Στο 1,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κεφάλαια που συγκέντρωσε κατά τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης της (seed funding) η Green Panda, μία ελληνική startup που επιβραβεύει τους καταναλωτές που ανακυκλώνουν το smartphone τους.
H Green Panda έχει λάβει 3 διεθνείς πατέντες ευρεσιτεχνίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη και έχει ήδη καταφέρει να ανακυκλώσει χιλιάδες smartphones μέσα στο 2020.
Η διαδικασία είναι αυτόματη και διαρκεί λιγότερο από 3 λεπτά: το smartphone τοποθετείται μέσα στο Green Panda ΑΤΜ όπου γίνεται η αυτόματη αναγνώριση του μοντέλου και της κατάστασης του κινητού και υπολογίζεται η αξία του. Αν ο κάτοχος επιθυμεί να προχωρήσει στην ανακύκλωση, εισάγει το ΙΒΑΝ του και το Green Panda τον επιβραβεύει με την αξία επιτόπου, διαφορετικά επιλέγει το «έξοδος» και παίρνει τη συσκευή του πίσω.
O seed γύρος χρηματοδότησης της Green Panda ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 και ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Σεπτέμβριο. Επικεφαλής της επένδυσης αποτέλεσαν στρατηγικοί angel investors, στην πλειοψηφία τους κορυφαία στελέχη στο χώρο των τηλεπικοινωνιών από τη Β. Αμερική και την Ευρώπη.
Η Green Panda – επιχειρηματικό δημιούργημα των Φάνη Κουτουβέλη (Intale) και Άλεξ Βρατσκίδη (Persado & Upstream) – έχει συνάψει συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος και ήδη από το Μάρτιο του 2020, έχει ανακυκλώσει περισσότερα από 4.000 smartphones. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τα 20 πρώτα Green Panda ATMs εντός επιλεγμένων καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος στην Αττική, κάνοντας έτσι την ανακύκλωση πιο εύκολη και κερδοφόρα από ποτέ.
Ο Φάνης Κουτουβέλης, ιδρυτής της Green Panda δήλωσε «Τα κεφάλαια θα επενδυθούν, σε πρώτη φάση, στην ανάπτυξη της εταιρείας στην ελληνική αγορά και στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε άμεσα τα πρώτα 40 Green Panda ΑΤΜs εντός των super market τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη». Σύμφωνα με τον κ. Κουτουβέλη, ο συγκεκριμένος χρηματοδοτικός γύρος θα επιτρέψει στη Green Panda να αναπτύξει και δεύτερη έκδοση της τεχνολογίας της, ώστε να παρουσιάσει στην αγορά ATM μικρότερων διαστάσεων. Με αυτή την επένδυση η εταιρεία σκοπεύει να μειώσει το κόστος παραγωγής των ΑΤΜ και να αποκτήσει επιπλέον ευελιξία στην ανάπτυξη πανευρωπαϊκού δικτύου.