- Της Μαρίας Μόσχου
Σε έρευνα αγοράς προχωρούν τα ΕΛΤΑ προκειμένου να εξετάσουν τι επιπτώσεις από την μείωση της συχνότητας επίδοσης της αλληλογραφίας από Χ+1 μέρα που είναι σήμερα (δηλαδή παράδοση μέσα σε 24 ώρες) σε Χ+3 (δηλαδή παράδοση μέσα σε 3 ημέρες από την ημέρα επίδοσης).
Η έρευνα που θα έχει σκοπό την αποτύπωση της επίπτωσης της αλλαγής αυτής τόσο στους πελάτες όσο και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία TEVACOM Α.Ε. Αντιπροσωπεία Προϊόντων Τεχνολογίας Σύμβουλοι Επιχειρήσεων έναντι 22.320 ευρώ με ΦΠΑ.
Σχετική απόφαση για την ανάθεση του έργου δημοσιεύτηκε ήδη στο Διαύγεια.
Υπενθυμίζεται ότι οι Επιστολές Α´ Προτεραιότητας Εσωτερικού επιδίδονται κατά κανόνα την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την ημέρα κατάθεσής τους.
Την ίδια στιγμή που η διοίκηση των ΕΛΤΑ ερευνά κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση των ημερών παράδοσης της αλληλογραφίας Α προτεραιότητας, σε 25 μεγάλες μονάδες διανομής εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα επίδοσης του συγκεκριμένου τύπου αλληλογραφίας την επόμενη μέρα.
Ωστόσο στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού παρουσιάζονται σημαντικά εμπόδια όπως το γεγονός ότι η διανομή στην Αττική γίνεται με 35% ενοικιαζόμενο προσωπικό, κάτι που κοστίζει σημαντικά και δεν μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα ο μηχανολογικός εξοπλισμός της διανομής (μηχανάκια) είναι μεγάλης ηλικίας (δεκαπενταετίας) δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα. Μάλιστα στο πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζουν οι 25 μονάδες διανομής προκειμένου να ανταπεξέρχονται τα μηχανάκια αυτά στις σημερινές ανάγκες μεταφοράς προχωρούν σε … πατέντες, κόβοντας τη σέλα για να τοποθετήσουν πίσω το μεγάλο κουτί! Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην οδήγηση, στη στήριξη αλλά και στα καύσιμα!
Η ΕΕΤΤ
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων περιλαμβάνει στις υποχρεώσεις της Καθολικής Υπηρεσίας την επίδοση αποστολής Α Προτεραιότητας σε μία ημέρα. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η Επιτροπή έκανε λόγο για μη ικανοποιητικά επίπεδα στην επίδοση αποστολών της Καθολικής Υπηρεσίας το 2017.
Στην Έκθεση Πεπραγμένων μεταξύ των συμπερασμάτων, ξεχωρίζει το μη ικανοποιητικό ποσοστό επίδοσης των αποστολών της Καθολικής Υπηρεσίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η Ρυθμιστική Αρχή διενήργησε μέτρηση της ποιότητας της ΚΥ, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 13850 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων προέκυψε ότι το ποσοστό επίδοσης των αποστολών εντός μιας ημέρας (Η+1) ήταν σημαντικά χαμηλότερο από το όριο που θέτει η σχετική ΥΑ, ενώ το ποσοστό επίδοσης των αποστολών εντός τριών ημερών (Η+3) ήταν επίσης χαμηλότερο από το όριο που υποχρεούται να επιτύχει ετησίως ο ΦΠΚΥ.