της Νατάσας Φραγκούλη
Το 20% των πόρων του προγράμματος ανάκαμψης της ΕΕ, γνωστό ως NextGenerationEU, θα κατευθυνθεί σε ψηφιακές επενδύσεις
Στην «καρδιά» της στρατηγικής της για τα επόμενα χρόνια τοποθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την ψηφιακή οικονομία. Γι’ αυτό τον λόγο δρομολογεί ψηφιακές επενδύσεις, ύψους 150 δισ.ευρώ, το 20% του προγράμματος ανάκαμψης, NextGenerationEU. Οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε τρεις τομείς: τα δεδομένα, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις υποδομές.
«Φτάνουμε στα όρια των όσων μπορούμε να κάνουμε με αναλογικό τρόπο. Κι αυτή η μεγάλη επιτάχυνση μόλις αρχίζει. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη δεκαετία την ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης» τόνισε κατά την ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνοντας τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της θητείας της και τον προγραμματισμό για τον επόμενο.
«Χρειαζόμαστε ένα κοινό σχέδιο για την ψηφιακή Ευρώπη με σαφώς καθορισμένους στόχους για το 2030, όπως η συνδεσιμότητα, οι δεξιότητες και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Η Ευρώπη πρέπει τώρα να γίνει πρωτοπόρος στην ψηφιακή εποχή — ειδάλλως, θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο που χαράζουν άλλοι και που καθορίζουν αυτά τα πρότυπα για εμάς. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να κινηθούμε γρήγορα» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Αξιοποίηση δεδομένων
Ειδικά όσον αφορά τα εξατομικευμένα δεδομένα -από επιχειρήσεις σε καταναλωτές- η κυρία φον ντερ Λάιεν παραδέχτηκε ότι «η Ευρώπη υπήρξε πολύ αργή και εξαρτάται πλέον από άλλους». «Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τα βιομηχανικά δεδομένα. Και εδώ, τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη προηγείται — διαθέτουμε την τεχνολογία και, κυρίως, τη βιομηχανία» πρόσθεσε η ίδια.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγγειλε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπολογιστικού νέφους στο πλαίσιο του NextGenerationEU — με βάση το Gaia-X: «Πρέπει να διασφαλίσουμε αυτά τα δεδομένα για την Ευρώπη και να τα καταστήσουμε ευρύτερα προσβάσιμα. Έχουμε ανάγκη από κοινούς χώρους δεδομένων — για παράδειγμα, στον τομέα της ενέργειας ή της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό θα στηρίξει τα οικοσυστήματα της καινοτομίας εντός των οποίων τα πανεπιστήμια, οι εταιρείες και οι ερευνητές μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και να συνεργάζονται με βάση αυτά».
Τεχνητή Νοημοσύνη
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, ο δεύτερος τομέας στον οποίο θα επικεντρωθεί η ψηφιακή επένδυση της Ευρώπης είναι αυτός της τεχνολογίας -ιδίως της τεχνητής νοημοσύνης. «Είτε πρόκειται για γεωργία ακριβείας, για ακριβέστερες ιατρικές διαγνώσεις ή για ασφαλή αυτόνομη οδήγηση, η τεχνητή νοημοσύνη θα μας ανοίξει νέους ορίζοντες. Ωστόσο, ένας τέτοιος κόσμος χρειάζεται κανόνες» ανέφερε η κυρία φον ντερ Λάιεν.
Προανήγγειλε δε ότι το επόμενο έτος η Επιτροπή θα προτείνει νόμο γι’ αυτόν τον σκοπό: «Θέλουμε ένα σύνολο κανόνων που βάζει τους ανθρώπους στο επίκεντρο. Οι αλγόριθμοι δεν πρέπει να είναι μαύρο κουτί, και πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά».
Επίσης γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή θα προτείνει σύντομα τη θεσμοθέτηση της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής ταυτότητας: «Μια ταυτότητα στην οποία θα έχουμε εμπιστοσύνη, και την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οπουδήποτε στην Ευρώπη, για οποιαδήποτε συναλλαγή, από την πληρωμή των φόρων τους έως την ενοικίαση ενός ποδηλάτου. Μια τεχνολογία στο πλαίσιο της οποίας εμείς οι ίδιοι θα μπορούμε να ελέγχουμε ποια δεδομένα χρησιμοποιούνται και πώς».
Ψηφιακές υποδομές
Ο τρίτος τομέας, στον οποίο θα κατευθύνει η Ένωση τις ψηφιακές της επενδύσεις, είναι ο τομέας των υποδομών. «Εφόσον καταβάλλουμε προσπάθειες για μια Ευρώπη ίσων ευκαιριών, δεν είναι αποδεκτό το 40% των πολιτών στις αγροτικές περιοχές να μην έχουν ακόμα πρόσβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις. Η επενδυτική ώθηση μέσω του NextGenerationEU αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη διάδοση σε κάθε χωριό. Γι’ αυτόν τον λόγο θέλουμε να εστιάσουμε τις επενδύσεις μας στην ασφαλή συνδεσιμότητα, τη διάδοση του 5G, του 6G και των οπτικών ινών» εξήγησε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Η ίδια ανακοίνωσε ότι η ΕΕ δρομολογεί επένδυση 8 δισ. ευρώ στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών -τεχνολογία αιχμής φτιαγμένη στην Ευρώπη- καθώς και την πρόθεση της Ένωσης να αναπτύξει τον δικό της μικροεπεξεργαστή επόμενης γενιάς, που θα επιτρέψει τη χρήση των αυξανόμενων όγκων δεδομένων με ενεργειακά αποδοτικό και ασφαλή τρόπο.