- Γράφει η Μαρία Μόσχου
Τη διεξαγωγή μελέτης που αφορά την ποσοτική και ποιοτική ανάλυση της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς, την παρουσίαση των τάσεων, της ανάπτυξης του ανταγωνισμού και αξιολόγηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου με προτάσεις για την επόμενη ημέρα των ταχυδρομικών υπηρεσιών στην χώρα μας θα αναλάβει η Ernst & Young – Greece.
Ειδικότερα, αντικείμενο του Διαγωνισμού είναι η επιλογή αναδόχου για τη διεξαγωγή μελέτης που αφορά την Ποσοτική και ποιοτική ανάλυση της Ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς, την παρουσίαση των τάσεων αυτής, της ανάπτυξης του ανταγωνισμού και αξιολόγηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου για λογαριασμό της ΕΕΤΤ.
Κατά την εκπόνηση της μελέτης θα γίνει σύγκριση με ευρωπαϊκές πρακτικές και το ρυθμιστικό πλαίσιο της ταχυδρομικής αγοράς άλλων ευρωπαϊκών χωρών και σύγκριση με πρακτικές φορέων του ελληνικού δημοσίου όσον αφορά την τήρηση μητρώων με σκοπό να εντοπισθούν πιθανά κενά ή πλεονεκτήματα σε όσα εφαρμόζονται στην ελληνική αγορά και την ελληνική ρυθμιστική αρχή.
Η μελέτη θα πρέπει να καταλήξει σε μία σειρά προτάσεων για την αναμόρφωση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου και την ανάπτυξη της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού.
Επίσης θα συμπεριλαμβάνει προτάσεις έργων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγοράς και μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς χρηματοδότησης (όπως προγράμματα ΕΣΠΑ).
Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Η απόφαση της ΕΕΤΤ
Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕΤΤ, η επωνυμία «ΕΡΝΣΤ ΚΑΙ ΓΙΑΝΓΚ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» υπέβαλε μέσω ΕΣΗΔΗΣ πλήρη Φάκελο με τα εν λόγω δικαιολογητικά που εξετάστηκαν κατά τις συνεδριάσεις της ΕΔΔ.
Το πλαίσιο αυτό επικυρώνει τα αποτελέσματα ελέγχου των δικαιολογητικών κατακύρωσης του προσωρινού αναδόχου και εγκρίνει τα επισυναπτόμενα στην παρούσα Πρακτικών της Επιτροπής Διαγωνισμού της ΕΕΤΤ υπ’ αρ. 7/24-05-2021 και κηρύσσει την εταιρεία με την επωνυμία «ΕΡΝΣΤ ΚΑΙ ΓΙΑΝΓΚ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» ως Οριστικό Ανάδοχο του εν θέματι έργου, τελικού προϋπολογισμού εβδομήντα εννέα χιλιάδων ευρώ (79.000 €) μη συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ, το οποίο διαμορφώνεται σε ενενήντα επτά χιλιάδες εννιακόσια εξήντα ευρώ (97.960 €) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Παράλληλα όρισε την Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής η οποία θα αναλάβει το έργο της παρακολούθησης και παραλαβής του Έργου αποτελούμενης από τους κ.κ.:
- Κλειώ Καλλιμάνη, Προϊσταμένη Τμήματος Ρύθμισης Ταχυδρομικών θεμάτων της Διεύθυνσης Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ, ως Πρόεδρο,
- Μάρθα Αγγελή Ειδικό Επιστήμονα , στέλεχος Τμήματος Ρύθμισης Ταχυδρομικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ, ως Μέλος, και
- Φλώρα Ζούλια Ειδικό Επιστήμονα στέλεχος Τμήματος Ρύθμισης Ταχυδρομικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ, ως Μέλος
Νομικός παραστάτης ορίζεται η κυρία Ευαγγελία – Μαρία Παπαδάκη.
Σκοπός του έργου
Σκοπός του παρόντος έργου είναι η διεξαγωγή μελέτης για την Ποσοτική-ποιοτική ανάλυση της Ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς, παρουσίαση των τάσεων αυτής και του ανταγωνισμού, σύγκριση Ευρωπαϊκών πρακτικών (σημεία σύγκλισης ή απόκλισης, προτάσεις για μείωση των πιθανών κενών και πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του πλαισίου παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών της ΕΕΤΤ σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο)-Προτάσεις ανάπτυξης της αγοράς (συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για ένταξη σε ΕΣΠΑ).
Σημειώνεται ότι, μετά το άνοιγμα της αγοράς από 1/1/2013 έχουν διαμορφωθεί νέες τάσεις λόγω ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ από το 2011 δεν έχει γίνει μελέτη για την ανάπτυξη της αγοράς.
Η ΕΕΤΤ πραγματοποίησε το Δεκέμβριο του 2018 έρευνα αγοράς καταναλωτών στο πλαίσιο της μελέτης αναμόρφωσης του περιεχομένου της ΚΥ για την ταχυδρομική αγορά.
Στην εν λόγω μελέτη θα ληφθούν υπόψη τα εξής δεδομένα:
- Η ταχυδρομική αγορά αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις με την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου
- Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι ανάγκες των χρηστών μεταβάλλονται συνεχώς
- Έχει αναπτυχθεί end-to-end ανταγωνισμός και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο
- Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στη λειτουργία των δικτύων διανομής των ταχυδρομικών επιχειρήσεων και ύπαρξη νέων αναγκών που έχουν προκύψει για τους χρήστες του ηλεκτρονικού εμπορίου, τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές
- Υπάρχει ανάγκη για φιλικότερη προς το περιβάλλον διανομή δεμάτων
- Η αξιοποίηση υποδομής από πολλούς παρόχους ταυτόχρονα, που ο καθένας από μόνος του θα ήταν ασύμφορο να διαθέτει και να λειτουργεί.
Πλήρη, αναλυτική και τεκμηριωμένη έκθεση
Ο Ανάδοχος πρέπει να συντάξει και να υποβάλλει στην ΕΕΤΤ πλήρη, αναλυτική και τεκμηριωμένη έκθεση που αποτελεί το Παραδοτέο 2 του έργου και στην οποία να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
- Συγκριτική μελέτη και βέλτιστες πρακτικές Ελληνικών Αρχών σε ότι αφορά την τήρηση Μητρώων Επιχειρήσεων και/ή είσπραξη τελών υπολογιζόμενων επί εσόδων, όπως ΑΑΔΕ και ΓΕΜΗ. Ο Ανάδοχος θα πρέπει να παρουσιάσει πρακτικές τήρησης Μητρώου σε ότι αφορά τουλάχιστον την εγγραφή και αυθεντικοποίηση των χρηστών και τις παρεχόμενες λειτουργικότητες (χορήγηση βεβαιώσεων, πληρωμή τελών κλπ.)
- Συγκριτική μελέτη του κανονιστικού πλαισίου ρύθμισης και εποπτείας σε ανεπτυγμένα ταχυδρομικά περιβάλλοντα της ΕΕ σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ελληνική Αγορά Ο Ανάδοχος θα πρέπει να παρουσιάσει τα ως άνω στοιχεία για τις χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία Ολλανδία, Ισπανία, Βέλγιο, καθώς και Σουηδία και Φινλανδία οι οποίες έχουν μεγάλες αραιοκατοικημένες εκτάσεις όπως η Ελλάδα. Τα στοιχεί θα πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνουν:
- ορισμό/χαρακτηριστικά των υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται ως ταχυδρομικές
- ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της κάθε αγοράς (μεγέθη, ανταγωνισμός, προσφορά, ζήτηση, κ.ά.)
- ποιοτικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της ΚΥ (εύρος, ποιότητα, ορισμός ΦΠΚΥ,)
- αποζημίωση ΚΥ
- έλεγχος τιμών
- πρόσβαση στο ΔΤΔ
- είδη αδειών, διαδικασία αδειοδότησης, όροι και προϋποθέσεις χορήγησης αδειών (π.χ. τέλη), όπως ενδεικτικά αναφέρουμε : ( πλαίσιο εποπτείας των ταχυδρομικών επιχειρήσεων και επιβολής κυρώσεων,πλαίσιο προστασίας καταναλωτών)
Για όλα τα ανωτέρω στοιχεία θα γίνει συγκριτική μελέτη σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ελληνική Αγορά όπως: σημεία σύγκλισης ή απόκλισης, προτάσεις για μείωση των πιθανών κενών και πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Ιστορική εξέλιξη-Μελλοντικές τάσεις-Επίπεδο Ανταγωνισμού
Ο Ανάδοχος θα πρέπει να παρουσιάσει τη διαχρονική εξέλιξη και τις μελλοντικές τάσεις που διαφαίνονται στις χώρες Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία (ρυθμοί ανάπτυξης, μερίδια αγοράς, διαμόρφωση ανταγωνισμού, τεχνολογικές εξελίξεις κλπ), ώστε, μεταξύ άλλων, να γίνουν καλύτερα κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους σε διάφορες χώρες υπάρχει διαφορετικό επίπεδο ανταγωνισμού της ταχυδρομικής αγοράς και πως αναμένεται να εξελιχθεί.
Θα πρέπει επίσης να παρουσιασθεί η διαχρονική εξέλιξη και το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των ρυθμιστικών αρχών των ανωτέρω χωρών (π.χ. Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, Υπουργεία, κ.ά.) και τυχόν άλλες αρμοδιότητες που ενδεχομένως έχουν (π.χ. ανταγωνισμός, τηλεπικοινωνίες, φάσμα, ενέργεια, κλπ).
Για όλα τα ανωτέρω στοιχεία θα γίνει συγκριτική μελέτη σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ελληνική Αγορά, όπως σύγκριση τάσεων και δεικτών ελληνικής και ευρωπαϊκής ταχυδρομικής αγοράς.