ΕΛΤΑ: Αναζητά τρόπους μείωσης του λειτουργικού κόστους και μελετά σενάρια για εθελουσία έξοδο

- Advertisement -
  • Της Μαρίας Μόσχου

Η κακή οικονομική κατάσταση των Ελληνικών Ταχυδρομείων και το αυξημένο έλλειμμα ου γεννά κάθε μήνα και το οποίο αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ έχει οδηγήσει την διοίκηση του Οργανισμού να αναζητά τρόπους μείωσης του κόστους λειτουργίας μέσα και από τη μείωση προσωπικού.

Η εθελουσία έξοδος είναι το μέσο κάθε επιχείρησης για μείωση της δαπάνης προσωπικού που αποτελεί και το μεγαλύτερο κόστος ωστόσο στην περίπτωση των ΕΛΤΑ τα ταμεία είναι … άδεια κάτι που αναγκάζει την διοίκηση να εξετάζει διάφορα σενάρια ώστε οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό.

Ωστόσο το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή για τα ΕΛΤΑ είναι η σύνταξη μελέτης για την εξέταση  περιπτώσεων διαφοροποίησης του λειτουργικού κόστους των ΕΛΤΑ αλλά και οι συνέπειες εφαρμογής τους.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση ενέκρινε απόφαση με θέμα: «Μελέτη εξέτασης εναλλακτικών σεναρίων διαμόρφωσης προγράμματος

εθελουσίας εξόδου και Μελέτη εξέτασης περιπτώσεων διαφοροποίησης του λειτουργικού κόστους των ΕΛΤΑ και συνέπειες εφαρμογής τους» με την οποία παράλληλα συγκροτούνται Επιτροπές Παραλαβής.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες άτομα έχουν απολυθεί από τα ΕΛΤΑ ενώ στη Διαύγεια έχουν αναρτηθεί δεκάδες αποφάσεις για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού – 520 – προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης υπαλλήλων. Το συγκεκριμένο έργο έχει αναλάβει η PLAS A.E.

Σημειώνεται ότι τα οικονομικά στοιχεία για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά Το 2014 τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας ξεπερνούσαν τα 38.000.000 ευρώ – συσσωρευμένα κέρδη – σε αντίθεση με το 2019 όπου πλέον είχαμε συσσωρευμένες ζημίες με εκτίμηση ότι θα φτάσουν τα 115.000.000 ευρώ, ενώ ο όμιλος κάθε μήνα έχει έλλειμμα  6 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση προβλέπει:

– Τη συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής του έργου συμβουλευτικής υποστήριξης των ΕΛΤΑ για την εξέταση εναλλακτικών σεναρίων διαμόρφωσης προγράμματος εθελουσίας εξόδου αποτελούμενη από τους:

α) κ. Τοβίλ Δημήτριο, Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού, ως Πρόεδρο.

β) κ. Παπαδόπουλο Βασίλειο, Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Λειτουργιών, ως Μέλος.

γ) κ. Δάνδολο Σάββα, Γενικό Διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών, ως Μέλος.

– Τη συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής μελέτης εξέτασης περιπτώσεων διαφοροποίησης του λειτουργικού κόστους των ΕΛΤΑ και συνέπειες εφαρμογής τους,αποτελούμενη από τους:

α) κ. Παπαδόπουλο Βασίλειο, Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Λειτουργιών, ως Πρόεδρο.

β) κ. Τοβίλ Δημήτριο, Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού,

ως Μέλος.

γ) κ. Δάνδολο Σάββα, Γενικό Διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών, ως Μέλος.

ΕΡΩΤΗΣΗ  ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος των ΕΛΤΑ ζητούν με Ερώτησή τους για τις εξελίξεις στα Ελληνικά Ταχυδρομεία προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη Μαρία Κομνηνάκα και Λεωνίδας Στολτίδης.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Από την αρχή του χρόνου εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, αφού χωρίς καμία προειδοποίηση κλείνουν δεκάδες καταστήματα και κέντρα Διανομής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Αττική έχουν κλείσει του Βοτανικού, του Ψυχικού, της Πεύκης, του Γκύζη, του Ταύρου και του Υμηττού. Στη Θεσσαλονίκη, του Ελευθέριου στο Κορδελιό, των Βασιλικών στον Δήμο Θέρμης. Κλεισίματα έχουν γίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σε έργο των ΕΛΤΑ μέσω τρίτων εταιρειών, είτε απολύθηκαν είτε υπέγραψαν συμβάσεις διάρκειας από 7 ημερών έως μήνα, με ανοικτό το ενδεχόμενο να βρουν την πόρτα της ανεργίας με την λήξη της σύμβασής τους.

Τις αρνητικές εξελίξεις συμπληρώνει η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης να παραχωρήσει την “υλοποίηση του έργου συμβουλευτικής υποστήριξης των ΕΛΤΑ για την εξέταση εναλλακτικών σεναρίων διαμόρφωσης προγράμματος εθελουσίας εξόδου στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής των Ελληνικών Ταχυδρομείων” στην εταιρεία PLAS A.E.

Ερωτώνται  οι κ. υπουργοί:

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

– Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί.

– Να μετακινηθούν στον ΕΛΤΑ με συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι ενοικιαζόμενοι και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, αφού εξυπηρετούν διαρκείς ανάγκες, στο έργο και τη μονάδα που δουλεύουν.

– Να μην κλείσει καμία μονάδα των ΕΛΤΑ πουθενά στην Ελλάδα, να επαναλειτουργήσουν αυτές που ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

–  Ποιο είναι το σχέδιο εξυγίανσης – διασφάλισης της βιωσιμότητας που προτείνουν, πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, αλλά και στον λαό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Τι θεωρείται καλή εικόνα τηλεόρασης;

Όταν μιλάμε για «καλή εικόνα» σε μια τηλεόραση, οι...

Nova: Πλούσια αθλητική δράση με Stoiximan Super League, Μ. Σίτι – Άρσεναλ, Έβερτον –...

Συναρπαστικό θέαμα έρχεται στις οθόνες των συνδρομητών της Nova...

100.000 «καρδιές» για την ΕΛΕΠΑΠ: Το Giant Heart της Novibet αναβαθμίζει τεχνολογικά το Κέντρο...

Σε αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού του Κέντρου Ανάλυσης Βάδισης...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η μπασκετική πανδαισία της EuroLeague με τα Play – In Showdown και ο 1ος τελικός του EuroCup στο παρκέ του Novasports

Η EuroLeague, η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στο χώρο...

Η SUPERBET ζωντανεύει έναν αιώνα ΠΑΟΚ, μέσα από τον πρώτο ύμνο της ομάδας

Η Superbet παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια για τη...

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη και η Ανώτερη Σχολή ΑΚΜΗ εγκαινιάζουν την πρώτη MOTORCYCLE ENGINEERING ACADEMY powered by Honda and Saracakis

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, αξιοποιώντας την κορυφαία  τεχνογνωσία αιχμής...

Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια

Παραμένοντας πιστή στις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις για μείωση του...

O CEO της Nova, Γιώργος Λάμπρου στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ο Γιώργος Λάμπρου, CEO της Nova, θα συμμετάσχει στο...