Μενδώνη: Στόχος μας η πιστοποίηση όλων των Μουσείων

- Advertisement -

«Η Πιστοποίηση του συνόλου των Μουσείων αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα. Το έργο έχει ήδη καθυστερήσει πολύ και πρέπει τώρα να του δώσουμε ρυθμό», σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ζητώντας την άμεση επίσπευση των διαδικασιών, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟΑ.

Κρίνοντας επιβεβλημένο τον επανασχεδιασμό του έργου, έδωσε τις αναγκαίες οδηγίες για την συμπερίληψη στη διαδικασία της πιστοποίησης και των κρατικών αρχαιολογικών μουσείων, αλλά και των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ. «Είναι καιρός, να αντιληφθούμε όλοι ότι οι διαδικασίες στο ελληνικό δημόσιο πρέπει να πιστοποιούνται. Πολλώ μάλλον όταν η συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης αφορά και στα αρχαιολογικά μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο αποτελεί πυλώνα της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής του τόπου μας»,  σημείωσε η κ. Μενδώνη.

Η διαδικασία

Από το 2014 έχει προβλεφθεί η διαδικασία της πιστοποίησης των Μουσείων, να είναι επιλέξιμη δαπάνη στο ΕΣΠΑ 2014-2020. «Ακόμη κι αν η χρηματοδότηση δεν προέλθει από το τρέχον ΕΣΠΑ, η πιστοποίηση των Μουσείων θα προχωρήσει άμεσα με χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους, και θα ενταχθεί στη συνέχεια στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2021-2027», διαβεβαίωσε η υπουργός.

Ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί προκειμένου να θέτει τα κριτήρια της πιστοποίησης, αλλά και να ελέγχει τους φακέλους υποψηφιοτήτων, η οποία μπορεί να συνεδριάζει τακτικά, με τηλεδιάσκεψη. Παράλληλα, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διεύθυνση Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού), θα προχωρήσουν άμεσα στον επανασχεδιασμό του έργου και στην διεύρυνσή του με την ένταξη και των αρχαιολογικών μουσείων.

Για την ουσιαστικότερη διαχείριση της διαδικασίας ενεργοποιείται το Γραφείο Πιστοποίησης στην Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, το οποίο θα συνεργάζεται με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να αποσαφηνιστούν οι προτεραιότητες και το πλαίσιο της διαχείρισης του έργου. «Απαιτείται σωστός σχεδιασμός και σφιχτή διοικητική διαδικασία», τόνισε η υπουργός.

Το Συμβούλιο Μουσείων είναι έτοιμο να εξετάσει τις υποψηφιότητες, οπότε όσα Μουσεία είναι έτοιμα θα κληθούν άμεσα να υποβάλουν τους αναγκαίους φακέλους.

Πηγή: culture.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

270.000 κυβερνοεπιθέσεις με «δόλωμα» ταξιδιωτικά brands σε έναν χρόνο

Ένα ολοένα και πιο ελκυστικό πεδίο δράσης για τους...

Η αύξηση του κόστους μνήμης δημιουργεί «δύο ταχύτητες» στα smartphones

Η άνοδος του κόστους των τσιπ μνήμης αναδιαμορφώνει τη...

Στα 6,37 τρισ. δολ. οι παγκόσμιες δαπάνες IT το 2026 με «καύσιμο» την AI

Η ανάγκη δημιουργίας της υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί η...

ΔΕΗ: Βάζει φωτοβολταϊκά χωρίς αρχική επένδυση – Το νέο μοντέλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με τα νέα προγράμματα ΔΕΗ myEnergy SolarSmart για κατοικίες και ΔΕΗ myEnergy SolarSmart Pro για επιχειρήσεις,...

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...