15.6 C
Athens
Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025

Ακάθεκτη, παρά την οικονομική κρίση, η ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού έως το 2027

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Με ρυθμό ανάπτυξης 15% κινήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού αυξήθηκε σε ετήσια βάση το 2022, παρά την οικονομική αναταραχή και την παγκόσμια αστάθεια. Ο ρυθμός αυτός αντιπροσωπεύει την υψηλότερη ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της ζήτησης για λογισμικό έναντι σημαντικών μακροοικονομικών παραγόντων.

Η ανάπτυξη -σύμφωνα με την ανάλυση της IDC- προήλθε κυρίως από την αύξηση της τιμής των αδειών χρήσης λογισμικού (που αντικατοπτρίζει τον υψηλό πληθωρισμό), τους πελάτες που ήταν ‘κλειδωμένοι’ με τους υπάρχοντες συνεργάτες και τις συμβάσεις, που υπογράφηκαν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πήχης για την αγορά λογισμικού της Ευρώπης παραμένει ψηλά τόσο για το τρέχον έτος όσο και για όλη την περίοδο μέχρι το 2027. Το 2023, η ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού προβλέπεται να αναπτυχθεί με ποσοστό 11,7%. Η επίδοση αυτή θεωρείται σημαντική δεδομένου ότι επιτυγχάνεται εν μέσω οικονομικής αστάθειας και σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πενταετής σύνθετος μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης (CAGR) για την περίοδο 2022-2027 θα είναι της τάξης του 12% για την ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού.

Μάλιστα, τρεις κατηγορίες της αγοράς λογισμικού αναμένεται να έχουν αλματώδη ανάπτυξη, υπερ-πολλαπλάσια του μέσου όρου της συνολικής αγοράς software στην Ευρώπη.

Πλατφόρμες ΑΙ

Οι πλατφόρμες λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης προβλέπεται να έχουν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 41% (που αντικατοπτρίζει μια αύξηση 16 φορές από το 2018 έως το 2027). Ο δεύτερος πιο δυναμικός τομέας στην ευρωπαϊκή αγορά software θα είναι το ενδιάμεσο λογισμικό ενοποίησης και ενορχήστρωσης με CAGR 24%, ενώ τα εργαλεία ποιότητας λογισμικού και κύκλου ζωής θα «τρέξουν» με 20%.

Εκτός από αυτά τα τρία κορυφαία τμήματα, η συνολική αγορά ανάπτυξης και ανάπτυξης εφαρμογών (πλατφόρμα ως υπηρεσία) προβλέπεται να αναπτυχθεί με 18% για το διάστημα μεταξύ 2022 και 2027, γεγονός που την καθιστά βασικό τμήμα των δαπανών για λογισμικό.

Λογισμικό ασφαλείας

Σε ό,τι αφορά το λογισμικό ασφαλείας ήταν κεντρικό στις επενδυτικές στρατηγικές των εταιρειών κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και το 2022, όταν ο αριθμός των επιθέσεων DDOS έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδο.

«Αναμένεται υγιής αύξηση των δαπανών για την ασφάλεια καθ’ όλη την περίοδο πρόβλεψης, παράλληλα με την αυξανόμενη ζήτηση για εργαλεία που χρησιμοποιούνται από προγραμματιστές και ειδικούς ενσωμάτωσης» αναφέρει η IDC.

«Η ενοποίηση εφαρμογών, οι επιχειρηματικές συναλλαγές και η αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων — συμπεριλαμβανομένων των προγνωστικών και προκαθοριστικών αναλύσεων — είναι τομείς ανάπτυξης και αναμένουμε ότι η ζήτηση θα είναι σταθερή ή αυξανόμενη για τα επόμενα πέντε χρόνια, υποστηριζόμενη από τη μαζική ενεργοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης», υπογραμμίζει η εταιρεία ερευνών για την ευρωπαϊκή αγορά λογισμικού.

Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι οι νέες δυνατότητες και υπηρεσίες που βασίζονται στο GenAI θα ανοίξουν ευκαιρίες για ανταγωνιστική διαφοροποίηση και αύξηση εσόδων για προμηθευτές που μπορούν να προσφέρουν αυτές τις λύσεις με την κατάλληλη ασφάλεια.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

eVivlio: Το Bookvoice, ο τεχνολογικός και πολιτιστικός συνεργάτης πίσω από την καινοτομία του Υπουργείου Παιδείας

Η πρόσβαση στη γνώση και τη λογοτεχνία γίνεται πιο εύκολη από ποτέ με τη νέα εφαρμογή eVivlio, που φέρει τη σφραγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και...

Με ρυθμό 21% θα τρέχουν οι επενδύσεις σε data centers έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Η επένδυση στις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης (AI) συνεχίζει την ανοδική της πορεία, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των data centers....

Ξεκινά η υλοποίηση του νέου Εθνικού Υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» και του Κέντρου Δεδομένων στο ΤΠΠ Λαυρίου

Την έναρξη υλοποίησης του νέου Εθνικού Υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» και του Κέντρου Δεδομένων Λαυρίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σήμερα, 26 Μαρτίου, από...

Ποιες χώρες στον κόσμο έχουν τους πιο υψηλούς δείκτες αισιοδοξίας για το ΑΙ

Της Νατάσας Φραγκούλη Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει εισέλθει δυναμικά στην καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας ποικίλους τομείς και μετασχηματίζοντας τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Σύμφωνα...

Στα 51 δισ. δολάρια έως το 2028 η αγορά κυβερνοασφάλειας IoT

Της Νατάσας Φραγκούλη Η ταχεία ανάπτυξη των οικοσυστημάτων Internet of Things (IoT) έχει προσφέρει σημαντικά οφέλη στην αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και τη συνδεσιμότητα. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη των...