3.5 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

1.000 Έλληνες του εξωτερικού θέλουν να επιστρέψουν και να δουλέψουν σε ελληνικές startups

Της Νατάσας Φραγκούλη

Ένα ισχυρό οικονομικό αφήγημα αποκτά σταδιακά το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας, το οικονομικό αποτύπωμα του οποίου αυξάνεται προϊόντος του χρόνου. Η δυναμική των ελληνικών startups βαίνει αυξανόμενη και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Η αξία των νεοφυών εταιρειών της χώρας προβλέπεται να τριπλασιαστεί στα 15 δισ. ευρώ εντός της προσεχούς πενταετίας από περίπου 6 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα. Ταυτόχρονα το νεοφυές οικοσύστημα στην Ελλάδα αναμένεται μέσα στην επόμενη πενταετία να τριπλασιάσει τις θέσεις εργασίας που παράγει από τις 6.000 σήμερα στις 20.000.

Ενδεικτικό της δυναμικής που αποκτούν σταδιακά οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα -ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάκτηση του τίτλου- τουλάχιστον πέντε startupsunicorns, ήτοι εταιρείες με κεφαλαίοποίηση άνω του 1 δισ. δολ. Πρόκειται για τις εταιρείες Viva, Persado, Peoplecert, Blueground, Skoutz.

Σε αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ, πρόκειται να προστεθούν το επόμενο διάστημα τουλάχιστον άλλες πέντε εταιρείες αυτού του μεγέθους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, Μάρκο Βερέμη, η Ελλάδα φιλοδοξεί το 5-10% της ευρωπαϊκής «παραγωγής» «μονόκερων», που σήμερα φτάνουν τους 125, να προέρχεται από τη χώρα μας (σ.σ. η δημιουργία unicorns αποτελεί στοίχημα για κάθε νεοφυές οικοσύστημα, αφού δείχνει την ικανότητα μιας χώρας να δημιουργεί καινοτόμες εταιρίες μεγάλου μεγέθους).

Ο στόχος είναι μεν φιλόδοξος, αφού η Ελλάδα έχει, για παράδειγμα, μόλις το 1,3% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά θεωρείται εφικτός, όπως τόνισε ο ίδιος χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του συνεδρίου του ΣΕΒ «Reinventing Greece through Investments in Innovation». Το συνέδριο διεξάγεται αύριο, 1η Δεκεμβρίου 2021. Έτερος φιλόδοξος, αλλά εφικτός στόχος, είναι οι ελληνικές startups να εισφέρουν το 10% του εθνικού ΑΕΠ.

Καταλύτης το λογισμικό 

Ο τομέας του λογισμικού είναι ο πλέον παραγωγικός στη δημιουργία startups στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, την περαιτέρω ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος θα τροφοδοτήσει το επόμενο διάστημα ο χώρος τον big data analytics, των «έξυπνων αλγόριθμων και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ένα άλλο πεδίο που «γεννά» startups ελληνικού εδάφους είναι αυτό της τεχνολογία στον χώρο της υγείας (healthtech), ενώ στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα αναμένεται… έξαρση των startups στον χώρο της καθαρής ενέργειας (cleantech).

Μπορεί το ελληνικό οικοσύστημα να ωριμάζει, ωστόσο, σήμερα απέχει μακράν από τις επιδόσεις άλλων αγορών όπως για παράδειγμα αυτή του Ισραήλ ή της Γερμανίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, οι κατά κεφαλήν επενδύσεις σε ελληνικές startups αντιστοιχούν στο 1/50 των αντίστοιχων στο Ισραήλ και το 1/10 αυτών της Γερμανίας.

Ψηφίζουν Ελλάδα

Τη δυναμική των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων να αποτελέσουν κομβικό άξονα προκειμένου η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα του brain regain δείχνει η πρωτοβουλία του ΣΕΒ «workintech», μια ψηφιακή πλατφόρμα που ανέπτυξε σε συνεργασία με την Endeavor προκειμένου να φέρνουμε σε επαφή ελληνικές startups με ταλέντο από όλο τον κόσμο. Ήδη 90 εγχώριες νεοφυείς εταιρείες αυτή την περίοδο αναζητούν μέσω της πλατφόρμας 530 εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα, τουλάχιστον 1.000 Έλληνες από όλο τον κόσμο έχουν εκδηλώσει έμπρακτα την πρόθεση να επιστρέψουν, για να εργαστούν σε εγχώριες startups. Πρόκειται -κυρίως- για εργαζόμενους στον κλάδο της τεχνολογίας και δη μηχανικούς και προγραμματιστές υπολογιστών, που έχουν συμπληρώσει αιτήσεις εργασίας σε ελληνικές startups.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Brussels Airlines: Νέες πτήσεις προς Ρόδο και Κω το καλοκαίρι του 2022

Τα ελληνικά νησιά, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία αναμένεται να είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί της βελγικής αεροπορικής εταιρείας Brussels Airlines το καλοκαίρι...

«Ξαναμοιράζεται» η τράπουλα στη συνδρομητική τηλεόραση – Οι νέοι «παίκτες» και ο ανταγωνισμός

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Ισχυροί διεθνείς παίκτες, όπως η Warner Media και η Walt Disney, υλοποιούν το 2022 τα πλάνα επέκτασής του HBO ΜΑΧ...

Χάρτα για τα ψηφιακά δικαιώματα συντάσσει η Ευρώπη

  Η Ευρώπη θέλει να αποκτήσει την πρώτη -παγκοσμίως- διακήρυξη για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές της Νατάσας Φραγκούλη Ένα όραμα, που προώθησε σθεναρά ο...

ΕΕΚΕ: Δείτε τι δικαιούστε αν εγκλωβιστήκατε οδικώς ή σιδηροδρομικώς στην κακοκαιρία

Αποζημίωση σε κάθε επιβάτη και όχι μόνο στον οδηγό του εγκλωβισμένου οχήματος προβλέπει η νομοθεσία σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας...

Δίμηνη παράταση για τη διαδικασία μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω βεβαίωσης μηχανικού

Σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δοθεί δίμηνη παράταση, έως τις 31 Μαρτίου 2022, για την υπογραφή συμβολαίων...