Λίφτινγκ 1,6 δισ. σε ξενοδοχεία

- Advertisement -

Της Έλενας Ερμείδου

Άμεσες επενδύσεις 1,618 δισεκατομμύρια ευρώ για επισκευές και ανακαινίσεις πραγματοποίησαν οι Έλληνες ξενοδόχοι την διετία 2017-2018 για ανακαινίσεις και επισκευές των μονάδων. Οι υψηλότερες δαπάνες ανακαίνισης πραγματοποιήθηκαν από ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων, φτάνοντας τα 560.670.072 ευρώ και 524.392.868 ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) σε δείγμα 10% των ελληνικών ξενοδοχείων-μελών του ΞΕΕ. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν την τάση αναβάθμισης ξενοδοχειακού δυναμικού.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε πως μιλάμε «συνέχεια για την ανάγκη επενδύσεων και για κίνητρα προσέλκυσης ξένων επενδυτών και ξεχνάμε, όπως αποτυπώνεται με σαφήνεια στην Έκθεση, τον όγκο των επενδύσεων που υλοποιούν κάθε χρόνο οι ίδιοι οι ξενοδόχοι αναβαθμίζοντας το προϊόν τους».

Ο μέσος όρος δαπάνης ανακαίνισης ανά δωμάτιο κυμαίνεται από 810 ευρώ στα ξενοδοχείο 1* και μέχρι 3.390 ευρώ στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Το ποσοστό των εσόδων των ξενοδοχείων που δαπανάται για επισκευές / ανακαινίσεις κυμαίνεται από 10% για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων έως 19% για τα ξενοδοχείου ενός αστεριού

Σύμφωνα με την έρευνα ο ξενοδοχειακός κλάδος από το 2012 παρουσιάζει σταθερή ανοδική πορεία. Την περίοδο 2012-2018 τα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 2% σε όρους μονάδων και κατά 6,8% σε όρους δωματίων. Από το 2000 και έπειτα καταγράφεται σταθερή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού. Το 2000 τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων αποτελούσαν το 6% του συνολικού δυναμικού ενώ το ποσοστό τους μέχρι το 2018 είχε τριπλασιαστεί αποτελώντας το 19,5% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού. Ταυτόχρονα θα πρέπει να σημειωθεί μειώνεται και το ποσοστό των ξενοδοχείων που ανήκουν στην χαμηλότερη κατηγορία από 8,9% το 2000 σε 6% το 2018

Τώρα σε ό,τι αφορά την εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού αυτή εξακολουθεί να παραμένει υψηλή σύμφωνα με τις αφίξεις και διανυκτερεύσεις, επίσης αποτυπώνεται και στην κατανομή πληρότητας των ξενοδοχείων των Μάιο και τον Αύγουστο. Τον Μάιο το 60% των ξενοδοχείων έχει πληρότητας μέχρι 60% και τον Αύγουστο από το 65% των ξενοδοχείων έχει πληρότητα από 80% έως 100%.

Παράλληλα, η μελέτη καταγράφει τον έντονο δυισμό του ελληνικού τουρισμού, γεγονός που απεικονίζεται σε όλες τις τουριστικές μεταβλητές, καθώς 5 περιφέρειες συγκεντρώνουν πάνω από το 85% των τουριστικών μεγεθών στη χώρα μας. Αυτό, πέραν των σοβαρών επιπτώσεων που έχει στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, επηρεάζει αρνητικά και τις επιδόσεις των ξενοδοχείων που βρίσκονται στους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ενδεικτικά το μέσο έσοδο στους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς είναι κατά 40% χαμηλότερο σε σχέση με τους δημοφιλείς.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του μέσου εσόδου δεν σημαίνει και ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας καθώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος διαμονής είναι πολύ βαριές τα τελευταία χρόνια.

Σχολιάζοντας την Έκθεση του ΙΤΕΠ, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε ότι: «Σήμερα παρουσιάστηκε η Ετήσια πρωτογενής Έκθεση για την κατάσταση στην ελληνική αγορά των ξενοδοχείων και πιστεύω ακράδαντα πως τα συμπεράσματά της μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετικά χρήσιμη πυξίδα για όλους. Μιλάμε συνέχεια για την ανάγκη επενδύσεων και για κίνητρα προσέλκυσης ξένων επενδυτών και ξεχνάμε, όπως αποτυπώνεται με σαφήνεια στην Έκθεση, τον όγκο των επενδύσεων που υλοποιούν κάθε χρόνο οι ίδιοι οι ξενοδόχοι αναβαθμίζοντας το προϊόν τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

O Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη στο πλευρό της ΑΝΙΜΑ για τη διάσωση άγριων ζώων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, σταθερός και υπερήφανος υποστηρικτής του...

Η ΕΕΤΤ αποχαιρετά τον Πρόεδρό της, Καθηγητή Δημήτρη Βαρουτά

Με βαθιά οδύνη η Διοίκηση και το προσωπικό της...

Πάνω από 1,2 δισ. επιβάτες θα ταξιδεύουν με ψηφιακά διαπιστευτήρια έως το 2035

Επιταχύνεται η ψηφιοποίηση των διεθνών μετακινήσεων, με τα ψηφιακά...

Το λογισμικό αλλάζει την αυτοκινητοβιομηχανία – Η απάντηση της GAC στη νέα εποχή

Η τεχνητή νοημοσύνη, τα δεδομένα και οι συνεχείς αναβαθμίσεις...

Η ΕΕ κινητοποιεί επενδύσεις άνω των 30 δισ. ευρώ για τα ΑΙ Gigafactories

Σε μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχει...