25.5 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Αυξημένη προστασία στον καταναλωτή φέρνει ο νέος Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών  

 

Τόνωση των επενδύσεων σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας και ενθάρρυνση των επενδύσεων στο 5G

Αυξημένη προστασία στους καταναλωτές και ενίσχυση των επενδύσεων σε δίκτυα υψηλής χωρητικότητας, αλλά και σε δίκτυα 5G, προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Ο Κώδικας τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17 Ιουλίου και εν συνεχεία θα πάρει τον δρόμο προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα αποτελέσει τμήμα του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ελλάδα ενσωματώνει στο εθνικό της Δίκαιο την Κοινοτική Οδηγία την οδηγία 2018/1972. Πρακτικά, χάρη στον κώδικα, οι καταναλωτές θα προστατεύονται καλύτερα. Για παράδειγμα, οι κανόνες προστασίας των καταναλωτών θα ισχύουν τώρα και για υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του Διαδικτύου, όπως οι εφαρμογές αποστολής μηνυμάτων.

Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων, διευρύνεται ο ορισμός των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών που παρέχονται είτε συνδρομητικά είτε με αντάλλαγμα την παροχή δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως αυτά που παράγονται στα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης).

Αναλυτικά, διασφαλίζει την προστασία των καταναλωτών για υπηρεσίες που παρέχονται: -μέσω διαδικτύου (Over The Top), -έναντι συνδρομής αλλά και έναντι παροχής δεδομένων, έναντι προβολής διαφημιστικών μηνυμάτων και έναντι περιπτώσεων όπου ο πάροχος της υπηρεσίας εκμεταλλεύεται οικονομικά τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει.

Τόνωση επενδύσεων

Στο μεταξύ, ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών περιλαμβάνει μέτρα για την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού και την καλύπτει τομείς όπως η κατανομή του ραδιοφάσματος και η πρόσβαση των φορέων εκμετάλλευσης στα δίκτυα. Πρακτικά, ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (με ταχύτητα downloading τουλάχιστον 100 Mbps).

Ως υποδομές πολύ υψηλής χωρητικότητας, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρούνται τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών «που είτε αποτελούνται αποκλειστικά από στοιχεία οπτικών ινών τουλάχιστον έως το σημείο διανομής στη θέση διακόμισης ή έχουν τη δυνατότητα παροχής, υπό συνήθεις συνθήκες περιόδου αιχμής παρόμοιων επιδόσεων δικτύου». Ουσιαστικά στην περίπτωση της χώρας μας και με τα σημερινά δεδομένα ως τέτοιες υποδομές θεωρούνται τα δίκτυα οπτικών ινών.

Επίσης, στόχος του Κώδικα είναι η δημιουργία ενός προβλέψιμου από κανονιστικής πλευράς πλαισίου για την αδειοδότηση του ραδιοφάσματος και την ανάπτυξη των ασύρματων ευρυζωνικών συνδέσεων. Έτσι παρέχει κανονιστική προβλεψιμότητα για μακρά περίοδο σχετικά με την αδειοδότηση του ραδιοφάσματος για τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις.

Προβλέπει επίσης τη διάθεση νέων ζωνών συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G και περιλαμβάνει διατάξεις για την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού με έμφαση τον τομέα των υποδομών πολύ υψηλής χωρητικότητας. Ενόψει της διαδικασίας για την απόδοση συχνοτήτων στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, ο νέος Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προβλέπει την αναδιοργάνωση της ζώνης 3,4 – 3,8 GHz και τη διάθεση 1 GHz στη ζώνη 24,25-27,5 GHz, εφόσον υπάρχουν σαφή στοιχεία ζήτησης της αγοράς και απουσία σημαντικών περιορισμών για τη μετάβαση υφιστάμενων χρηστών ή την εκκαθάριση της συγκεκριμένης περιοχής.

Καθολική υπηρεσία

Με τον Κώδικα ορίζονται επίσης θέματα σχετικά με την καθολική υπηρεσία, καθώς ορίζεται ότι στο πεδίο της καθολικής υπηρεσίας περιλαμβάνεται η οικονομικά προσιτή και επαρκής πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Επίσης, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την προστασία του καταναλωτή και τη χρήση υπηρεσιών όπως η φορητότητα αριθμού. Εξάλλου, ρυθμίζονται θέματα όπως η λειτουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού 112 και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ανοιχτής Τηλεφωνικής Γραμμής για Αγνοούμενα Παιδιά 116000, ενώ διασφαλίζεται επίσης η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Κώδικας, μεταξύ άλλων, οριοθετεί τις αρμοδιότητες των Αρχών και κυρίως του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Ψήφιση

Ο Κώδικας θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. Η προθεσμία για την ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, όμως σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό η διαδικασία επεξεργασίας και ψήφισης στη Βουλή των Ελλήνων θα ολοκληρωθεί ταχύτερα, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων.

Τον συντονισμό για την επεξεργασία του νέου νομοθετικού πλαισίου είχε η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η United Group δημοσίευσε τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2023

Η United Group, κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μητρική εταιρεία της Nova, κατέγραψε σημαντική πρόοδο όσον αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη...

Κ. Νεμπής: 3 δισ. ευρώ πλάνο για να φτάσει ο ΟΤΕ στην κορυφή της Ευρώπης

Γράφει η Μαρία Μόσχου «Το νέο όραμα του ΟΤΕ είναι να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ψηφιακούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρώπης και, χάρη...

Τι ζητούν οι επιβάτες ταξί: Apps, ευέλικτη τιμολόγηση και διαφάνεια τιμών

Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική έρευνα, η οποία αναδεικνύει σημαντικές πτυχές της δημόσιας συγκοινωνίας, ιδίως σχετικά με...

Απλά Ψηφιακά 149: Τα πλάνα της CityCorp (Χρ. Ραφτογιάννης), τα POS και οι ηλεκτρικές συσκευές

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της καλλιέργειας λαχανικών, βοτάνων και μικρών φρούτων κατ’ οίκον; Αυτά τα ενδιαφέροντα και την εξέλιξή της CityCrop από το 2015...

Θα ξεπεράσουν τα 630 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για ΑΙ το 2028

το ΑΙ θα τρέξει με 29% μεταξύ 2024-2028, τον ταχύτερο ρυθμο από κάθε άλλο κλάδο της τεχνολογίας Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη Μπορεί οι επικριτές της να...