χρόνια ή και για δεκαετίες θα τρέξουν τώρα. Αυτό θα το δείτε να γίνεται τους επόμενους μήνες με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Δεσμευόμαστε ότι θα κερδηθεί ο χαμένος χρόνος».

Η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου

 

Ψηφιακό άλμα

Στα ψηφιακά άλματα που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα αναφέρθηκε η Πρόεδρος ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ως χώρα κάναμε ψηφιακά άλματα ετών σε σύντομο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι στόχος του ΣΕΠΕ είναι η μετάβαση στη σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει αναχθεί σε κεντρικό πυλώνα στρατηγικής τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και πανευρωπαϊκά. Αγορά και Πολιτεία σχεδιάζουμε από κοινού την επόμενη ημέρα» σημείωσε η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, σχολιάζοντας ότι είναι ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους, ώστε να μετασχηματιστούν ψηφιακά. «Τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία. Τώρα που το brand name της Ελλάδας είναι πιο ισχυρό από ποτέ. Είναι ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουμε την υποδειγματική διαχείριση της κρίσης που κάναμε ως χώρα και τα ψηφιακά άλματα, που υλοποιήθηκαν» τόνισε η κυρία Παπαρίδου.

 

Μάριος Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Το παρών, επίσης, έδωσε και ο Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριος Μάριος Κάτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί το Ταμείο Ψηφιακής Ανάκαμψης της Ε.Ε., το οποίο κατά κύριο λόγο χρηματοδοτεί δύο πυλώνες, την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τόνισε επίσης ότι: “Υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει το ψηφιακό στοίχημα: ψηφιακές υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες, ανθρώπινο δυναμικό. Ο κλάδος ΤΠΕ αποτελεί την κρίσιμη μάζα που συνδέει την εθνική οικονομία με το μέλλον της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων”.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Samsung Electronics Hellas και ο Δήμος Αμαρουσίου συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα σεμιναρίων «Καινοτομία σε κάθε ηλικία»

Η Samsung Electronics Hellas και ο Δήμος Αμαρουσίου συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα σεμιναρίων «Καινοτομία σε κάθε ηλικία», με στόχο την εκπαίδευση των πολιτών άνω των...

Intrakat: Σημαντική η συμβολή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών στην προστασία του περιβάλλοντος

Ιδιαίτερα σημαντική αποδεικνύεται η συμβολή της «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών (ΜΕΑ)» στην αποκομιδή και διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, τόσο για...

H διαφορετικότητα στο εργατικό δυναμικό είναι το κλειδί της επιτυχίας

Οι εταιρείες παρουσιάζουν ένθερμα τα οφέλη της ύπαρξης ενός εργατικού δυναμικού βασισμένου στο diversity. Ωστόσο, εσωτερικά, πολλές εταιρείες καλλιεργούν κουλτούρες και συνθήκες που δεν...

Στα 590 δισ. δολάρια οι κρατικές ψηφιακές επενδύσεις το 2023

Της Νατάσας Φραγκούλη Βαριά ψηφιακή ατζέντα υλοποιούν -και- το 2023 οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Παρά τη γενική οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι...

Ψηφιοποιείται η Δικαιοσύνη από 8 «δυνατά» σχήματα της αγοράς

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, καθώς και σημαντικά ονόματα από το χώρο της πληροφορικής και των κατασκευών αναλαμβάνουν την ψηφιοποίηση...