- της Μαρίας Μόσχου
Το 2025 θα ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΕΛΤΑ αλλάζοντας πλήρως τον τρόπο παράδοσης – επίδοσης δεμάτων και επιστολών. Ήδη σχεδιάζονται νέα ψηφιακά προϊόντα ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν 4 νέες συμφωνίες με διεθνείς φίρμες για παράδοση προϊόντων τους μέσω ΕΛΤΑ.
Οι νέες συμφωνίες με διεθνείς φίρμες θα προχωρήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει το επόμενο βήμα στην ψηφιοποίηση του κέντρου διαλογής στο Κρυονέρι που θα επιφέρει σημαντική αύξηση παραγωγικότητας στην ημερήσια διαλογή δεμάτων.
Ειδικότερα μετά την συμφωνία με την Αmazon τα ΕΛΤΑ βρίσκονται σε καταρχήν συμφωνίες με 4 διεθνή ονόματα του λιανεμπορίου, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, και οι οποίες θα χρησιμοποιούν το πανελλαδικό δίκτυο των ΕΛΤΑ για να μεταφέρουν τα εμπορεύματα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τέσσερις πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο της ένδυσης και της υπόδησης.
Επιπλέον αύξηση του έργου
Με τις συμφωνίες αυτές αναμένεται επιπλέον αύξηση του έργου των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που προχωρά σε επιπλέον αυτοματοποίηση του κέντρου διαλογής στο Κρυονέρι, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει χωρίς καθυστερήσεις το αυξημένο έργο.
Το κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι θα ενισχυθεί με 70 επιπλέον mini robots με τεχνητή νοημοσύνη, συμπληρώνοντας τα 55 που έχει σήμερα σε λειτουργία. Η αύξηση της παραγωγικότητας θα είναι τεράστια όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος καθώς με την ένταξη των νέων mini robots από την δυνατότητα εξυπηρέτησης 3.000 αντικειμένων την ώρα που υπάρχει σήμερα θα φτάσει τα 7.000 αντικείμενα.
«Συνολικά από το τέλος του χρόνου θα βρίσκονται σε λειτουργία 125 ρομπότ με δυνατότητα εξυπηρέτησης 165.000 αντικειμένων την ημέρα υπερπενταπλασιάζοντας την παραγωγική δυνατότητα των ΕΛΤΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η επένδυση της αυτοματοποίησης
Ο κ. Κωνσταντόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι η επένδυση της αυτοματοποίησης του κέντρου διαλογής στο Κρυονέρι αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ. «Επιλέξαμε την συγκεκριμένη επένδυση η οποίο χρησιμοποιείται από κολοσσούς ταχυμεταφορών και θα μας οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 2 εκατ. ευρώ για τον όμιλο ΕΛΤΑ κάθε χρόνο», ανέφερε επισημαίνοντας ότι πλέον είναι δυνατή η παράδοση δεμάτων την επόμενη ημέρα και σε ορισμένες περιπτώσεις, αν η επίδοση γίνει πριν τις 12 το μεσημέρι ακόμα και την ίδια μέρα.
Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στα ΕΛΤΑ να προχωρήσουν στις νέες συμφωνίες, ανάλογες με αυτή που έκλεισε με την Amazon γα την διανομή των αντικειμένων που αποστέλλει στην Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι αναφερόμενος στην συμφωνία με την Amazon ο κ. Κωνσταντόπουλος ξεκαθάρισε ότι αν δεν είχε μπει σε λειτουργία το νέο ρομποτικό σύστημα. τα ΕΛΤΑ θα πλήρωναν σε ρήτρες καθυστερήσεων περισσότερα από τα έσοδα που θα τους επέφερε η συμφωνία.
Ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στα ΕΛΤΑ τόσο από την Amazon και όσο και από τις νέες συμφωνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα ενώ προανήγγειλε ότι μετά το κεντρο διαλογής στο Κρυονέρι η αυτοματοποίηση μέσω των mini robots θα επεκταθεί και σε άλλα κέντρα της χώρας με στόχο στο τέλος να γίνουν όλα αυτοματοποιημένα.
Digital υπηρεσίες
Δύο νέες «digital» υπηρεσίες που θα αλλάξουν τα δεδομένα στην παράδοση και επίδοση επιστολών και δεμάτων θα λανσάρει στο τέλος του χρόνου ο Όμιλος ΕΛΤΑ.
Η πρώτη αφορά στον ψηφιακό ταχυδρόμο που θα προσφέρει ένα ευρύτερο πακέτο υπηρεσιών όπου ο ανθρώπινος παράγοντας θα είναι σε σύνδεση με την καθημερινή δραστηριότητα με απεριόριστες δυνατότητες αλλά και τα νέα ψηφιακά καταστήματα που θα παραδίδουν και θα παραλαμβάνουν 24 ώρες το 24ωρο.
Ο Ψηφιακός Ταχυδρόμος
Οι ταχυδρόμοι και διανομείς θα είναι εφοδιασμένοι με συσκευές PDA και ενσωματωμένη λειτουργία πληρωμών POS (tap & pay), οι οποίες θα επικοινωνούν με την mobile εφαρμογή του πελάτη για ανέπαφες αποστολές.
«Ο Ψηφιακός Ταχυδρόμος, δεν είναι απλώς ένας ταχυδρόμος της ψηφιακής εποχής, αλλά ένα ευρύτερο πακέτο υπηρεσιών, στην υπηρεσία του πελάτη. Περιλαμβάνει τον ανθρώπινο παράγοντα, εφοδιασμένο με λογισμικό και συσκευές, οι οποίες συνεργάζονται με τα ταχυδρομικά συστήματα υποστήριξης και θα δίνουν τη δυνατότητα στους ταχυδρόμους ή τους διανομείς να εκτελούν την καθημερινή δραστηριότητά τους με σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες. Έτσι, ταχυδρόμοι και διανομείς θα είναι εφοδιασμένοι με συσκευές PDA ενσωματωμένη λειτουργία πληρωμών POS (tap & pay), οι οποίες θα επικοινωνούν με την mobile εφαρμογή του πελάτη για ανέπαφες αποστολές. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από τη διαχείριση της ταχυδρομικής αποστολής, θα μπορούν να εισπράττουν, να πληρώνουν, ή να αντιπαραβάλλουν οποιαδήποτε παραγγελία, λογαριασμό, ή υπηρεσία» σημείωσε ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ .
Για τους πελάτες, η ίδια mobile εφαρμογή θα προσφέρει real-time ενημέρωση για κάθε διακίνηση, με έξυπνο σύστημα σκαναρίσματος και αναγνώριση εικόνας για την πραγματοποίηση όλων των δυνατών συναλλαγών. Για τις παραλαβές θα συνδυάζεται με ηχητική ή και αναδυόμενη ειδοποίηση για αλλαγές στο δρομολόγιο, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη παρακολούθηση, ενώ θα δείχνει σε πραγματικό χρόνο το στίγμα του διανομέα.
Smart Lockers
Οι έξυπνες «θήκες» είναι η δεύτερη υπηρεσία που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, και αφορά ειδικές κατασκευές αυτόματης παραλαβής που θα εγκατασταθούν στα καταστήματα των ΕΛΤΑ.
Ο πελάτης των ΕΛΤΑ θα μπορεί να παραδίδει και να παραλαμβάνει την αλληλογραφία ή το δέμα του όλο το 24ώρο από τις ειδικές αυτές θήκες οι οποίες θα ανοίγουν με ειδικό κωδικό. Οι πρώτες κατασκευές αναμένεται να εμφανιστούν πιλοτικά τους ερχόμενους μήνες σε κεντρικά καταστήματα.
«Αυτό που έρχεται το επόμενο διάστημα, και του οποίου η ρομποτική εγκατάσταση είναι μόνο η αρχή, αφορά μια ολιστική επαναπροσέγγιση της εξυπηρέτησης των Ελλήνων πολιτών. Μια «νέα ψηφιακή εποχή», που θα συνδυάζει την καθολική κάλυψη της επικράτειας, με 1600 σημεία εξυπηρέτησης, αλλά και νέες ψηφιακές λειτουργίες. Όλα αυτά θα συνδυάζονται apps αλλά και leapfrog εφαρμογές που θα συνοδεύουν κάθε βήμα της λειτουργίας μας, φέρνοντας τα ΕΛΤΑ μπροστά από τον ανταγωνισμό» υποστήριξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Πλήρης επαναφορά στην κερδοφορία το 2023
Τα ΕΛΤΑ, εταιρεία-μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) αναμένεται να επανέλθουν σε πλήρη κερδοφορία το 2023, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ομίλου.
Ήδη έχει ανατεθεί μελέτη της βελτιστοποίησης του δικτύου των καταστημάτων, για το σύνολο των 1600 σημείων εξυπηρέτησης του Ομίλου όπου θα αποφασιστεί το μέλλον τους. «Από τη μελέτη θα προκύψει πόσα σημεία θα γίνουν ψηφιακά και πόσα υβριδικά και πόσα franchising», όπως είπε ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ.