Αυξημένη κίνηση επιβατών στις αστικές συγκοινωνίες – Τι γίνεται με τις άδειες Ειδικού Σκοπού

- Advertisement -
  • Της Μαρίας Μόσχου

Αυξημένη κίνηση παρουσιάστηκε την Δευτέρα 4 Μαϊου 2020 στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας,, με την μετακίνηση ωστόσο να υλοποιείται χωρίς προβλήματα και με τους επιβάτες να ακολουθούν όλα τα μέτρα, της νέας πραγματικότητας.

Φορούσαν  την προστατευτική μάσκα, τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας και ακολουθούσαν τις συστάσεις συνοδών και αστυνομικών.

Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ βρίσκονται σε στάσεις λεωφορείων δίνοντας οδηγίες στους πολίτες σχετικά με τα μέτρα προστασίας, προτρεποντάς τους να τα τηρούν. Παράλληλα, αστυνομικοί βρίσκονται σε στάσεις λεωφορείων και επιβλέπουν εάν οι επιβάτες τηρούν τις αποστάσεις ανάμεσά τους και εάν φορούν μάσκες. Σε περίπτωση που δεν τηρούνταν τα μέτρα γίνονταν συστάσεις.

Μέσα στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ – όπως φαίνεται στην φωτό που δημοσιεύει το movenews.gr – έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό πλαστικό στη θέση των οδηγών, ενώ για τη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού οι θέσεις χρησιμοποιούνται ανά τετράδα χιαστί. Επίσης κάθε θέση που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται έχει αυτοκόλλητο ή ταινία για να μην δημιουργείται σύγχυση στους επιβάτες.

Εκτός από τις σημάνσεις σε θέσεις και σταθμούς επί ποδός ήταν και οι «βοηθοί επιβατών» σε πολυσύχναστους σταθμούς μετεπιβίβασης του μετρό, στάσεις λεωφορείων, τρόλεϊ και συρμούς του τραμ κάνοντας συστάσεις, όπου χρειάζεται για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Με τα νέα μέτρα στους  συρμούς του μετρό  οι θέσεις καθημένων είναι πλέον 120 σε σύνολο 240 έτσι ώστε να κρατούνται οι απαραίτητες αποστάσεις με τους πολίτες να κάθονται διαγώνια. Στους συρμούς του τραμ 27 σε σύνολο 54 ενώ σε λεωφορεία και τρόλεϊ ανά τέσσερις θέσεις κάθεται ένας επιβάτης.

Σε οτι αφορά τη συγχνότητα των δρομολογίων, στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονοαπόσταση των δρομολογίων τις ώρες αιχμής ήταν στα 6 λεπτά, ενώ στο τραμ στα 8 λεπτά.  Σε περίπτωση αυξημένης κίνησης το 6λεπτο θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια όλης της μέρας ενώ σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, στόχος είναι να κυκλοφορούν καθημερινά 1.000 οχήματα, αριθμός που θα κυμαίνεται ανάλογα τις βλάβες που θα προκύπτουν.

Τι γίνεται με τις άδειες Ειδικού Σκοπού σε Αστικές Συγκοινωνίες και ΥΠΑ

Στο καθεστώς που υπάγεται το προσωπικό Υγείας αλλά και στους ένστολους της χώρας θα υπάγονται πλέον οι εργαζόμενοι σε ΟΑΣΑ και θυγατρικές και στην ΥΠΑ.

Σύμφωνα με την 1-5-2020 ΠΝΠ με τίτλο «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα» στο άρθρο 31 με τίτλο «Διεύρυνση άδειας ειδικού σκοπού» αναφέρονται τα εξής:  «Για τους υπαλλήλους που απασχολούνται με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας στις ανώνυμες εταιρείες ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Εγνατία, καθώς και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).

Υπενθυμίζεται ότι στην ΠΝΠ της 11 Μαρτίου 2020 το προσωπικό που απασχολείται στην Υγεία και στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στο ένστολο προσωπικό οι άδειες Ειδικού Σκοπού χορηγούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου της υπηρεσίας.

Ειδικότερα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «Για την εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 1 έως και 4, για τους υπαλλήλους που απασχολούνται, με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας, στο Υπουργείο Υγείας, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τους φορείς αυτού, καθώς και για το ένστολο προσωπικό, απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου της υπηρεσίας. Τα αρμόδια όργανα αποφαίνονται εάν είναι δυνατή η παροχή των διευκολύνσεων των παρ. 1 έως και 4 ή, στην περίπτωση που και οι δύο γονείς υπηρετούν στους ανωτέρω φορείς ή είναι ένστολο προσωπικό, σε ποιον από τους δύο γονείς είναι δυνατή η παροχή, με βάση τη θέση όπου υπηρετούν και τα καθήκοντα που ασκούν».

Είχε προηγηθεί επιστολή του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ προς την διοίκηση, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι Αδειες Ειδικού Σκοπού καθώς τα σχολεία δεν έχουν ανοίξει και οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στα 6,37 τρισ. δολ. οι παγκόσμιες δαπάνες IT το 2026 με «καύσιμο» την AI

Η ανάγκη δημιουργίας της υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί η...

ΔΕΗ: Βάζει φωτοβολταϊκά χωρίς αρχική επένδυση – Το νέο μοντέλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με τα νέα προγράμματα ΔΕΗ myEnergy SolarSmart για κατοικίες και ΔΕΗ myEnergy SolarSmart Pro για επιχειρήσεις,...

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...