της Νατάσας Φραγκούλη
Τη διεθνή τάση που θέλει τους καταναλωτές να αγοράζουν τρόφιμα και είδη σουπερμάρκετ μέσω delivery applications, όπως το Wolt ή το e-food, υιοθετούν και οι Έλληνες. Συνολικά κάτι λιγότερο από 1 στους 3 Έλληνες έχει κάνει τουλάχιστον μία παραγγελία μέσω των delivery apps φαγητού.
Μάλιστα, στις μικρότερες ηλικίες η αναλογία όσων παραγγέλνουν μέσω delivery apps είναι ακόμη μεγαλύτερη. Κατά μέσο όρο, 1 στους 2 Έλληνες στις ηλικιακές ομάδες των 18-34 έχει δοκιμάσει την παραγγελία μέσω των εφαρμογών delivery για κινητές συσκευές.
Στην ηλικιακή ομάδα των 18-24 το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που έχουν κάνει χρήση των delivery apps είναι 46%, ενώ σε αυτή των 25-34 είναι ακόμη πιο υψηλό και φτάνει το 55%. Πάντως, περισσότεροι από 9 στους 10 Έλληνες έχουν κάνεις τις αγορές τους απευθείας από τα site των σουπερμάρκετ.
Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η έρευνα, που διεξήγαγε η Focus Bari | YouGov, σχετικά με τις συνήθειες αγοράς από τα σουπερμάρκετ, που διαμορφώθηκαν μέσα από τις συνθήκες της πανδημίας.
Και στο μέλλον
Συνολικά, η έρευνα (Οι Έλληνες & τα Online Super Markets την περίοδο του Covid-19), δείχνει ότι το 40% των Ελλήνων έχει δοκιμάσει την εμπειρία της αγοράς ειδών σουπερμάρκετ μέσω Internet. Μάλιστα, ένα επιπλέον 30% να εξετάζει την πιθανότητα να τη δοκιμάσει στο μέλλον.
Αναλυτικά, το 36% κάνει αγορές σουπερμάρκετ online είτε τακτικά είτε περιστασιακά, ενώ το 30%, αν και δεν έχει μπει ποτέ στη διαδικασία των ηλεκτρονικών αγορών, απαντά ότι είτε το σκέφτεται είτε σκοπεύει να το κάνει.
Πάντως, υπάρχει και ένα 4% των Ελλήνων καταναλωτών, που δηλώνει ότι έχει κάνει αγορές σουπερμάρκετ online στο παρελθόν, αλλά δεν σκοπεύει να συνεχίσει. Και επίσης υπάρχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο 30%, που δηλώνει ότι και δεν έχει κάνει ποτέ αγορές από σουπερμάρκετ online και δεν σκοπεύει να το κάνει.
Φανατικοί του online
Το κοινό που αγοράζει είδη Super Market online είναι κατά βάση millennials (25-34 ετών). Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το 40% απαντά ότι ψωνίζει είδη σουπερμάρκετ μέσα από το ψηφιακό κανάλι. Ακόμη και οι millennials, που δεν έχουν ακόμη κάνει αγορές online, φαίνεται να είναι οι πιο θετικοί, λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία όσων θα εξέταζαν vs. όσων δεν θα εξέταζαν.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι κάτοικοι Αττικής και Θεσσαλονίκης έχουν μεγαλύτερη εμπειρία με τα online Super Market λόγω και των περισσότερων διαθέσιμων επιλογών.
Ο ρόλος της πανδημίας
Κατά την περίοδο της πανδημίας το 13% έκανες τις αγορές του σουπερμάρκετ κυρίως online. Με την πάροδο της πανδημίας το 9% απαντά ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί κυρίως τα online σουπερμάρκετ έναντι των φυσικών καταστημάτων
Συνολικά, κατά την περίοδο της πανδημίας περισσότεροι από 1 στους 3 Έλληνες καταναλωτές φαίνεται να έχουν αυξήσει την αγορά Φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς και προϊόντων καθαρισμού. Αντιθέτως, κατακόρυφη είναι η μείωση της κατανάλωσης προμαγειρεμένων γευμάτων και έτοιμου φαγητού, καθώς και του αλκοόλ.
Παρόμοια αυξητική τάση παρουσιάζεται στις κατηγορίες των Φρέσκων φρούτων & λαχανικών και των γαλακτοκομικών συγκριτικά των αποτελεσμάτων της Ελλάδας με τα διεθνή αποτελέσματα. Σημαντικές διαφορές εντοπίζονται στην κατανάλωση αλκοόλ και στην κατανάλωση έτοιμων – προμαγειρεμένων γευμάτων, όπου στην Ελλάδα σημειώνεται κατακόρυφη μείωση, ενώ αντίθετα παρουσιάζεται αύξηση σε διεθνές επίπεδο.