ΕΑΕΕ: Στα 4,6 εκατ. οι αποζημιώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική

- Advertisement -

Στα 4,6 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο των ζημιών περιουσίας και αυτοκινήτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην Χαλκιδική, καθώς και άλλες όμορες περιοχές, στις 10 Ιουλίου 2019, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Στο πλαίσιο της διερεύνησης των οικονομικών συνεπειών από τα συγκεκριμένα φαινόμενα που έπληξαν την Χαλκιδική η Ε.Α.Ε.Ε. διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την εκτίμηση των ζημιών που είχαν αναγγελθεί στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις – Μέλη. Συγκεκριμένα, ζητήθηκαν με εγκύκλιο τόσο το πλήθος όσο και το ποσό των ζημιών που δηλώθηκαν, για τις ασφαλίσεις περιουσίας / αυτοκινήτων (αναλυτικά ανά κατηγορία κινδύνου και γεωγραφική περιοχή), με στόχο την καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων, που είχαν αναγγελθεί στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη.

Ειδικότερα, η έρευνα περιέλαβε τον γεωγραφικό προσδιορισμό των ασφαλισμένων κινδύνων και των ζημιών (σε επίπεδο περιοχής) καθώς και την κατηγοριοποίησή τους σε ακίνητα και αυτοκίνητα. Τα ακίνητα κατηγοριοποιήθηκαν περαιτέρω σε κατοικίες, εμπορικούς κινδύνους και βιομηχανικούς κινδύνους.

Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 26 ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη της ΕΑΕΕ, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 96,1% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας. Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών περιουσίας και αυτοκινήτων αναφέρεται σε 1.286 ζημιές, των οποίων η αρχική εκτίμηση ανέρχεται συνολικά σε 4,6 εκατ. €.

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα:

Ασφαλίσεις Περιουσίας
Πλήθος φακέλων ζημιών: 708
Ποσό πρόβλεψης αποζημιώσεων: 3.765.160 ευρώ
Ασφαλίσεις Αυτοκινήτων
Πλήθος φακέλων ζημιών: 578
Ποσό πρόβλεψης αποζημιώσεων: 794.619 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΕΕ καταγράφει συστηματικά τα τελευταία χρόνια τις ασφαλισμένες ζημιές από καταστροφικά γεγονότα. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www1.eaee.gr στην ενότητα Μελέτες & Στατιστικά / Στατιστικά στοιχεία ασφαλιστικών κλάδων / Στατιστικά Στοιχεία Περιουσίας / Έρευνες.

Ασφαλίσεις περιουσίας

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικοί κίνδυνοι, βιομηχανικοί κίνδυνοι) με συνολική ασφαλισμένη αξία 1,6 δισ. €. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που επλήγησαν βρίσκονταν στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Χαλκιδικής (στην συγκεκριμένη ΠΕ, οι περισσότερες ζημιές εντοπίστηκαν στην δυτική πλευρά και ιδιαίτερα στις περιοχές: Νέα Καλλικράτεια, Νέα Μουδανιά, Νέα Ποτίδαια, Σάνη και Κασσάνδρεια), με συνολική αξία 1,5 δισ. €, ενώ ζημιές δηλώθηκαν και στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Έβρου, Ροδόπης, Δράμας, Καβάλας, Κιλκίς, Πιερίας, Μαγνησίας, Κοζάνης, Ημαθίας και Φλώρινας.

Εξ΄ αιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις 708 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 3,8 εκατ. €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία φθάνει τα 5.318 €. Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) είναι 3,4 εκατ. €.

Οι ζημιές διακρίνονται ανά τύπο κινδύνου όπως φαίνεται παρακάτω.

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις της έρευνας 578 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 795 χιλ. €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία φθάνει τα 1.375€. Οι συνολικές αποζημιώσεις μετά από τις απαλλαγές φθάνουν τα 743 χιλ. €. Το σύνολο των ασφαλισμένων κεφαλαίων που επλήγησαν ανέρχεται σε 5,7 εκατ. €.

Οι αποζημιώσεις προ απαλλαγών έφθασαν στα 140,62‰ των ασφαλισμένων κεφαλαίων. Τέλος, η μέση απαλλαγή ανήλθε στο 6,6% των αποζημιώσεων.

Οι περισσότερες ζημιές σε πλήθος και σε ποσό εντοπίστηκαν στην ΠΕ Χαλκιδικής, ενώ αρκετές ζημιές δηλώθηκαν επίσης στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Έβρου, Ροδόπης, Φλώρινας.

Την αναλυτικότερη κατανομή των παραπάνω μεγεθών ανά τύπο κινδύνου και ανά γεωγραφική περιοχή μπορείτε να δείτε εδώ:  Ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Χαλκιδική στις 10/7/2019.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...

Πτώση 4,9% στις παγκόσμιες αποστολές PCs το Β’ τρίμηνο

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών επέστρεψε σε πτωτική τροχιά...

Ηθική και διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επίκεντρο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ήδη την οικονομία, τη δημόσια...