12.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Αργά αλλά σταθερά ανεβάζει ταχύτητα στο internet η Ελλάδα

«Σκαρφαλώνει» με μικρά βήματα η Ελλάδα στην γενική παγκόσμια κατάταξη που καταγράφει τις ταχύτητες στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla, της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως όσον αφορά στις μετρήσεις των ευρυζωνικών συνδέσεων, η Ελλάδα κέρδισε 7 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη στη σταθερή ευρυζωνικότητα, και βρέθηκε στην 94η θέση σε σύνολο 181 χωρών.

Η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, καθώς και οι επιδοτήσεις για σύνδεση υψηλών ταχυτήτων φαίνεται να πιάνουν τόπο. Σύμφωνα με  τις μετρήσεις της Ookla η μέση ταχύτητα για τον Σεπτέμβριο έφτασε τα 39,16 Mbps για το download και τα 6,19 Mbps για το upload.

Η χώρα μας  τον Μάιο βρισκόταν στην 89η θέση παγκοσμίως χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει τις ταχύτητες που έχουμε σήμερα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πολλές χώρες «τρέχουν» γρηγορότερα από την Ελλάδα σε επενδύσεις ουσιαστικά αναπτύσσοντας σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Χιλή με μέση ταχύτητα download τα 217,43 Mbps με τη Σιγκαπούρη να ακολουθεί με 215,83 Mbps.

Οι ταχύτητες στην κινητή τηλεφωνία

Η μέση ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στα 57,39 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων (download) και στα 13,25 Mbps όσον αφορά στην αποστολή (upload). Με τις επιδόσεις αυτές η Ελλάδα κατέλαβε την 32η θέση στην παγκόσμια κατάταξη κερδίζοντας 8 θέσεις σε σχέσεις με τον Αύγουστο.

Δεν πρόκειται βέβαια για σημαντική πρόοδο αν υπολογίσει κανείς ότι τον περασμένο Μάιο η Ελλάδα είχε την καλύτερη επίδοση που έχει καταγράψει η Ookla και είχε βρεθεί στην 22η θέση παγκοσμίως  με 61,78 Mbps στο download και 13,73 Mbps στο upload.

Όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), οι ταχύτητες αυτές βελτιώνονται, ανά διαστήματα, με την επέκταση της κάλυψης των δικτύων 5G και την προετοιμασία που γίνεται για την υποδοχή της τουριστικής κίνησης.

Στις  πρώτες βρίσκονται η Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Κίνα και η Ολλανδία με μέσες ταχύτητες πάνω από τα 105 Mbps όσον αφορά στην λήψη δεδομένων.

Οι ταχύτητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Ookla έδωσε, για πρώτη φορά, στοιχεία για τις ταχύτητες στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, στις οποίες συμπεριελήφθησαν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τις μετρήσεις της  Ookla, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στις σταθερές συνδέσεις.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις μετρήσεις:

  • Η Αθήνα, στις κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις βρίσκεται στην 46η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 170 πόλεις, σκαρφαλώνοντας 13 θέσεις σε σχέση με τον Αύγουστο. Το download κυμαινόταν κατά μέσο όρο στα 57,23 Mbps και το upload στα 14,70 Mbps. Όσον αφορά στις  σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, η Αθήνα είναι στην 116η θέση μεταξύ 190 πόλεων. Οι μετρήσεις έδειξαν άνοδο 3 θέσεων  σε σχέση με τον Αύγουστο. Στην σταθερή το download διαμορφώθηκε στα 40 Mbps και το upload στα 6,18 Mbps.
  • Η Θεσσαλονίκη όσον αφορά στις κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις βρέθηκε στην 49η θέση κερδίζοντας μία θέση. Συγκεκριμένα έφτασε τα 56,57 Mbps download και 14,74 Mbps upload. Στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις ξεπέρασε την Αθήνα φιγουράροντας στην 110η θέση. Ουσιαστικά κέρδισε  7 θέσεις  στην γενική κατάταξη με 44,35 Mbps στη λήψη δεδομένων και 8,35 Mbps στην αποστολή.

Η Σαγκάη «κρατά τα σκήπτρα»  στις κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις με τη μέση ταχύτητα download στα 158,63 Mbps. Από την άλλη το Πεκίνο «κέρδισε το χρυσό» στις σταθερές συνδέσεις με 238,86 Mbps.

Το δίκτυο οπτικών ινών

Η Ελλάδα αν και παραμένει χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη ταχυτήτων σταθερών συνδέσεων έχει ήδη ένα πλάνο αύξηση των οπτικών ινών που υπόσχονται υψηλές ταχύτητες και ήδη σχεδιάζει και νέες επιδοτήσεις για όσους επιλέξουν τις νέες συνδέσεις υπερύψηλών ταχυτήτων.

Συνολικά στη χώρα μας έχει εξαγγελθεί ένα σημαντικό πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικής ίνας και, έως το 2027, εκτιμάται ότι οπτική ίνα θα βρίσκεται σε 4,8 εκατ. γραμμές σταθερής τηλεφωνίας.

Οι 3 εκατ. γραμμές θα καλυφθούν από τον ΟΤΕ μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δισ ευρώ και πάνω από 1 εκατ. γραμμές από Vodafone και Nova-Wind.  Περίπου 837.000 γραμμές θα προκύψουν από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ, Ultra Fast Broadband, με το έργο να έχει ανατεθεί στον ΟΤΕ (3 περιοχές) και στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – Grid Telekom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (4 περιοχές) και θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερ-υψηλή ταχύτητα (100 Mbps / 1 Gbps). Επιπλέον, 10.300 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κλπ.) θα συνδεθούν στο διαδίκτυο με συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps.

Τέλος, και η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει στην εγκατάσταση εναέριων οπτικών ινών σε 3 εκατ. νοικοκυριά σε σχεδόν 5 χρόνια.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

PYLON Hybrid: Η μοναδική all in one λύση της ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής

O Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, και η Epsilon SingularLogic, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του Ομίλου με...

Ο Όμιλος Quest ολοκλήρωσε τoν 5ο κύκλο του Quest Mini MBA

Ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του Quest Mini MBA, του προγράμματος επιμόρφωσης εργαζομένων, που έχει σχεδιασθεί από το Alba Graduate Business School αποκλειστικά για τις...

Πέντε ανανεωμένες ζώνες και τεράστιες επιλογές κινηματογραφικού περιεχομένου στα Novacinema

  ​Με «World Cinema», «Bloody Cinema», «Family Cinema», «Classic Cinema», και «Sunday Premiere», οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν μοναδική κινηματογραφική εμπειρία θέασης Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023. Novacinema,...

Προκήρυξη διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά

Ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα...

«Γκάζι» για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων με ΙοΤ και Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Με στόχο οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να μετατραπούν σε έξυπνες εξασφαλίζοντας το ψηφιακό αύριο της Ελλάδας η χώρα αποκτά...