Στην κυκλοφορία παρέδωσε τη γέφυρα του Χαμεζίου ο Υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης

- Advertisement -

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης παρέδωσε σήμερα 3 Μαϊου 2019 στην κυκλοφορία τη γέφυρα Χαμεζίου στη Σητεία της Κρήτης. «Είναι ένας «πρότυπος» τρόπος να μην γίνονται τα δημόσια έργα, αυτά που έγιναν 16 χρόνια στο συγκεκριμένο έργο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός κατά την παράδοση της γέφυρας και υπογράμμισε την καλώς εννοούμενη πίεση τόσο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Λασιθίου, κ. Μανώλη Θραψανιώτη, όσο και αυτή του κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, βουλευτή της ΝΔ στο νομό και βεβαίως όλων των εκπροσώπων των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Το έργο που δημοπρατήθηκε πριν από 16 χρόνια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός ακόμη ημιτελούς έργου που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση. Μάλιστα, το 2015 παραδόθηκε ημιτελές και  με προβλήματα και σοβαρές αστοχίες στη στατικότητα. 

Με την  παράδοσή του σήμερα, η οποία επιτεύχθηκε με την πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 6 εκατ. ευρώ το 2016, ολοκληρώνεται ένα κατασκευασμένο οδικό τμήμα 4,5 χλμ. εθνικού δρόμου από Αυχήν Αγκαθιά μέχρι τη Σκοπή Σητείας, το οποίο μειώνει σημαντικά το χρόνο διαδρομής Σητείας – Ηρακλείου κατά 15 λεπτά.

Κατά τη σημερινή παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας Χαμεζίου, παρόντες ήταν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού Λασιθίου κ. Μανώλης Θραψανιώτης, ο βουλευτής ΝΔ του νομού Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Φώτης Καζάσης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΤΥΠ    κ. Γιάννης Χαρωνίτης.

Ακολούθησε σύσκεψη του κ. Σπίρτζη με εκπροσώπους φορέων της Περιφερειακής – Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Σητεία.  Από εκεί ο Υπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία και την άμεση δημοπράτηση δύο πολύ σημαντικών αρδευτικών έργων προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το αρδευτικό δίκτυο λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου και το νέο αγωγό μεταφοράς νερού από υδροληψία Μύρτου για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Μπραμιανού.

Επίσης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών γνωστοποίησε ότι σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο των κόμβων της Αγίας Πελαγίας και Αχλάδας του ΒΟΑΚ, καθώς και του συνδετήριου οδικού τμήματος αυτών, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, που θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια, καθώς στην περιοχή καταγράφονται υψηλά ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων.

Με το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε, «Αυτό που φροντίζουμε είναι να έχουμε ώριμες μελέτες, ώστε πολύ μεγάλο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου να ενταχθεί στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο» και πρόσθεσε:

 «Τιμώντας τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει στο αναπτυξιακό συνέδριο αλλά και με την σύμφωνη γνώμη της διαβούλευσης που έγινε από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από το Δήμο, από την Περιφέρεια, ήρθαμε να ενημερώσουμε για την κοινή πεποίθηση όλων μας ότι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης πρέπει να φτάσει μέχρι τη Σητεία, όπως και να ολοκληρωθεί όλο το οδικό δίκτυο σε όλη την Κρήτη με τους κάθετους άξονες».   

Ο Υπουργός μιλώντας για τον προγραμματισμό των έργων που θα υλοποιηθούν στην περιοχή, αναφέρθηκε  στο νεοφιλελεύθερο δογματισμό των ευρωπαϊκών ελεγκτικών οργάνων που προκρίνουν την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα ενός έργου βάσει τεχνοοικονομικών μοντέλων έναντι των αναγκών της κοινωνίας και των πολιτών. «Όταν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που έχουν επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη δεν βλέπουν τα έργα υποδομής και  τα οδικά έργα, ως έργα οδικής ασφάλειας ή ως αναπτυξιακά έργα και ζητάνε να είναι βιώσιμα, δηλαδή να είναι κερδοφόρα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε αυτήν την πολιτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να έχουμε χρηματοδότηση για υποδομές, χωρίς να απαιτείται ο κυκλοφοριακός φόρτος των  20 ή των 15 χιλιάδων οχημάτων  την ημέρα, που από τις μετρήσεις που έχουμε κάνει, δεν θα τις έχουμε, ούτε τα επόμενα 20 χρόνια».

Ο Υπουργός στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ιεράπετρα και το Οροπέδιο Λασιθίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στα 6,37 τρισ. δολ. οι παγκόσμιες δαπάνες IT το 2026 με «καύσιμο» την AI

Η ανάγκη δημιουργίας της υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί η...

ΔΕΗ: Βάζει φωτοβολταϊκά χωρίς αρχική επένδυση – Το νέο μοντέλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με τα νέα προγράμματα ΔΕΗ myEnergy SolarSmart για κατοικίες και ΔΕΗ myEnergy SolarSmart Pro για επιχειρήσεις,...

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...