Βερολίνο: Δραστικά μέτρα ενάντια σε «τοκογλυφικά ενοίκια»

- Advertisement -

Το Βερολίνο αποφάσισε την καθιέρωση πλαφόν για τα ενοίκια τα επόμενα 5 χρόνια. Στήριξη από οργανώσεις ενοικιαστών. Ιδιοκτήτες μιλούν για επιστροφή σε μια «σοσιαλιστική στεγαστική πολιτική».

Η Γερουσία (κυβέρνηση) του κρατιδίου Βερολίνου αποφάσισε σήμερα σχέδιο νόμου που προβλέπει την καθιέρωση ενός πλαφόν στα ενοίκια που είναι μοναδικό στη Γερμανία. Επειδή το κόστος στέγασης στη γερμανική πρωτεύουσα αυξήθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ο κυβερνητικός συνασπισμός που αποτελείται από Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα Η Αριστερά και τους Πράσινους παγώνει τα ενοίκια για τα επόμενα 5 χρόνια έως το 2024. Ο νόμος θα ισχύει αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2019. Η ρύθμιση αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο διαμερίσματα που κατασκευάστηκαν πριν από το 2014. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το αργότερο στις αρχές του 2020 από τη βουλή του Βερολίνου και θα ισχύσει αναδρομικά από τα μέσα Ιουνίου του 2019. Προκειμένου να υλοποιηθούν οι νέες ρυθμίσεις θα προσληφθούν 250 άτομα διοικητικού προσωπικού.

Ανώτατο όριο 11,76 ευρώ το τ.μ.

Στις επιμέρους ρυθμίσεις του νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι από το 2022 και μετά μπορεί λόγω πληθωρισμού να αυξηθεί το ενοίκιο ως και 1,3% ετησίως και ως και 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε περίπτωση ανακαίνισης. Παράλληλα όμως δεν επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες να αυξήσουν το ενοίκιο όταν αλλάζει ο ενοικιαστής. Εξαίρεση αποτελούν κατοικίες που το ενοίκιό τους είναι κάτω από 5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται μια αύξηση ως και 1 ευρώ.

Επιπλέον προβλέπεται ότι ο νέος ενοικιαστής δεν θα πληρώνει περισσότερο από 9,80 ευρώ το τ.μ. (χωρίς τα κοινόχρηστα), ανεξάρτητα πόσο υψηλό ήταν το παλιό ενοίκιο. Το νομοσχέδιο διευκρινίζει ότι υπάρχοντα ενοίκια που είναι κατά 20% υψηλότερα από 9,80 ευρώ το τ.μ. συνιστούν «τοκογλυφικά ενοίκια» και θα πρέπει να μειωθούν. Ανώτατο όριο για ενοίκια θα είναι μελλοντικά 11,76 ευρώ το τ.μ. (9,80 ευρώ συν 20%). Πάντως, ο μέσος όρος της τρέχουσας τιμής στις προσφορές ενοικιαζόμενων κατοικιών στο Βερολίνο ανέρχεται στο 11,60 ευρώ το τ.μ.

Κριτική και έπαινος

Σφοδρή κριτική στα σχέδια της Γερουσίας του Βερολίνου άσκησαν οργανώσεις ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων. Εκπρόσωποι τους χαρακτήρισαν τα μέτρα «ανεύθυνα» και επιστροφή σε μια «σοσιαλιστική στεγαστική πολιτική». Ο σύνδεσμος διαχειριστών ακινήτων IVD ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την κατάργηση του νόμου δια της δικαστικής οδού και προέβλεψε πως οι αναμενόμενες χρονοβόρες δικαστικές αντιπαραθέσεις που θα ακολουθήσουν θα παραλύσουν τον στεγαστικό τομέα στο Βερολίνο. Αντιθέτως οργανώσεις ενοικιαστών κάνουν λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία» να εξασφαλιστούν προσιτά ενοίκια για τα πλατιά στρώματα του πληθυσμού.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

Απλά Ψηφιακά 214: Οι AI agents της Voicelogica (Απ. Ιωακείμ), η Kiefer και το...

Για τον ρόλο που διαδραματίζει η Voicelogica στον ψηφιακό...

Physical AI: 400.000 εγκαταστάσεις έως το 2030 σε βιομηχανία και logistics

Σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης εισέρχεται η αγορά της Φυσικής...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πειραιώς: Πρώτη ελληνική τράπεζα με πιστοποίηση για τη διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Πειραιώς απέκτησε πιστοποίηση κατά το διεθνές πρότυπο ISO/IEC...

Σε τροχιά ο ελληνικός οπτικός μικροδορυφόρος Hyperion GR-1

Η Ελλάδα αποκτά δυνατότητες οπτικής παρατήρησης της Γης, καθώς...

Νέα τρένα στην Ελλάδα μετά από δύο δεκαετίες – Στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός Blues Intercity

Ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου σηματοδοτεί...

Έξαρση της ψηφιακής απάτης με φόντο το Μουντιάλ 2026

Σε πεδίο έντονης δραστηριότητας για κυβερνοεγκληματίες εξελίσσεται το Μουντιάλ...