Νέο κύμα ηλεκτρονικής απάτης: Από τις αεροπορικές προσφορές έως τα νομικά emails

- Advertisement -

Της Νατάσας Φραγκούλη

Ηλεκτρονικό κύμα απάτης πλήττει διεθνώς επιχειρήσεις και ιδιώτες, με τους κυβερνοεγκληματίες να αξιοποιούν την αξιοπιστία γνωστών brands και θεσμών για να αποσπάσουν χρήματα και δεδομένα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Kaspersky, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει καταγραφεί εκρηκτική αύξηση ύποπτων emails, στα οποία οι δράστες εμφανίζονται ως εκπρόσωποι αεροπορικών κολοσσών ή διεθνών αεροδρομίων. Παράλληλα, στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΔΕΕ) προειδοποιεί για αντίστοιχες απόπειρες που χρησιμοποιούν το όνομα και τα λογότυπα γνωστών νομικών γραφείων.

Η Kaspersky αποκάλυψε ότι οι επιτιθέμενοι προσποιούνται μεγάλες εταιρείες, όπως Lufthansa, Emirates, Qatar Airways, Etihad Airways και το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, αποστέλλοντας χιλιάδες πλαστά emails που προσκαλούν επιχειρήσεις σε «συνεργασίες προμηθειών». Τα emails συνοδεύονται από ψεύτικες φόρμες εγγραφής, συμφωνητικά εμπιστευτικότητας (NDA) και αιτήματα καταβολής ποσών ύψους αρκετών χιλιάδων δολαρίων, υπό τη μορφή «επιστρεπτέου τέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

Η εταιρεία εξηγεί ότι οι δράστες «εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη στις εταιρικές επικοινωνίες, χωρίς να χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό – κάτι που τους επιτρέπει να περνούν απαρατήρητοι από βασικά φίλτρα ασφαλείας». Οι επιθέσεις αυτού του τύπου στοχεύουν κυρίως τμήματα προμηθειών και οικονομικών υπηρεσιών, όπου η ανταλλαγή εγγράφων και πληρωμών θεωρείται ρουτίνα.

Η εταιρεία προτείνει πέντε βασικά μέτρα άμυνας: -Επαλήθευση αποστολέα και domain, -αποφυγή προκαταβολών σε άγνωστες εταιρείες, έλεγχο εγγράφων για γλωσσικά ή οπτικά λάθη, -εκπαίδευση προσωπικού μέσω πλατφορμών όπως το Kaspersky Automated Security Awareness Platform, -χρήση προηγμένων λύσεων ασφαλείας και συστημάτων brand monitoring.

Phishing σε δικηγορικά γραφεία

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, ο ΣΔΕΕ καταγράφει αυξανόμενο αριθμό περιστατικών phishing όπου επιτήδειοι μιμούνται γνωστές δικηγορικές εταιρείες. Οι απατεώνες στέλνουν emails που υποτίθεται προέρχονται από νομικούς συμβούλους, ισχυριζόμενοι ότι ο παραλήπτης εμπλέκεται σε «έκνομες ενέργειες». Τα μηνύματα συχνά περιλαμβάνουν μολυσμένα συνημμένα αρχεία (.pdf, .zip, .doc) ή αιτήματα για πληρωμές.

Ο ΣΔΕΕ επισημαίνει ότι καμία δικηγορική εταιρεία δεν ζητά πληρωμές μέσω email, καλώντας τους πολίτες να διαγράφουν άμεσα ύποπτα μηνύματα και να επικοινωνούν μόνο μέσω επίσημων καναλιών επικοινωνίας.

Η έξαρση επιθέσεων φανερώνει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα του ψηφιακού εγκλήματος. Από τα «πλαστά έργα προμηθειών» έως τις «νομικές ειδοποιήσεις», οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη των θυμάτων για συνεργασία και αξιοπιστία. Οι ειδικοί συμφωνούν: η ενημέρωση και η πρόληψη είναι η μόνη πραγματική άμυνα. Σε μια εποχή όπου η απάτη μπορεί να φτάσει στο inbox μας με τη μορφή μιας επίσημης προσφοράς, η επαγρύπνηση γίνεται η πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιαπωνία εντάσσεται στο Horizon Europe των 93,5 δισ. ευρώ

Η Ιαπωνία αποτελεί πλέον επίσημα το 23ο συνδεδεμένο κράτος...

O Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη στο πλευρό της ΑΝΙΜΑ για τη διάσωση άγριων ζώων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, σταθερός και υπερήφανος υποστηρικτής του...

Η ΕΕΤΤ αποχαιρετά τον Πρόεδρό της, Καθηγητή Δημήτρη Βαρουτά

Με βαθιά οδύνη η Διοίκηση και το προσωπικό της...

Πάνω από 1,2 δισ. επιβάτες θα ταξιδεύουν με ψηφιακά διαπιστευτήρια έως το 2035

Επιταχύνεται η ψηφιοποίηση των διεθνών μετακινήσεων, με τα ψηφιακά...