της Νατάσας Φραγκούλη
Ένα ψηφιακό κλισέ, που ήθελε το Ίντερνετ να ‘ανήκει’ σε χέρια …νεανικά, ήρθε να ανατρέψει η πανδημία με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Η πανδημική κρίση απογείωσε, γενικά, τη χρήση του Διαδικτύου στη χώρα μας με με θεαματική άνοδο ειδικά στις ηλικίες πάνω από 55 ετών και με έμφαση στη λεγόμενη “silver age” των 65-74 ετών.
Στην Ελλάδα οι χρήστες του Διαδικτύου, ηλικίας 55 έως 64 ετών, αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Η δε χρήση από τους ακόμη μεγαλύτερους σε ηλικία, 65 έως 74 ετών εκτοξεύθηκε την τελευταία τριετία κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες.
Η τελευταία ηλικιακή ομάδα όχι απλά δηλώνει παρούσα στο Διαδίκτυο, αλλά αποκτά σταδιακά μια πιο συγκροτημένη ψηφιακή συμπεριφορά. Για παράδειγμα, 1 στους 3 Έλληνες, ηλικίας 65-74 ετών, έκανε μια online αγορά τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτή η δυναμική έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η πανδημία αφενός έκανε πιο tech savy τους Έλληνες, αφετέρου ανέδειξε ένα νέο αγοραστικό κοινό, αυτό των ηλικιών 55 και άνω.
tech savvy οι Έλληνες
Σύμφωνα με την νέα έκδοση της Πανελλαδικής Έρευνας “Focus on Tech Life”, οι Έλληνες γίνονται όλο και περισσότερο “tech savvy”, καθώς η χρήση internet στον γενικό πληθυσμό 13-74 χρόνων έφτασε στο 95%, κάνοντας το internet έναν «καθολικό κόσμο».
Μάλιστα, οι Έλληνες θέλουν να βρίσκονται online από οπουδήποτε και οποτεδήποτε και γι’ αυτό συνδέονται κατά κύριο λόγο από το κινητό τους τηλέφωνο. Σήμερα, 9 στους 10 Έλληνες σερφάρουν από το κινητό, ενώ στις ηλικίες έως 54 ετών σχεδόν όλοι συνδέονται μέσω του smartphone τους.
Μία από τις πιο βασικές ενασχολήσεις του Έλληνα χρήστη όταν βρίσκεται online είναι η περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία σχεδόν όλοι, είναι χρήστες. Για την ακρίβεια, το 80% του ελληνικού κοινού είναι χρήστες των Social Media, με τις γυναίκες να έχουν μικρό προβάδισμα στην ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο Internet από κούνια
Οι Έλληνες αρχίζουν το σερφάρισμα από το θρανίο αν όχι από το νηπιαγωγείο, με την παρουσία των παιδιών 5-12 ετών στο Διαδίκτυο να είναι έντονη.
Μάλιστα, στις ηλικίες 7-12 χρόνων η χρήση είναι σχεδόν καθολική, ενώ ξεκινά και από ακόμα μικρότερη ηλικία: στα παιδιά 5-6 χρόνων η διείσδυση του Internet είναι 74%.